•  

Παγκόσμιo πρωτάθλημα ενόργανης, Λίβερπουλ 2022. Τι περιμένουμε από θέαμα και διακρίσεις

gymwoΤης Χριστίνας Φιλιππάκη

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 έφεραν τα πάνω κάτω στην ενόργανη γυμναστική, καθώς οι Ρωσίδες αθλήτριες κατάφεραν να δώσουν τέλος στη δεκαετή κυριαρχία των ΗΠΑ στους τελικούς ομάδων, ενώ το μεγάλο φαβορί, η Simone Biles, αποσύρθηκε από την πλειοψηφία των τελικών στους οποίους είχε προκριθεί για να προστατέψει την ψυχική και σωματική της υγεία.

Μόλις λίγους μήνες αργότερα, το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021 αποτέλεσε ουσιαστικά ένα “after-show” του Τόκιο, με τις Melnikova και Andrade να συνεχίζουν την κυριαρχία τους και τιςΚινέζες και οι Αμερικάνες αναπληρωματικές του Τόκυο να αδράχνουν την ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους.

Η φετινή αγωνιστική σεζόν αποτελεί ουσιαστικά το ξεκίνημα της νέας “τετραετίας” και οι αλλαγές στον κόσμο της ενόργανης γυμναστικής είναι αισθητές. Οι Ρωσίδες Ολυμπιακές πρωταθλήτριες έχουν αποκλειστεί επ’ αορίστου από όλους τους διεθνείς αγώνες λόγω της παρούσας πολιτικής κατάστασης, ενώ η θρυλική Simone Biles εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός γυμναστηρίου. Υπό την απουσία των χρυσών Ολυμπιακών πρωταθλητριών, οι ΗΠΑ παραμένουν το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, αλλά η ομάδα τους, αν και βρίθει ταλέντου, δε διαθέτει την ίδια σταθερότητα που την διέκρινε στο παρελθόν. Τα μεγαλύτερα ερωτηματικά αποτελούν η Shilese Jones και η Skye Blakely, που αν και εξαιρετικά υποσχόμενες, έχουν σημειώσει αρκετές πτώσεις στο παρελθόν και στερούνται αγωνιστικής εμπειρίας, καθώς και η ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια Leanne Wong, που επανέρχεται από τραυματισμό. Η Jones είναι μία από τις αγαπημένες μου αθλήτριες. Θεωρώ ότι διαθέτει αυτό το “κάτι” που την κάνει να ξεχωρίζει και λατρεύω το δυναμικό της άλμα, και τα συγκλονιστικά κατακόρυφα της στο δίζυγο. Είναι είκοσι ετών αλλά δεν είχε καταφέρει να προκριθεί σε κάποια παγκόσμια ομάδα στο παρελθόν, λόγω των συνεχών ασταθειών της. Αν όλα πάνε καλά, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο του σύνθετου ατομικού και μετάλλια σε όλα τα όργανα. Η Blakely είναι εξαιρετική στη δοκό, αλλά έχει πέσει σε πάνω από τα μισά προγράμματα που επιχείρησε κατά τη διάρκεια του έτους. Μπορούν επιτέλους να τα καταφέρουν; Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της ασημένιας Ολυμπιακής πρωταθλήτριας Jordan Chiles, που διαπρέπει στο σύνθετο ατομικό και στο έδαφος και είχε μια πολύ επιτυχημένη σεζόν αλλά στο παρελθόν έχει δυσκολευτεί σε διεθνείς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ενώ η χρυσή Ολυμπιονίκης Jade Carey, που αποτελεί μεγάλο φαβορί στο άλμα (cheng, DTY) και το έδαφος (Moors), είναι ίσως το πιο σταθερό και αξιόπιστο μέλος της ομάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Carey, η Chiles και η Wong αγωνίζονται παράλληλα και στο κολεγιακό επίπεδο (NCAA gymnastics), που απαιτεί χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας, πιο συχνούς αγώνες, αλλά και μεγαλύτερη έμφαση στην εκτέλεση. Ο συνδυασμός της κολλεγιακες γυμναστικής και του πρωταθλητισμού είναι σίγουρα ένα καινούριο φαινόμενο και θα ήταν σίγουρα υπέροχο να δούμε περισσότερες αθλήτριες να ακολουθούν αυτόν τον δρόμο.

Μία θέση στο βάθρο θα διεκδικήσει και η Κινεζική ομάδα, που, όπως πάντα, διαθέτει εξαιρετικές αθλήτριες στο δίζυγο και στη δοκό αλλά υστερεί στο άλμα και στο έδαφος. Η ομάδα τους περιλαμβάνει τη χρυσή και τη χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια διζύγου, Wei Xiaoyuan και Luo Rui, καθώς και την ασημένια Ολυμπιακή πρωταθλήτρια της δοκού και ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια σύνθετου ατομικού, Tan Xijing. Η Ζhang Zin είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της ομάδας στο άλμα και το έδαφος, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Οu Yushan, που είχε δείξει εξαιρετική δυσκολία ως νεάνιδα και είναι ικανή για μαγεία στη δοκό ισορροπίας, αλλά δεν κατάφερε να αγωνιστεί καλά στο Τόκιο λόγω πολλαπλών τραυματισμών. Οι Κινέζες αθλήτριες δεν έχουν αγωνιστεί τόσο πολύ όσο οι αντίπαλοί τους φέτος, οπότε ίσως μας εκπλήσσουν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Βραζιλία αποτελεί επίσης μεγάλη απειλή για το βάθρο, καθώς η Ολυμπιακή πρωταθλήτρια Rebeca Andrade φαίνεται να είναι πιο δυνατή από ποτέ. Υπενθυμίζουμε ότι η Andrade είχε μια πολύ δύσκολη καριέρα γεμάτη τραυματισμούς και δεν είχε καν καταφέρει να προκριθεί στο Τόκιο μέχρι και έναν μήνα πριν της αρχής των Αγώνων. Όταν όμως κατέκτησε την πολυπόθητη πρόκριση και κατάφερε να φτάσει στην Ιαπωνία υγιής, έκλεψε την παράσταση. Είναι έτοιμη να συνεχίσει την κυριαρχία της με δυνατά προγράμματα σε όλα τα όργανα και αποτελεί μεγάλο φαβορί για τον τίτλο του σύνθετου ατομικού. Ιδιαίτερα δυνατή είναι και η Flavia Saraiva που διαπρέπει στη δοκό ισορροπίας και το έδαφος. Η ομάδα της Βραζιλίας κατάφερε να κερδίσει το χρυσό στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα, αλλά τότε αγωνιζόταν εναντίον μιας συγκριτικά αδύναμης Αμερικανικής ομάδας. Μπορούν να είναι εξίσου επιτυχής εναντίον Ολυμπιακών πρωταθλητριών;

Δυνατή είναι και η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το χρυσό στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και φυσικά, το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τα αστέρια της ομάδας είναι οι δίδυμες αδερφές Gadirova, που είναι εξαιρετικές στις ασκήσεις εδάφους, αλλά και η ανερχόμενη Ondine Achampong που είναι πολλά υποσχόμενη στη δοκό και στο σύνθετο ατομικό, αν και η εκτέλεσή της έχει περιθώρια βελτίωσης. Στο δίζυγο βασίζονται στην Giorgia - Mae Fenton, ενώ η Alice Kinsella φέρνει σταθερά προγράμματα σε όλα τα όργανα και μακροχρόνια εμπειρία.

Όλα έδειχναν ότι η Ιταλία θα αποτελούσε επίσης μεγάλο φαβορί, αλλά παρόλο που η Martina Maggio και η Alice D’Amato παραμένουν πολύ δυνατές, η ομάδα έχει χάσει κορυφαίες αθλήτριες, όπως την Asia D’ Amato και την Angela Andrioli λόγω τραυματισμών, ενώ η Giorgia Villa δε φαίνεται να έχει ανακτήσει το 100% των προγραμμάτων της. Παρόλα αυτά, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη να δω τις Manila Esposito και Veronica Mandriota, που αν και δε διαθέτουν τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, είναι εξαιρετικά καλλιτεχνικές. Δεν θα πρέπει να παραμελήσουμε τη γαλλική ομάδα, μιας και η Melanie De Jesus Dos Santos, που πλέον προπονείται στο γυμναστήριο της Simone Biles στις ΗΠΑ, φαίνεται να είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Αξίζει να αναφερθούμε και στην ομάδα του Βελγίου, που περιλαμβάνει την Ολυμπιακή πρωταθλήτρια και φαβορί στο δίζυγο Nina Derwael, αλλά και την πολλά υποσχόμενη Lisa Vaalen, που διαθέτει εντυπωσιακή δυσκολία στο άλμα και το δίζυγο.

Ιδιαίτερα θλιβερή είναι η κατάσταση της Ρουμανίας, που συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία. Στην αρχή της σεζόν, ο ξεπεσμένος αυτός θρύλος της γυμναστικής φαινόταν να έχει τη δυνατότητα να επανέλθει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Τελικά, μετά από μια σειρά τραυματισμών, δεν έχουν καν αρκετές αθλήτριες για να στείλουν πλήρη ομάδα. Ως αποτέλεσμα θα εκπροσωπηθούν μόνο από την Ana Maria Barbosu και την Andrea Preda. Δυστυχώς, ακόμη και οι πιστοί οπαδοί της ομάδας έχουν αρχίσει πλέον να χάνουν πλέον τις ελπίδες τους για πιθανή βελτίωση της κατάστασης στο μέλλον. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Γερμανία, που μετά τη συνταξιοδότηση της Kim Bui και τους τραυματισμούς της Sara Voss και Pauline Schaeffer θα εκπροσωπηθεί από μία νέα ομάδα με λίγες ελπίδες πρόκρισης σε τελικούς. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η βετεράνος Eli Seitz που θα διεκδικήσει την πρόκριση στους τελικούς του διζύγου.

Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από την πλέον βετεράνο Ελβίρα Κατσάλη, που πάντα γοητεύει με την χορογραφία και την καλλιτεχνικότητά της, την Κωνσταντίνα Μαραγκού, που πρόσφατα στέφθηκε Πανελλήνια πρωταθλήτρια, και την Αρετή Παγώνη, που συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ευχόμαστε στις αθλητριες μας καλή επιτυχία!


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..

adonis dance art banner