•  

Η Άρτεμη Γκαβέζου επιστρέφει από το Ολυμπιακό βάθρο για να αγωνιστεί σε σωματείο

16172138976504Η ασημένια ολυμπιονίκης του Ρίο 2016 με την ομάδα ανσάμπλ, επανεμφανίστηκε με τον σύλλογο CGRD San Fernando σε περιφερειακά πρωταθλήματα και το εθνικό πρωτάθλημα της Ισπανίας.

AVIER ROMANO - 01/04/2021

Ανάμεσα στους εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες που πρόσφατα έλαβαν μέρος στο Εθνικό Πρωτάθλημα Ισπανίας Ρυθμικής Γυμναστικής στην κατηγορία του ομαδικού (ανσάμπλ) μόνο μια ήξερε το τι σημαίνει να ανέβεις σε ένα ολυμπιακό βάθρο. Η (Ελληνίδα) Άρτεμη Γκαβέζου, μέλος της ομάδας ανσάμπλ που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο το 2016, αγωνίστηκε ξανά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια. Το έκανε με τον σύλλογο ρυθμικής γυμναστικής San Fernando της Μαδρίτης, που της έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στο άθλημα που συνεχίζει να αγαπά με πάθος. Έχουν περάσει μόλις 15 ημέρες που αγωνίστηκε στο εθνικό πρωτάθλημα, ύστερα από τους αγώνες στο Ρίο, και ζει με χαρά τη μετάβαση από τον Όλυμπο της ρυθμικής γυμναστικής στον σύλλογο βάσης που αγωνίζεται τώρα.

Ανάμεσα στις αθλήτριες της ομάδας ανσάμπλ που είχε κερδίσει παγκόσμια μετάλλια και τελικά το Ολυμπιακό δηλαδή την Alejandra Quereda, που είναι τώρα η εθνική προπονήτρια, τη Sandra Aguilar, την Lourdes Mohedano και την Elena López, η Άρτεμη ήταν από τις πιο αποφασισμένες να εγκαταλείψει τις υψηλές επιδόσεις. Ύστερα από χρόνια σχεδόν πλήρους αφοσίωσης στη ρυθμική γυμναστική, συσσώρευση τραυματισμών και το αίσθημα ότι πέτυχαν όλους τους στόχους που είχαν θέσει, δεν είχε μείνει χώρος για άλλες προσδοκίες από την ομάδα που είχε πια γίνει γνωστή ως “Equipaso”. Αποφάσισαν, με κοινή συμφωνία, να αποσυρθούν όλες μαζί, αν και ποτέ δεν το κοινοποίησαν επίσημα. Καμία δεν αναίρεσε εκείνη τη συμφωνία. “Ήταν κάτι που εμείς οι ίδιες θέλαμε. Είχαμε αποφασίσει ότι ή θα συνεχίζαμε όλες μαζί ως ομάδα ή καμία. Ένιωσα ότι αυτός το κύκλος έπρεπε να κλείσει γιατί τόσο σωματικά όσο και διανοητικά ήμουν κουρασμένη. Είχαμε καταπονηθεί πολύ”.

qoute

“Αποσυνδέθηκα από τη γυμναστική για ένα διάστημα μέχρι που άρχισε να μου λείπει” 

Αφιερώθηκε στις πανεπιστημιακές της σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Συνηθισμένη στη βελτιστοποίηση του διαθέσιμου χρόνου της, όπως συνήθως κάνουν οι κορυφαίοι αθλητές, βρήκε χρόνο να ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Αθλημάτων καθώς και τις σειρές μαθημάτων για τους προπονητές ρυθμικής γυμναστικής και τους κριτές. "Η μάθηση δεν πρέπει ποτέ να παραμεριστεί. Αποσυνδέθηκα από τη γυμναστική για ένα διάστημα μέχρι που άρχισε να μου λείπει ", αναγνωρίζει.

14717953455486

Η Άρτεμη στο Ρίο ντε Τζανέιρο 2016, μαζί με την «Equipaso»

Η φλόγα όμως που σιγόκαιγε μέσα της φούντωσε ξαφνικά και πάλι μέσα στις πιο απρόσμενες συνθήκες, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των περιοριστών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκείνη την περίοδο έκανε κάποια διαδικτυακά μαθήματα μέσω του ιστότοπου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής. Μια άλλη γυμνάστρια της Ολυμπιακής ομάδας του ανσάμπλ που έλαβες μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η Sonia Abejón, επικοινώνησε με την Άρτεμη και της πρότεινε να τη βοηθήσει στις προπονήσεις του συλλόγου της, San Fernando. Δεν δίστασε. "Ήταν η ιδανική στιγμή, βγαίναμε από την καραντίνα", επισημαίνει, και ενσωματώθηκε στην ομάδα όταν έληξαν τα περιοριστικά μέτρα.

qoute“Ο πρώτος μήνας ήταν αρκετά δύσκολος γιατί οι τραυματισμοί που είχα στο παρελθόν επέστρεψαν, ακόμη και νέοι, αλλά όταν πέρασε αυτή τη φάση άρχισα να νιώθω πολύ καλά. Τώρα νιώθω ότι βρίσκομαι στην καλύτερη μου κατάσταση από τότε που άρχισα ξανά τις προπονήσεις”  

Σχετικά με την διαδικασία με την οποία, σχεδόν με έναν φυσικό τρόπο, επέστρεψε στη σκηνή ως αθλήτρια: “Πέρα από το να εξηγώ στις αθλήτριες τις διάφορες ασκήσεις, ξεκίνησα να τις κάνω κι εγώ η ίδια. Σιγά- σιγά άρχισα να βλέπω ότι θα μπορούσα να επιστρέψω και πάλι στο ταπί. Ύστερα από λίγο καιρό η Sonia μου είπε ότι με έβλεπε σε καλή κατάσταση και μου πρότεινε να δοκιμάσω. Δέχτηκα, αν και εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν σίγουρη ότι μου το έλεγε στα σοβαρά, μέχρι που το πίστεψα και άρχισα να απολαμβάνω τις προπονήσεις. Ο πρώτος μήνας ήταν αρκετά δύσκολος γιατί οι τραυματισμοί που είχα στο παρελθόν επέστρεψαν, ακόμη και νέοι, αλλά όταν πέρασε αυτή τη φάση άρχισα να νιώθω πολύ καλά. Τώρα νιώθω ότι βρίσκομαι στην καλύτερη μου κατάσταση από τότε που άρχισα ξανά τις προπονήσεις και θα προσπαθήσω να πιέσω λίγο παραπάνω τον εαυτό μου και να απολαμβάνω αυτό το υπέροχο άθλημα».

16172165990132

Η ομάδα ανσάμπλ της Μαδρίτης στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Ισπανίας με την Άρτεμη στο κέντρο

Το σώμα ενός αθλητή υψηλού επιπέδου “θυμάται”, παρά το πέρασμα του χρόνου, τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια τόσον χρόνων πρακτικής εξάσκησης. Επίσης, το μυαλό, συνηθισμένο σε ορισμένες ρουτίνες, προσαρμόζεται γρήγορα όταν επιστέφει σε μια δραστηριότητα, ειδικά όταν πρόκειται για αθλήματα όπως αυτό της ρυθμικής γυμναστικής, στα οποία η επανάληψη των κινήσεων καταλαμβάνει ένα θεμελιώδες μέρος της προετοιμασίας και των προπονήσεων.

“Η εμπειρία επίσης μετράει πολύ σε αυτό το άθλημα, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην κατηγορία του ομαδικού. Ξέρεις πώς να αντιδράς πολύ καλύτερα και γρηγορότερα σε ερεθίσματα που λαμβάνεις κατά τη διάρκεια του αγώνα από τις συναθλήτριες σου και τα όργανα", εξηγεί η Άρτεμη, η οποία παρά το λαμπρό παρελθόν της θεωρεί τον εαυτό της "ένα ακόμα μέλος της ομάδας".

Για τις συναθλήτριες της η Άρτεμη είναι μία από τις θριαμβεύτριες που θάμπωσαν το κοινό του Ρίο ντε Τζανέιρο στους αγώνες του 2016 με ένα πρόγραμμα με κορδέλες σε μουσική σάμπα, το “Vida Carnaval” (“Καρναβάλι Ζωή”). "Είναι αλήθεια ότι οι εμπειρίες μου στο άθλημα είναι πολύ περισσότερες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με θεωρώ ανώτερη. Βοηθάμε η μια την άλλη. Μπορώ να τους μεταφέρω ορισμένες αξίες, παράλληλα όμως μαθαίνω κι εγώ πολλά από τις συναθλήτριες μου. Είναι αμοιβαίο."

Στο Ισπανικό Πρωτάθλημα συνέπεσε με μια από τις πρώην συναθλήτριες της με την οποία κέρδισε το ασημένιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο , την Alejandra Quereda, την εθνική προπονήτρια της ομάδας του ανσάμπλ από πέρυσι. “Μου είπε ότι της άρεσε πολύ το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε και με ρώτησε πώς ένιωσα που επέστρεψα και αγωνίστηκα ύστερα από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απάντησή μου ήταν πολύ απλή: το απόλαυσα πολύ και αισθάνομαι πολύ καλά", αποκαλύπτει η Γκαβέζου. 

qoute“ Αυτό που θέλω να δείξω με αυτήν την επιστροφή μου στη γυμναστική είναι ότι οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου, αν το κάνεις με αγάπη και πάθος, κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι δεν θα έπρεπε να το κάνεις ” 

Σε αυτό το Εθνικό Πρωτάθλημα μαζί με την ομάδα της κατέλαβε την έβδομη θέση στην ανώτερη κατηγορία. Οι αγώνες ήταν πολύ διαφορετικοί σε σχέση με την έντονη αντιπαλότητα που έζησε στο προηγούμενο αγωνιστικό της στάδιο με τις Ρωσίδες, τις Βουλγάρες, τις Λευκορωσίδες ή τις Ιταλίδες, την ελίτ του αθλήματος. Έχοντας ζήσει από κοντά αυτές τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους πραγματικότητες, από τη μια τον τρομερά έντονο ανταγωνισμό και από την άλλη αυτή που θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί πιο χαλαρή, η Άρτεμη εγγυάται ότι "Κάθε αγώνας είναι εξίσου σημαντικός για μένα και γι ' αυτό η προσπάθεια και η αφοσίωση είναι πάντα η ίδια".

"Οι βαθμολογίες και η κατάταξη σε οποιοδήποτε άθλημα είναι δευτερεύοντα. Πρόκειται για μια καθημερινή μάχη βελτίωσης για να απολαύσεις αυτό που κάνεις και, προφανώς, να αγγίξεις την τελειότητα στους αγώνες, μια και γι’ αυτό προπονείσαι. Ούτε που σκέφτομαι την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου ή κάτι παρόμοιο. Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα. Το Ολυμπιακό μετάλλιο το έχω και κανείς δεν πρόκειται να μου το πάρει. Αγωνίζομαι ξανά γιατί μου αρέσει και γιατί πραγματικά περνάω πολύ καλά στις προπονήσεις και τους αγώνες. Αυτό που θέλω να δείξω με αυτήν την επιστροφή μου στη γυμναστική είναι ότι οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου, αν το κάνεις με αγάπη και πάθος, κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι δεν θα έπρεπε να το κάνεις".

Σεβασμός στον αθλητή ως προϋπόθεση

Η αγωνιστική επιστροφή της ασημένιας Ολυμπιονίκου συνέπεσε με ένα από αυτά τα επεισόδια που, επανειλημμένα, αμαυρώνουν την εικόνα της ρυθμικής γυμναστικής: τις κατηγορίες αρκετών πρώην γυμναστριών ότι έχουν υποστεί λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση στο Κέντρο Υψηλής Απόδοσης της León, με στόχο την προπονήτρια Ruth Fernández.

"Δεν ξέρω τον τρόπο εργασίας ούτε έχω βρεθεί σε κάποια προπόνηση σε αυτό το κέντρο", διευκρινίζει η Άρτεμη Γκαβέζου. «Είναι κρίμα, γιατί αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι κάνουμε αυτό το άθλημα για να διασκεδάσουμε. Προφανώς υπάρχουν στιγμές που ένας προπονητής υψώνει τη φωνή του επειδή είναι ένα άθλημα στο οποίο βάζεις πολύ πάθος, αφιερώνεις πολλές ώρες και το ελάχιστο που θέλεις είναι να το κάνεις καλά. Επομένως, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες στιγμές έντασης με τον προπονητή σου, αλλά πάντα πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Ήμουν τυχερή γιατί παρόλο που υπήρξαν κάποιες άσχημες μέρες και προβλήματα, πάντα η διευθέτηση γινόταν με σεβασμό του ενός προς τον άλλο".


Την συνέντευξη από την δικτυακή εφημερίδα www.marca.com, μετέφρασε και επιμελήθηκε η καλή φίλη και μητέρα της Άρτεμις, MJosé Castro και την οποία ευχαριστώ πολύ!

adonis dance art banner