Θανάσης Κοσμίδης: "Από τον αγώνα του Παγκοσμίου οι αθλητές μάς δίδαξαν για το που μπορεί να πάει στο μέλλον η γυμναστική"
Του Θανάση Κοσμίδη
Ο τελευταίος μεγάλος αγώνας και η πρώτη διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι το 2024 ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο με αρκετές εκπλήξεις αλλά και ισάριθμα αναμενόμενα αποτελέσματα σε επιμέρους αγωνίσματα.
Στα τελικά των ομάδων, απούσης της Ρωσίας, δεν είχαμε κάποια έκπληξη στα τρία μετάλλια αλλά είδαμε καλές προσπάθειες από Ιταλία στους άντρες και Βραζιλία στις γυναίκες που κατέληξαν αμφότεροι στις τέταρτες θέσεις της κατάταξης. Στα σύνθετα ατομικά η Βραζιλία στις γυναίκες με την Rebecca Andrade και η Ιαπωνία στους άντρες με τον Ολυμπιονίκη του 2020 Hashimoto Daiki επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους. Και σε αυτόν τον αγώνα η απουσία των Ρώσων ήταν αισθητή όπως επίσης και σε όλη την διοργάνωση.
Γενικά όταν λείπει η Ρωσία από αγώνες της γυμναστικής είναι λίγο "ανάλατο" το μενού που παρουσιάζεται χωρίς όμως να θέλω με αυτή την τοποθέτηση να μειώσω την σπουδαία δυναμική των συμμετεχόντων (εξάλλου η εκάστοτε ιστορία γράφεται από τους παρόντες). Στα τελικά των οργάνων κάπου κέρδισαν τα φαβορί και κάπου είχαμε μικρές εκπλήξεις οι οποίες σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι αναμενόμενες. Δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες , οι οποίες είναι πολλές, αλλά θα κάνω μερικές γενικές διαπιστώσεις.
Είδαμε αρκετούς νέους αθλητές και νέες αθλήτριες ηλικιακά αλλά και από διαφορετικές χώρες πέραν των καθιερωμένων που σημαίνει ότι η γυμναστική έχει μια μεγάλη δυναμική απευθυνόμενη σε μικρές πληθυσμιακά χώρες αλλά και σε χώρες ναι μεν πολυπληθείς αλλά χωρίς ιστορική παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα!
Το επίπεδο δυσκολίας έχει ανέβει σημαντικά κυνηγώντας οι αθλητές και οι αθλήτριες την υψηλή αρχική αξία γεγονός που επηρεάζει την καλλιτεχνική εκτέλεση του συνολικού προγράμματος. Λίγοι αθλητές ξέφυγαν από αυτόν τον κανόνα (βλέπε τον κινέζο αθλητή στο δίζυγο ανδρών)παρουσιάζοντας συγχρόνως ψηλή αρχική αξία και άρτια καλλιτεχνική εκτέλεση!
Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι οι αθλήτριες και οι αθλητές έχουν δουλέψει πολύ στο κομμάτι της δύναμης και γενικά της υψηλής φυσικής κατάστασης για να μπορέσουν να ανταποκριθούν όχι μόνο στο επίπεδο της δυσκολίας των ασκήσεων ή των προγραμμάτων αλλά και στην πολυήμερη καταπόνηση του αγωνιστικού προγράμματος. Οι διαγωνιζόμενες και οι διαγωνιζόμενοι έχουν ανεβάσει σημαντικά την σχετική του δύναμη (μέγιστη δύναμη προς την μάζα του σώματος) με αποτέλεσμα να εκτελούν σε πολλά όργανα ασκήσεις που απαιτούν ταχύτητα και εκρηκτική δύναμη (άλμα , έδαφος), αντοχή στην δύναμη (δίζυγο, μονόζυγο) καθώς επίσης και ισομετρική δύναμη ( κρίκοι).
Όλα αυτά επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό είτε θετικά είτε αρνητικά την τελική αριστοτεχνική εκτέλεση όμως είναι απαραίτητα συστατικά εφόδια για μία αθλήτρια και έναν αθλητή ώστε να σταθούν όχι μόνο σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και να έχουν μια σταθερή διαχρονική πορεία εξέλιξης. Οι αθλήτριες και οι αθλητές μέσα από αυτόν τον αγώνα μάς δίδαξαν για το που μπορεί να πάει στο μέλλον η γυμναστική και πως μπορούμε να την επεξεργαστούμε και μείς ως χώρα και ως ομοσπονδία!
Κλείνοντας θέλω να σταθώ σε τρία δεδομένα:
1.Την καταπληκτική εμφάνιση του κινέζου αθλητή Zoo Jingyuan στο δίζυγο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω (δύναμη , ψηλή αρχική αξία (εξωπραγματική θα έλεγα «6.90») και άριστη τεχνική εκτέλεση)...
2. Tην πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι κύπριοι αθλητές και συνάδελφοι προπονητές, δηλώνοντας τα τελευταία χρόνια την ανοδική τους πορεία με όλους τους αθλητές τους... και
3. Στον τελικό του μονόζυγου ίσως από τις ελάχιστες φορές που παρ όλο το πολύ ψηλό επίπεδο ασκήσεων με επικίνδυνα και δύσκολα πετάγματα, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΤΩΣΗ!