•  

Εστίασε μόνο σε ό,τι είναι στον έλεγχό σου

DSC 0626

Του Αντώνη Κεραμιδά

«Το κύριο καθήκον στη ζωή είναι απλώς αυτό: να αναγνωρίζω και να διαχωρίζω τα πράγματα, ώστε να μπορώ να πω ξεκάθαρα στον εαυτό μου ποια εξωτερικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μου και που έχουν να κάνουν με τις επιλογές που πραγματικά ελέγχω...» - Επίκτητος.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος στη φιλοσοφία που καθορίζει τον βαθμό της ευτυχίας μας, είναι η διαφοροποίηση μεταξύ του τι μπορούμε να αλλάξουμε και τι δεν μπορούμε. Σε τι έχουμε επιρροή και σε τι όχι. Τι ελέγχουμε και τι όχι.

Πώς φαίνεται αυτό στην πράξη;

Ο αθλητισμός και η γυμναστική είναι ένα καλό παράδειγμα. Ένας αθλητής δεν μπορεί να ελέγξει το κατά πόσο ένας κριτής σκοπεύει να ευνοήσει μια ομάδα ή κάποιον αντίπαλο αθλητή ή αθλήτρια. Δεν μπορεί να ελέγξει το αν κάποιος άλλος αθλητής ή αθλήτρια λαμβάνει πιθανόν απαγορευμένες ουσίες. Δεν μπορεί να ελέγξει το τι γράφουν πιθανόν οι δημοσιογράφοι και λοιποί άλλοι... Δεν μπορεί να ελέγξει τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στους αγώνες.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ένα πράγμα. Η δική σου απόδοση και μονον. Δεν έχει σημασία τι λένε ή τι σκέφτονται ή τι κάνουν οι άλλοι, σημασία έχει μόνο τι κάνεις εσύ και πως αντιδράς.

Εσύ ελέγχεις τον τρόπο που αγωνίζεσαι, οχι αν κερδίσεις.

Εσύ ελέγχεις τον τρόπο που αγωνίζεσαι, όχι αν σε σέβονται οι υπόλοιποι.

Εσύ ελέγχεις τον τρόπο που αγωνίζεσαι, όχι αν το πλήθος σε επευφημεί.

Εσύ ελέγχεις τον τρόπο που αγωνίζεσαι, εσύ και μονον εσύ!


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.