•  

Kohei Uchimura, Μια προσωπικότητα που διδάσκει και εμπνέει (video)

okeiΤου Αντώνη Κεραμιδά

Αγαπητοί φίλοι της γυμναστικής, υποκλιθείτε και διδαχτείτε. Το ωραιότερο μονόζυγο του κόσμου από τον Kohei Uchimura, τον Ιάπωνα υπεραθλητή της ενόργανης και τον πιο ολοκληρωμένο εκπρόσωπο του αθλήματος που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της παραδοσιακής καλλιτεχνικής και της μοντέρνας γυμναστικής που αποσκοπεί κυρίως στην δυσκολία και τον εντυπωσιασμό.

Το βίντεο είναι από το πρόσφατο εθνικό πρωτάθλημα της Ιαπωνίας. Δείτε αρχικά πριν ανεβεί στο όργανο, τον τρόπο που εκτελεί όλο το πρόγραμμα στο μυαλό του (mental training) όπως ασφαλώς έχει μάθει και στην προπόνησή του αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας.  Διότι η επιτυχής ολοκλήρωση ενός προγράμματος σε ένα τέτοιο άθλημα απαιτεί ύψιστη ψυχολογική ετοιμότητα. Τα πάντα είναι θέμα θετικής σκέψης. Ο απόλυτος έλεγχος στα εξαιρετικής δυσκολίας πετάγματα Κόβατς, όπως αυτό με δυο πιρουέτες αλλά και το τεντωμένο με μια πιρουέτα, φαίνεται από την λεπτομέρεια στο τέντωμα των ποδιών του αλλά και των κουντεπιέ (ενωμένες μύτες ποδιών), κάτι που δείχνει τον βαθμό της πρακτικής αλλά και ψυχολογικής ετοιμότητάς του. Προσέξτε τα καλά στην αργή κίνηση. Καθόλου επίσης δεν φαίνεται επηρεάζεται από τον αριθμό των τηλεοπτικών φακών και τις κάμερες που βρίσκονται μια ανάσα από το μονόζυγο. Επίτηδες δεν έκοψα από το βίντεο και τα πλάνα μετά το πρόγραμμά του, προκειμένου να παρατηρήσετε τον τρόπο που κινείται και συμπεριφέρεται μετά την προσπάθειά του. Ένας απίστευτος αθλητής, ένας ζωντανός θρύλος μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που για την Ιαπωνία θεωρείται κάτι σαν Ήρωας. Διότι η γυμναστική μέσα από τις δυσκολίες της διδάσκει και ολοκληρώνει τον άνθρωπο, όπου σε πολύ υψηλό επίπεδο ο αθλητής δύναται να επηρεάσει ολόκληρη την κοινωνία ως πρότυπο αγωνιστή, αρκεί το σύστημα όργάνωσης σε βάθος χρόνου να μπορεί να υποστηρίξει τα προαπαιτούμενα και τις ανάγκες του αθλήματος.

Δείτε το βίντεο:


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.