•  

Ανοιξιάτικη χορευτική φωτογράφιση στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης

 DSC4934

Του Αντώνη Κεραμιδά

Μπορεί οι συνεχόμενες καραντίνες και τα lockdown να μας έχουν στριμώξει ψυχολογικά όλους, αλλά η γυμναστική πάντα θα αποτελεί το κατάλληλο φάρμακο να αντιμετωπίσουμε και την πιο ακραία ψυχολογική απειλή. Μια Ανοιξιάτικη φωτογράφιση με την διεθνή αθλήτρια του ατομικού της ρυθμικής Ειρήνη Κομψελίδου στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης και την Άνω πόλη, μας έδωσε ότι χρειαζόμασταν ως μια καλή αρχή για την περίοδο που θα ακολουθήσει.

Πριν ξεκινήσουμε το φωτογραφικό μας οδοιπορικό, το τηλεοπτικό συνεργείο του Αlpha και η εκπομπή του Νίκου Μάνεση «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» βρέθηκε στην αφετηρία μας συζητώντας για το περιεχόμενο της φωτογράφισης αναδεικνύοντας κατά κάποιον τρόπο και το άθλημα της ρυθμικής. Και τους ευχαριστώ πολύ!

alpha

alpha2

Η δασκάλα χορού της Ειρήνης Ελένη Πιστιόλη και η δημοσιογράφος του Alpha, Αφροδίτη Σπηλιώτη σε αναμνηστική φωτογραφία


Δείτε το video - backstage από την φωτογραφική μας βόλτα  


Και ξεκινήσαμε τη φωτογράφιση στον χώρο μπροστά από τα κτήρια των φυλακών του Επταπυργίου. Κατά τη δεκαετία του 1890, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η εσωτερική αυλή ήταν χωρισμένη με φράχτες σε πέντε ξεχωριστές μονάδες. Στα εξωτερικά κτίρια, στη νότια πλευρά του κάστρου, στεγαζόταν η διοίκηση, η φυλακή των γυναικών, και προς τα δυτικά, τα κελιά απομόνωσης. Οι φυλακές του Επταπυργίου είχαν αποκτήσει κακή φήμη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής, και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο, ιδίως στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο και την χούντα των συνταγματαρχών. (πηγή)

 DSC4792

 DSC4962

 DSC4966

 DSC4978

 DSC4810

 DSC4820

Στη παρακάτω φωτογραφία διακρίνουμε τρεις εποχές της Ακρόπολης. Αριστερά στα συρματοπλέγματα το κολαστήριο των πιο σκληρών φυλακών της χώρας μας, στο βάθος και στα δεξιά της φωτογραφίας τα απομεινάρια του βυζαντινού φρουρίου και σε πρώτο πλάνο το σήμερα, την Ειρήνη που σηματοδοτεί μέσα από την τέχνη της την ελπίδα, την χαρά, και την αισιοδοξία.

 DSC4914

Αφήνοντας την Ακρόπολη, συνεχίζουμε στα πανέμορφα στενά της Άνω πόλης με την Ειρήνη να δίνει την δική της ταυτότητα μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο

 DSC4996

 DSC5028

 DSC5050

Στη φωτογραφία παρακάτω βλέπουμε έναν  από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους της  Άνω Πόλης, την οδό Επταπυργίου. Εδώ η Ειρήνη  ποζάρει μπροστά από την 3η Πορτάρα, γνωστή με το όνομα «Εσκί Ντελίκ»

 DSC5072 1

 DSC5067

Και συνεχίζοντας μέσα στην Άνω πόλη με αλλαγή ιματισμού και με τον σεβασμό που απαιτείται στην ιστορία του τόπου

 DSC5108

 DSC5119

Εδώ, σε μια παραδοσιακή γειρονιά της Άνω πόλης

 DSC5136

 DSC5155

 DSC5161

Και εννοείται πως το πανέμρφο κίτρινο χρώμα αυτού του σπιτιού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την προσοχή μας ωστε να αποτελέσει φυσικό φόντο για τις ποζες της Ειρήνης

 DSC5233

 DSC5238

 DSC5250

Και παρακάτω, η πίσω πλευρά της Πορτάρας, γνωστή με το όνομα «Εσκί Ντελίκ»

 DSC5295

 DSC5296

 DSC5324

164822420 785421579079763 8475230768317408918 n

Η Ειρήνη είναι αθλήτρια της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής του Ατομικού και ανήκει στο σωματείο του Α.Ο. Διαγόρα Αμπελοκήπων. Γυμνάζεται με την Έφη Μπλέκα και με χορογράφο την Ελένη Πιστιόλη, όπου και τις ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της αθλήτριάς τους, όπως και την Ελληνική Γυμναστική ομοσπονδία.

Το κάθε φωτογραφικό οδοιπορικό εκτός από τα κλικ της φωτογραφίας στις πόζες της κάθε αθλήτριας, συνοδεύεται και από μια περιπέτεια μέσα απ΄ την οποία οι αναμνήσεις θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό. Γιατί λοιπόν φωτογράφιση σε καθημερινό και φυσικό περιβάλλον; Διότι η αίσθηση ελευθερίας που αποπνέει η απόφαση να εξωτερικεύεις τη δυναμική που κρύβεις μέσα σου είναι μοναδική. Διότι ο αθλητισμός, η ρυθμική και ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πριν εφευρεθούν οι κλειστοί χώροι και οι κανόνες του πρωταθλητισμού, ο άνθρωπος εφορμούσε στο περιβάλλον επιδεικνύοντας με τον δικό του τρόπο αυτό που αγαπούσε και που του έδινε ανάσα και νόημα ζωής.

Θέλεις κι εσύ να αναδείξεις τις γυμναστικές και χορευτικές σου ικανότητες; Επικοινώνησε να κλείσεις το δικό σου ραντεβού για μια μοναδική φωτογραφική βόλτα!

  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.