•  

Η καλύτερη δυνατή ψυχολογική προετοιμασία πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα

uneven bars 1627668770231Toυ Θανάση Κοσμίδη
 
Πάντα με απασχολούσε το θέμα της καλύτερης δυνατής ψυχολογικής προετοιμασίας των αθλητών μου εν όψει κάποιου σημαντικού αγώνα. Ο κάθε αθλητής έχει την δική του προσωπικότητα, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και το δικό του μονοπάτι σκέψης.
 
H καθοδήγηση και η «ψυχολογική προπόνηση» και ετοιμότητα είναι δύσκολη και διέπεται από πολλούς παράγοντες. Δεν μπόρεσα ποτέ να βρω επακριβώς εκείνες τις λέξεις και τους τρόπους που θα διέγειραν τις εσωτερικές δυνατότητες των αθλητών για σταθερότερη και καλύτερη αγωνιστική παρουσία. Και όταν λέω «σταθερότερη» και «καλύτερη» αγωνιστική παρουσία, εννοώ την σταθερότητα (χωρίς πτώσεις) κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των προγραμμάτων και την υψηλή τεχνική τους παρουσία. Έβλεπα όμως και παρατηρούσα ότι η σταθερότερη απόδοση πήγαζε από τους αθλητές εκείνους που δεν απουσίαζαν από τις προπονήσεις, που ήταν συγκεντρωμένοι στην καθημερινή προπόνηση, που ήταν απαλλαγμένοι από οικογενειακά ή προσωπικά προβλήματα και γενικά είχαν μια σταθερή απόδοση καθ΄ όλη την διάρκεια της δίμηνης περίπου προαγωνιστικής προετοιμασίας.
 
Από την εμπειρία μου, αυτό που διαπίστωσα σε βάθος χρόνου, είναι ότι υπήρξε ένα κοινό στοιχείο όλων αυτήν των αθλητών που απέδιδαν με ψηλά στάνταρ: Η εκτέλεση πολλών προγραμμάτων. Οι αθλητές δηλαδή που είχαν πολλά προγράμματα «πάνω» τους, απέδιδαν και καλύτερα, παρουσιάζοντας υποδειγματικές εκτελέσεις στις καθημερινές προπονήσεις.

Χωρίς άγχος και με ψηλά στάνταρ ψυχολογικής ετοιμότητας είναι τελικά οι αθλητές εκείνοι οι οποίοι έχουν καλή προπονητική προετοιμασία με πολλές εκτελέσεις προγραμμάτων και με ασκήσεις που μπορούν και ελέγχουν κατά 90% τουλάχιστον. Αυτή η καλή προπονητική προετοιμασία οδηγεί σε προπονητική σταθερότητα και και η προπονητική σταθερότητα οδηγεί σε ψυχική ισορροπία.

Συμπερασματικά λοιπόν: Ψυχολογικά έτοιμος είναι ένας αθλητής όταν είναι και σωματικά έτοιμος. Όταν δηλαδή η απόδοσή του στον προγραμματισμό της προπόνησης είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του προπονητή όσον αφορά τα τεστ της ημερήσιας προπόνησης και τις άρτια τεχνικά εκτελέσεις των αγωνιστικών του προγραμμάτων!

Οι δυνατές και ποιοτικές προαγωνιστικές (και όχι μόνο) προπονήσεις, παρέχουν στους αθλητές υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής