Τέλος προπόνησης, ώρα για καλοκαιρινές διακοπές. Τι να προσέξω;
Της Άννας Ιλίνας
Τελείωσε ακόμα μια αθλητική χρονιά. Αύγουστος είναι ο μήνας ξεκούρασης για όλους, όμως και για τις αθλήτριες; Ναι, για τις αθλήτριες θα είναι ένας μήνας διαφορετικός από όλους τους άλλους μήνες της χρονιάς.
Σωματική Άσκηση.
Πρώτα απ´όλα, το παιδί χρειάζεται να ξεφύγει από την ρουτίνα της προπόνησης. Για παιδιά ηλικίας κάτω των εννέα ετών αυτό που πρέπει να κάνει ένας γονιός είναι, να εξασφαλίσει κάθε σωματική δραστηριότητα όπως: τα μπάνια, το ποδήλατο, τρέξιμο-κυνηγητό με τις φίλες στην γειτονιά, και ότι άλλο υπάρχει, με τον μόνο περιορισμό - η ασφάλεια του παιδιού. Παίζοντας υπαίθρια παιχνίδια το παιδί ξεκουράζεται πνευματικά, αλλά το σώμα του γυμνάζεται. Είναι μια άλλη άσκηση από αυτή που έχει συνηθίσει, όμως είναι απαραίτητη! Μην περιορίζετε το παιδί σας, αφήστε το να σκαρφαλώνει και να τρέχει. Μην στεναχωριέστε πως δεν κάνει τις ασκήσεις της ρυθμικής. Όταν ξεκουραστεί, θα ξεκινήσει μόνο του να κάνει διαφορά με όργανα και χωρίς.
Τα μεγαλύτερα κορίτσια για μία-δύο εβδομάδες θα συνιστούσα να μην κάνουν τίποτα εκτός από τα μπάνια στην θάλασσα, ποδήλατο και περπάτημα με τις φίλες. Στο πέρας των δυο εβδομάδων το κορίτσι και μόνο του θα θέλει να κάνει μερικά ανοίγματα, κάποιες ασκήσεις ευλυγισίας. Πολύ καλή άσκηση γίνεται στην θάλασσα. Ευεργετικές θα είναι ασκήσεις όπως:
⁃ Demi & grande rond de jambe
⁃ rond de jambe en l’air.
⁃ Grande battlements (όλων των ειδών)
⁃ Releve lent και developpe.
⁃ Allegro. (Όλα τα άλματα του μπαλέτου που ξέρει το παιδί, συν τα επί τόπου μεγάλα άλματα της ρυθμικής)
⁃ Ανοίγματα.
⁃ «Σανίδα» στο νερό.
Πνευματική άσκηση.
Επίσης περίοδος των διακοπών είναι ιδανική για να διευρύνει το παιδί τον ορίζοντα του, διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας ποιοτικές ταινίες. Υπάρχουν αρκετές για το μπαλέτο και την ρυθμική, αλλά και τα κλασσικά λογοτεχνικά έργα. Όλα αυτά αναπτύσσουν τον ψυχισμό του παιδιού. Έτσι μεγαλώνουμε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μια αθλήτρια που θα μπορέσει καλύτερα να αποδώσει τον χαρακτήρα του προγράμματος, που θα εκτελεί από τον Σεπτέμβρη.
Διατροφή.
Μεγάλος προβληματισμός όλων των γονιών που τα παιδία τους ασχολούνται με την ρυθμική. Καλό θα ήταν να συμβουλευτεί κάθε γονιός έναν διατροφολόγο, καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σε κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες.
Θα πω γενικά. Άφθονο νερό, όχι χυμό ή άλλο αναψυκτικό καθώς περιέχουν ζάχαρη. Φρούτα και λαχανικά, χωρίς υπερβολές, δηλαδή μια φυσιολογική μερίδα για ένα παιδί είναι: καρπούζι ή πεπόνι δυο-τρεις φέτες όσο είναι η παλάμη του παιδιού, τρία-πέντε βερύκοκα ή σύκα, ένα νεκταρίνι ή μήλο, ή πορτοκαλή ή μπανάνα. Μια σαλάτα για μεσημέρι και το βράδυ είναι απαραίτητη ως συνοδευτικό με το κρέας ή ψάρι, ή όποιο άλλο πιάτο της ημέρας. Το παιδί θα φάει απ´όλα 5 φορές την ημέρα και μία φορά την εβδομάδα θα φάει το γλυκό την εβδομάδα.
Τι κάνουμε στα πάρτυ με τα γενέθλια; Αφήνουμε το παιδί ελεύθερο να φάει ότι θέλει και όσο θέλει. Καλή διατροφή είναι σημαντική όλη την χρονιά, όσο μάλλον το καλοκαίρι, που κάθε οργανισμός μαζεύει την βιταμίνη D, και ο παιδικός οργανισμός ετοιμάζεται να πάρει ύψος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς φαγητό. Μην φοβάστε αν το παιδί θα πάρει βάρος! Εννοείται ότι θα πάρει! Και πρέπει να πάρει, αλλιώς πως θα αναπτυχθεί; Το βασικότερο είναι να μην πάρει πέντε κιλά το μήνα. Λογικό είναι ένα παιδί μέσα στις διακοπές να πάρει γύρω στα ένα με ενάμιση κιλά, αναλόγως την ηλικία του παιδιού. Με το θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις θα τα χάσει, και θα τα «πάρει στο ύψος». Σταθερές θα μείνουν οι δεσποινίδες 14-15 χρόνων και πάνω, σε αυτή την ηλικία αύξηση βάρους είναι φυσιολογική σε γραμμάρια.
Είπα αρκετά, και το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι πως η ξεκούραση είναι απαραίτητη για όλους μας. Αφήστε το παιδί σας να απολαύσει το καλοκαίρι, να φορτίσει τις μπαταρίες του για τον χειμώνα. Δεν χρειάζεται να το πιέζετε και να του λέτε τι πρέπει να κάνει, αφήστε το ελεύθερο. Αν δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ, όλο τον Αύγουστο ΔΕΝ πειράζει! Να μπει στην νέα σαιζόν με διάθεση και δίψα για δουλειά.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!
Ενδεικτική λίστα με τις ταινίες που τα παιδιά έως 14 ετών θα παρακολουθήσουν με την επίβλεψη ενηλίκου.
1. «Τα Κόκκινα Παπούτσια»είναι ταινία μιούζικαλ, 1948 σε σκηνοθεσία του διδύμου Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ.
2. Ballet Shoes (2007)
Ελληνικός τίτλος: Οι μικρές μπαλαρίνες. Σκηνοθεσία: Sandra Goldbacher.
3. Center Stage (2000)
Ελληνικός τίτλος: Κεντρική Σκηνή
Σκηνοθεσία: Nicholas Hytner
4. Billy Elliot (2000)
Ελληνικός τίτλος: Γεννημένος Χορευτής. Σκηνοθεσία: Stephen Daldry.
5. Dancer (2016)
Ελληνικός τίτλος: Ο Χορευτής
Σκηνοθεσία: Steven Cantor
6. White Nights (1985) Ελληνικός τίτλος: Λευκές Νύχτες. Σκηνοθεσία: Taylor Hackford
7. The Turning Point (1977) Ελληνικός τίτλος: Η κρίσιμη καμπή. Σκηνοθεσία: Χέρμπερτ Ρος.