•  

Νίκος Ηλιόπουλος, "Πρέπει να υπερβώ τον εαυτό μου και να δώσω ότι καλύτερο έχω για να καταφέρω τους στόχους μου"

nikΝίκος Ηλιόπουλος, ο «μόνιμος» σχεδόν νικητής του συνθέτου και όχι μόνον στα πανελλήνια πρωταθλήματα, συζητάει με τον Αντώνη Κεραμιδά πάνω σε θέματα που αφορούν την αγωνιστική του κατάσταση μετά από σχεδόν έναν χρόνο αγωνιστικής αδράνειας και ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βασιλείας (21-25 Απριλίου).

Μέσα από τον λόγο του, εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος την ποιότητα αυτού του αθλητή που ωρίμασε μέσα στα γυμναστήρια πάνω σε ένα άθλημα που συνεχίζει και του προσφέρει χαρές, όχι μόνον μπρος στη θέα των μεταλλίων αλλά και σε αυτές που τις βιώνει μέσα στην δική του καθημερινότητα.

Σε μερικές ώρες μέρες αγωνίζεσαι στο ευρωπαϊκό. Είσαι έτοιμος;

Μετα απο ενα χρονο αγωνιστικης απραξιας ηρθε η ωρα λοιπον. Ναι ειμαι ετοιμος, ισως οχι στον βαθμο που θα ηθελα, αλλα ειμαι πολυ καλα προετοιμασμενος και ετοιμος να αγωνιστω για την χωρα μου γι ακομα μια φορα.

Η καραντίνα και τα lock down πόσο επηρέασαν την προετοιμασία σου;

Η αληθεια ειναι πως δεν με επηρεασε οσο καποιους αλλους αθλητες. Ημουν απο τους τυχερους που μπορουσαν να κανουν προπονηση κατα τη διαρκεια της καραντινας και του lock down. Θα ελεγα οτι με επηρεασε ομως στο ψυχολογικο κομματι. Ηταν αρκετα δυσκολα να κανω μονο προπονηση για ενα ολοκληρο χρονο, χωρις να εχω κανεναν αγωνα, νομιζω ολοι οι αθλητες το ιδιο θα ελεγαν. Επισης λογω της καταστασης ακυρωθηκαν αγωνες την τελευταια στιγμη και ενω ειχα κανει προετοιμασια για αυτους τους αγωνες επρεπε να αλλαξω τις προπονησεις και αυτο θεωρω πως με κουρασε λιγο ψυχολογικα. Απο περυσι μεχρι και τωρα εχω κανει σχεδον 4 προετοιμασιες και κανεναν αγωνα.

Επιμένεις βλέπω να προπονείσαι και να αγωνίζεσαι και στα έξι όργανα. Κάτι που ομολογουμένως δεν είναι πολύ συχνή «συνήθεια» στην Ελλάδα 

Εχει να κανει, πιστευω, με τον αθλητη. Δεν ειναι κατι που το επιλεγει ενας. Το συνθετο ατομικο ερχεται παντα σε συνεννοηση με τον προπονητη αλλα και με τις αναλογες απαιτησεις της εθνικης ομαδας. Εμενα προσωπικα μου αρεσει το συνθετο ατομικο και γι αυτο το εχω επιλεξει, αλλωστε ετσι οπως ειναι τα κρητηρια προκρισης για τους Ολυμπιακους Αγωνες πρεπει να κανω συνθετο ατομικο.

176017521 3982608235148151 6626986110506298682 n

Υπάρχει κάποιο όργανο που θα μπορούσες να στοχεύσεις (από παλιά ακόμη), ή θεωρείς πως το σύνθετο σού δίνει περισσότερες ελπίδες για συμμετοχή στους ολυμπιακούς αγώνες;

Εχω προσπαθησει καποιες χρονιες να στοχευσω σε καποιο οργανο, αλλα δεν ειναι κατι που ηθελα και ενιωθα πως δεν μου "πηγαινε". Στις αρχες ημουν στον πλαγιο ιππο, δεν πηγε τοσο καλα, μετα ηρθε το διζυγο οπου εκει κατεκτησα δυο Παγκοσμια Κυπελλα και τωρα εχω δωσει περισσοτερη βαρυτητα στο μονοζυγο, παντα μεσα στα πλαισια του συνθετου ομως.

Έχεις κάποια καινούρια στοιχεία ή συνδυασμούς να παρουσιάσεις σε αυτούς τους αγώνες ή θα μείνεις στα παλιά προγράμματα δουλεύοντας σταθεροποίηση;

Εχω καινουργια στοιχεια στα προγραμματα μου στα 3 απο τα 6 οργανα μου. Εχω ανεβασει τον βαθμο δυσκολιας στον πλαγιο ιππο στους κρικους και το μονοζυγο. Ειναι ενας αγωνας που απαιτει πολλα γτ ολοι οι αθλητες εχουν ανεβει και το επιπεδο ειναι αρκετα υψηλο. Νιωθω οτι ειμαι σε θεση να τους ανταγωνιστω πλεον. 

 

qoute

Εχουμε "ρισκαρει" και εχουμε αφησει την ζωη μας αλλα και την μελλοντικη μας αποκατασταση απο πολυ μικρη ηλικια γιατι οταν εχεις ενα τετοιο ονειρο και ενα τετοιο στοχο πρεπει να εισαι αφοσιωμενος 100% εκει.  

 

Πιστεύεις πως με πολλές νέες ασκήσεις θα ρισκάρεις πιθανόν τη πρόκριση;

Δυστυχως ειμαστε αθλητες, σε συγκριση με τους αλλους Ευρωπαιους αθλητες, που δεν εχουμε τοσο την ανεση να παμε τοσο συντηριτικα. Οπως προανεφερα το επιπεδο ειναι πραγματικα πολυ υψηλο και πρεπει να υπερβω τον εαυτο μου και να δωσω οτι καλυτερο εχω για να καταφερω τους στοχους μου. Ετσι ειναι η ενοργανη ομως, πρεπει να ρισκαρεις, δεν γινεται παντα να μενεις στα ιδια. Θεωρω πως αυτο ειναι που κανει αυτο το αθλημα τοσο συναρπαστικο, ανεβαζει την αδρεναλινη στα υψη. Αυτη τη στιγμη δεν κοιταω την προκριση, κοιταω να δωσω τον καλυτερο μου εαυτο μεσα στον αγωνιστικο χωρο και οποιο αποτελεσμα ειναι να ερθει, θα ερθει.

Η διαδικασία της προετοιμασία σου, περιλαμβάνει την μελέτη των αντιπάλων σου, που επίσης διεκδικούν την πρόκριση, ή απλά προπονείσαι με βάση τον σχεδιασμό που έχετε με τον προπονητή σου;

Παντα μεσα απο τα σοσιαλ παρακολουθω τους αντιπαλους μου και παρατηρω τι κανουν αλλα χωρις ολο αυτο να αλλαζει το πλανο προπονησης που εχουμε βγαλει με τον προπονητη μου. Αλλα η καλυτερη μελετη θεωρω πως ειναι εδω στους αγωνες και οχι τοσο στην προπονηση. Εδω βλεπεις πραγματικα πως κινειται ο καθε αθλητης και πως λειτουργει και εμενα αυτο με βοηθαει στο να γινω καλυτερος.

Τα προγράμματά σου όπως είναι δομημένα, αν εκτελεστούν όπως τα έχεις στο μυαλό σου, νομίζεις πως θα σε οδηγήσουν στον στόχο σου;

Δυστυχως μετα το Παγκοσμιο του 2019 αρχισα να πιστευω πως δεν εχει καμια σημασια το τι πιστευω εγω, ειναι ενα αθλημα που υπαρχει η ανθρωπινη κριση και ποτε δεν μπορεις να γνωριζεις το αποτελεσμα. Νιωθω οτι τα προγραμματα μου στο συνθετο ατομικο ειναι αρκετα και αρκετα αξιοπρεπη για να υπαρχουν στο Τοκυο. Αλλα δεν αυτο δεν το κρινω εγω. Γι αυτο αυτη τη φορα εχω ερθει εδω να αγωνιστω, να το χαρω, να το ζησω και το αποτελεσμα το αφηνω στους κριτες.

Τι κάνεις κάθε μέρα μετά την προπόνηση, μέχρι να ξαναπάς την επόμενη μέρα να ξαναβάλεις μαγνησία;

Δεν κανω κατι ιδιαιτερο, ειδικα τωρα με τα λοκ νταουν, περναω πολυ χρονο στο σπιτι προσπαθωντας να ξεκουραστω και να αναπληρωσω τις δυναμεις μου. Και παντα σκεφτομαι σχεδια και πλανα για το μελλον μου σαν αθλητης αλλα και για την προσωπικη μου ζωη.

iliop6

Ένας αθλητής του επιπέδου σου που προπονείται καθημερινά σε ένα άθλημα με τεράστιες απαιτήσεις, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου κοινωνικά έχει τεράστιες προκλήσεις, ποια είναι τα κίνητρά σου για προσπαθείς «κλεισμένος» μέσα σε ένα γυμναστήριο;

Το μοναδικο μου κινητρο ειναι ο στοχος μου, οι Ολυμπιακοι αγωνες. Εχω αυτο το ονειρο απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου. Εχω ανθρωπους γυρω μου πιστευουν πολυ σε εμενα και αυτο με γεμιζει ακομα περισσοτερο. Ειναι πραγματικα παρα πολυ δυσκολα τα πραγματα, ειδικα στην Ελλαδα και ειδικα σε ενα τετοιο αθλημα. Δεν υπαρχει καμια επαγγελματικη αποκατασταση και ουτε ποτε θα βγαλεις τοσα χρηματα ωστε να εισαι παντα οικονομικα ανεξαρτητος. Εχουμε "ρισκαρει" και εχουμε αφησει την ζωη μας αλλα και την μελλοντικη μας αποκατασταση απο πολυ μικρη ηλικια γιατι οταν εχεις ενα τετοιο ονειρο και ενα τετοιο στοχο πρεπει να εισαι αφοσιωμενος 100% εκει. 

Ο προπονητής σε ένα ατομικό άθλημα όπως η ενόργανη ξέρω πως διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην πορεία ενός αθλητή. Πες μου για τον Δημήτρη Ράφτη.

Νομιζω πως τα λογια ειναι περιττα για τον κ.Ραφτη. Τα μεταλλια και οι διακρισεις μιλουν απο μονα τους για το τι προπονητης και τι ανθρωπος ειναι. Του εχω τυφλη εμπιστοσυνη και πιστευω πολυ στη κριση του.Παλευει καθημερινα και σχεδον ολη μερα καθε μερα, για τους στοχους μας. Ειναι ενας ανθρωπος που, παρολο το λαμπρο ιστορικο μεταλλιων που εχει χαρισει με του αθλητες του στην ενοργανη, ακομα διαβαζει βιβλια προπονητικης και μελεταει τον καθε αθλητη του ξεχωριστα. Νιωθω πολυ τυχερος που εχω τον κ.Ραφτη γιατι πραγματικα μου εχει σταθει σε δυσκολες στιγμες, οχι μονο προπονητικα. Ειμαι σχεδον σιγουρος πως θα ειχα σταματησει τη γυμναστικη αν δεν ηταν ο κ.Ραφτης.

Ποιο είναι το μήνυμά σου για τους γονείς που σε διαβάζουν αλλά και τα νεότερα παιδιά. Γιατί θα πρέπει να επιμένουν σε ένα άθλημα όπου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μια σίγουρη επιτυχία στο μέλλον;

Παντα να ακολουθουν τα ονειρα τους και να πιστευουν σε αυτα. Ο αθλητισμος αλλα και ο πρωταθλητισμος ειναι ενα πολυ ωραιο και μοναδικο μονοπατι για καθε παιδι. Ειτε αυτο λεγεται ενοργανη ειτε κατι αλλο, πρεπει παντα να μαθουν να βαζουν στοχους και να παλευουν για τα ονειρα τους καθημερινα. Δεν υπαρχει πρεπει, υπαρχει μονο θελω. Πρωταθλητισμο πρεπει να κανεις ΜΟΝΟ αν πραγματικα το θες και αν πραγματικα το θες τοτε η επιτυχια ειναι δεδομενη γιατι επιτυχια δεν ειναι μονο τα μεταλλια. Επιτυχια ειναι να γινεις ενας καλυτερος ανθρωπος μεσα απο αυτο το ταξιδι.

adonis dance art banner