Προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο γυμναστήριο. Τι πρέπει να προσέξουμε.
Του Αντώνη Κεραμιδά
Όπως έχω αναφερθεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, το δίδυμο «Προπονητής – αθλητής» δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν οι συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιείται η προπόνηση δεν είναι οι κατάλληλες. Το ταλέντο ενός αθλητή ή αθλήτριας και οι γνώσεις του προπονητή δεν αρκούν όταν το περιβάλλον είναι ακατάλληλο. Και μιας και διανύουμε περίοδο καύσωνα όπου τα γυμναστήρια δεν παραμένουν ανεπηρέαστα από τη ζέστη, χρειάζεται να δούμε κάποια πράγματα πιο προσεκτικά.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε ζεστές συνθήκες, ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει τη σωματική θερμοκρασία σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγεται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, πηγαίνει στην ψύξη του σώματος μέσω της εφίδρωσης. Και όλη αυτή η διαδικασία που προσπαθεί να επιφέρει ο οργανισμός για την ρύθμιση της θερμοκρασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κόπωση και μείωση της απόδοσης.
Ας το δούμε πιο αναλυτικά:
Αύξηση της θερμοκρασίας σώματος: Κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε ζεστές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της καρδιακής συχνότητας και του ιδρώτα, καθιστώντας την προπόνηση πιο δύσκολη και αυξάνοντας την κόπωση των αθλητών.
Επιπτώσεις στην υδρο-ηλεκτρολυτική ισορροπία: Η έντονη προσπάθεια σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απαιτήσεις για αναπλήρωση υδρο-ηλεκτρολυτών προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος. Αν ο οργανισμός "ξεμείνει" από υγρά και από ηλεκτρολύτες, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, την αντοχή και την αίσθηση διάθεσης των αθλητών κατά την διάρκεια της προσπάθειας.
Προσαρμογή σε θερμές συνθήκες: Δηλαδή χρόνος. Οι αθλητές που αναγκάζονται να προπονούνται σε ζεστές συνθήκες μπορούν να προσαρμοστούν στη θερμοκρασία σταδιακά. Αυτή η προσαρμογή, μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση θερμοκρασίας του σώματος, μείωση της επίδρασης της ζέστης στην καρδιακή συχνότητα και μεγαλύτερη απόδοση μέσα σε ζεστές συνθήκες στο γυμναστήριο.
Ρίσκο θερμοπληξίας: Η προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θερμοπληξίας. Οι αθλητές υπό την εποπτία των προπονητών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως παρακολούθηση της θερμοκρασίας σώματος, επαρκή αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών.
Μπορεί η γυμναστική να είναι κυρίως αναερόβιο άθλημα αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε μιας και οι εντάσεις και των προσπαθειών είναι επίπονες και χρειάζεται προσοχή. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την προστασία από την υπερθέρμανση, την επαρκή ενυδάτωση και την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια, η υγεία και η απόδοση των αθλητών. Οι προπονητές χρειάζεται να ειναι ιδιαίτερα προσεκτικοί παρακολουθώντας συνεχώς εάν υπάρχουν σημάδια θερμοπληξίας και ασφαλώς χρειάζεται να απαιτούμε η προσπάθειά μας (προπονητών αθλητών) να γίνεται μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες!
-
O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.