•  

Τόκιο 2020: 14 προγράμματα γυναικών που δεν πρέπει να χάσετε

womentokyoΤης Χριστίνας Φιλιππάκη

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια αναμονής, έφτασε επιτέλους η ώρα να γραφτεί ιστορία στο Τόκιο. Θρυλικές ολυμπιακές και παγκόσμιες πρωταθλήτριες και ανερχόμενα αστέρια του αθλήματος συναντιούνται στο ταπί για τη μεγάλη μάχη.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει δεκατέσσερα από τα δεκάδες προγράμματα που θα μας καθηλώσουν τις επόμενες μέρες.

1) Simone Biles (ΗΠΑ), άλμα

Σε ολόκληρη την ιστορία του αθλήματος, δεν έχει υπάρξει καμία άλλη αθλήτρια που να μπορεί να συγκριθεί με την Μπάιλς στο άλμα. Από την προηγούμενη τετραετία, η Σιμόν είχε εντυπωσιάσει, εκτελώντας τα δύσκολα άλματα “αμαναρ” και “τσενγκ” με άψογη τεχνική και απίστευτη εκρηκτικότητα. Κανείς άλλος στον κόσμο δεν μπορούσε να εκτοξευθεί τόσο ψηλά όσο εκείνη! Κανείς δεν μπορούσε να περιστραφεί τόσο γρήγορα, διατηρώντας εξίσου αψεγάδιαστη εκτέλεση! Όμως, η Σιμόν αγωνίζεται πάνω απ’ όλα εναντίον του εαυτού της και παρόλο που ήταν ήδη το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στον ίππο, αποφάσισε να αυξήσει τη δυσκολία της ακόμη περισσότερο. Φέτος, έκανε το ακατόρθωτο όταν εκτέλεσε με επιτυχία το ασύλληπτα δύσκολο γιουρτσένκο με διπλό σάλτο στη δίπλωση. Δεν γνωρίζουμε αν η Μπάιλς θα εκτελέσει τον καινούριο της ίππο στο Τόκυο. Το ρίσκο είναι μεγάλο, ιδίως στους τελικούς οργάνων όπου η αθλήτριες δεν δικαιούνται να κάνουν ζέσταμα στην αρένα. Όμως, ανεξάρτητα με την άσκηση που θα επιλέξει να παρουσιάσει, είναι σίγουρο ότι θα μας καθηλώσει.

2) Simone Biles (ΗΠΑ), έδαφος

Ο αρχικός μου στόχος ήταν να συμπεριλάβω μόνο ένα πρόγραμμα ανά αθλήτρια στο συγκεκριμένο άρθρο. Όμως, ήταν αδύνατο να μην αναφερθώ στο πρόγραμμα εδάφους της Σιμόν. Η κάθε ακροβατική της άσκηση αποτελεί ένα έργο τέχνης: ασύλληπτη εκρηκτικότητα, απίστευτο ύψος, εκπληκτική ταχύτητα, άριστη τεχνική. Η κορυφαία αθλήτρια διαθέτει τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στον κόσμο και εκτελεί δύο ασκήσεις που φέρουν το όνομά της, συμπεριλαμβανομένου του διπλού σάλτου με τριπλή πιρουέτα, που αποτελεί την πιο δύσκολη άσκηση στον κώδικα βαθμολόγησης.

3) Jade Carey (ΗΠΑ), έδαφος

Η Τζέιντ είναι η μοναδική αθλήτρια στον κόσμο που μπορεί να συγκριθεί με τη Σιμόν στο έδαφος. Παρά την έλλειψη καλλιτεχνικότητας και εκφραστικότητας, η Κάρευ εντυπωσιάζει με εξαιρετικά δύσκολες ακροβατικές ασκήσεις και άρτια εκτέλεση. Το “Μουρς” της (διπλό τεντωμένο σάλτο με διπλή πιρουέτα) είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει και ο συνδυασμός μπροστινού σάλτου + σίλιβας που εκτελεί κόβει την ανάσα. Μάλιστα, η Κάρευ είναι ικανή για ένα διπλό τεντωμένο σάλτο με τριπλή πιρουέτα, το οποίο είναι η πιο δύσκολη ακροβατική άσκηση στην ιστορία της γυμναστικής γυναικών. Δεν γνωρίζουμε αν θα ρισκάρει να την εκτελέσει στο Τόκυο, αλλά σίγουρα ελπίζουμε ότι θα το κάνει.

4) Sunisa Lee, (ΗΠΑ) δίζυγο

Το πρόγραμμα της Σούνι Λι είναι ασύλληπτα δύσκολο. Η Αμερικάνα αθλήτρια όχι μόνο εκτελεί κάποιες από τις δυσκολότερες ασκήσεις του κώδικα, αλλά και τις συνδυάζει όλες μεταξύ τους. Μέχρι πρόσφατα, πίστευα ότι είναι αδύνατο να συνδέσει κανείς την οποιαδήποτε άσκηση μετά από ένα bhardwaj (σάλτο πακ με πιρουέτα) ή να συνδυάσει ένα πέταγμα αξίας G με ένα πέταγμα αξίας E. Κι όμως, η Σούνι απέδειξε ότι είχα άδικο, παρουσιάζοντας έναν ασύλληπτα δύσκολο συνδυασμό nabieva (G) + bhardwaj (E) + maloney (D) + gienger (D). Και το εκτελεί με ίσια γόνατα και τεντωμένες μύτες! Χάρη στο εξαιρετικό επίπεδο δυσκολίας της, η Σούνι είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο δίζυγο.

5) Nina Derwael (Βέλγιο), δίζυγο

Η Νίνα έχει ήδη γράψει ιστορία για τη χώρα της, κερδίζοντας παγκόσμιους τίτλους και βάζοντας το Βέλγιο στο χάρτη της γυμναστικής. Τώρα κατευθύνεται στο Τόκιο, όπου θα είναι μία από τις βασικές αντιπάλους της Σούνι Λι για τον τίτλο του διζύγου. Στο παρελθόν, έχει εκτελέσει εξαιρετικά δύσκολα πετάγματα, κάποια από τα οποία εκτελούνται για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος (downie ½, nabieva ½), και ιδιαίτερα πολύπλοκους συνδυασμούς (nabieva ½ + ezhova + maloney + pak + van leeuwen). Μερικές φορές θυσιάζει την εκτέλεσή της για χάρη της δυσκολίας της και χάνει κάποιους πόντους εξαιτίας μικρών προβλημάτων στα κατακόρυφα και τα κουντεπιέ της, αλλά η δυσκολία του προγράμματός της κόβει την ανάσα.

6) Ου Υushan (Κίνα), δοκός

Η Γιουσάν αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μαγείας της Κινεζικής δοκού: εξαιρετικό ύψος και θέση σώματος σε όλες τις ακροβατικές ασκήσεις, τεντωμένα γόνατα, άριστο κουντεπιέ, απίστευτη ευλυγισία, γρήγοροι συνδυασμοί, εξαιρετικός ρυθμός. Τα άλματα “δαχτυλίδια” που εκτελεί αγγίζουν την τελειότητα και το κόρμπουτ της μοιάζει σα να είναι σε αργή κίνηση. Παράλληλα, διαθέτει το υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας στον κόσμο στο συγκεκριμένο όργανο, μιας και κερδίζει άπλετο μπόνους χάρη στους δύσκολους συνδυασμούς της. Δυστυχώς, έχει συχνές πτώσεις, αλλά όταν καταφέρνει να μείνει στη δοκό, είναι ικανή να μας οδηγήσει στον παράδεισο.

7) Guan Chenchen (Κίνα), δοκός

Η μοναδική αθλήτρια που μπορεί να συγκριθεί με την Γιουσάν, είναι η συντοπίτισσά της Γκουάν Τσεντσεν. Η Τσεντσέν διαθέτει ένα τεντωμένο σάλτο που φτάνει μέχρι τον ουρανό, άλματα που ξεπερνούν τις 180 μοίρες και ένα από τα καλύτερα διπλά σάλτα σε δίπλωση που έχουμε δει.

8) Rebeca Andrade (Βραζιλία), άλμα

Το αστέρι της βραζιλιανικής γυμναστικής επιστρέφει δυναμικά μετά από έναν ακόμη τραυματισμό και φαίνεται ότι είναι έτοιμη για όλα. Είναι εξαιρετική σε όλα τα όργανα αλλά υπάρχει κάτι μαγικό στα άλματά της. Ο νέος ίππος “τσενγκ” που παρουσίασε στην επίσημη προπόνηση είναι ένας από τους καλύτερους που έχουμε δει ποτέ. Δεν έχω δει πιο καθαρή μισή στροφή και πιο άρτια εκτελεσμένο μπλοκ, ενώ το ύψος που παίρνει μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Μπάιλς και τη Μαρόνευ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Βραζιλία να κερδίσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στη γυμναστική γυναικών;

9) Viktoria Listunova (Ρωσία), δοκός

Κομψότητα, χάρη, ευλυγισία και υπέροχο κουντεπιέ από την δεκαπεντάχρονη αθλήτρια που θεωρείται το μέλλον της Ρωσικής γυμναστικής. Ο ρυθμός με τον οποίο κινείται είναι εξαιρετικός, τα άλματά της ξεπερνούν τις 180 μοίρες και το επίπεδο δυσκολίας της είναι εξαιρετικό. Είναι επίσης μία από τις λίγες αθλήτριες που κάνει τις στροφές τύπου wolf να φαίνονται όμορφες.

10) Melanie De Jesus Dos Santos (Γαλλία), δίζυγο

Εξαιρετικό επίπεδο δυσκολίας και ύψος που κόβει την ανάσα. Η Μελανί πετάει ανάμεσα στις δύο μπάρες, εκτελώντας πολύπλοκους συνδυασμούς (Nabieva + pak, maloney + bhardwaj) και τελειώνει το πρόγραμμά της με ένα εντυπωσιακό διπλό τεντωμένο σάλτο με μία περιστροφή.

11) Sanne Wevers (Ολλανδία), δοκός

Η Ολυμπιακή πρωταθλήτρια της δοκού του 2016 επιστρέφει για να αποδείξει ότι είναι ακόμα η “βασίλισσα των στροφών”. Εξακολουθεί να εκτελεί την εξαιρετικά δύσκολη επώνυμη άσκησή της (διπλή πιρουέτα με το πόδι στην οριζόντιο) και το διάσημο συνδυασμό πιρουέτα L + πιρουέτα + διπλή πιρουέτα, καθώς και νέους ακροβατικούς συνδυασμούς.

12) Anastasia Ilyankova (Ρωσία) δίζυγο

Υπέροχες γραμμές, εξαιρετικό κουντεπιέ και εντυπωσιακό επίπεδο δυσκολίας από τη Ρωσίδα πρωταθλήτρια. Εξαιτίας τραυματισμών στην πλάτη της, η Νάστια δεν μπορούσε να εκτελέσει το τυπικό ρωσικό πρόγραμμα διζύγου που βασίζεται σε inbars. Ως αποτέλεσμα, έχει ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύσκολα πετάγματα (σανγκ, τουίντλ) και εντυπωσιακούς συνδυασμούς.

13) Fan Yilin (Κίνα) δίζυγο

Μετά από την αμφιλεγόμενη βαθμολογία που την άφησε εκτός τελικού του 2016, η παγκόσμια πρωταθλήτρια επιστρέφει για να διεκδικήσει το Ολυμπιακό μετάλλιο που της αξίζει. Εκτελεί δύσκολους συνδυασμούς πεταγμάτων, υπέροχες μπροστινές πιρουέτες και μία πρωτότυπη έξοδο που φέρει το όνομά της.

14) Mai Murakami (Ιαπωνία), έδαφος

Η Μάι αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της Ιαπωνίας να κατακτήσει ένα μετάλλιο στη γυμναστική γυναικών στο Τόκυο. Η εικοσιτετράχρονη αθλήτρια είναι ικανή για ένα εξαιρετικό σίλιβας (H), ένα δυναμικό τεντωμένο σάλτο (F) και άρτια εκτελεσμένους συνδυασμούς περιστροφών. Θα είναι αρκετό για να γράψει ιστορία εντός έδρας;

ω


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..