•  

Το "αντίο" του Βασιλειάδη και το μέλλον της γυμναστικής

DSC 2033 2

Του Αντώνη Κεραμιδά

Όπως έχω ξαναγράψει, το άθλημα της γυμναστικής δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια δυτική κοινωνία εάν αυτή προηγουμένως δεν έχει τις βάσεις να το στηρίξει πρώτα σε επίπεδο κουλτούρας και στην συνέχεια σε οικονομικό επίπεδο.

Η αγάπη για τον πρωταθλητισμό στα πλαίσια της καθημερινής καταπόνησης σε ένα περιβάλλον γενικής αβεβαιότητας έχει και τα όριά της τα οποία πολλές φορές υπερβαίνονται από τους πρωταγωνιστές της εθνικής μας ομάδας αλλά και από τα νεότερα παιδιά των σωματείων που σήμερα περιορίζουν τη προπόνησή τους μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Οι ανυπέρβλητες δυσκολίες των παιδιών αυτών, δεν φαίνεται να πείθουν αυτούς που κρατούν το «τιμόνι» του αθλητισμού σε πολιτικό επίπεδο και ούτε ασφαλώς τους απασχολεί αν η γυμναστική τελικά καταστεί «είδος» προς εξαφάνιση. Προφανώς, επιθυμούν ο «...αθλητισμός» τους να περιοριστεί στις ποδοσφαιρικές και άλλες ανώνυμες «αθλητικές» εταιρίες από τις οποίες έλκουν και τροφοδοτούν τις δεξαμενές ψήφων μέσω των οπαδών - "φιλάθλων" τους

Έχουμε χοερτάσει με τελετές των δήθεν βραβεύσεων των αθλητών μας που στην ουσία αποτελούν ευκαιριακό σκαλοπάτι βελτίωσης της εικόνας του κάθε πολιτικού, της κάθε κυβέρνησης. Οι τυπικές και στην ουσία ψεύτικες υποσχέσεις για βραχυπρόθεσμες λύσεις απέναντι σε σοβαρά και πάγια προβλήματα υπό την μορφή «αντίδωρου» προς το άθλημα της γυμναστικής, δεν πείθουν κανέναν πλέον. Το παρελθόν, έχει διδάξει πως, και οι παλαιότερες μεγάλες και ένδοξες επιτυχίες των αθλητών μας (παγκόσμιες ολυμπιακές) αντιμετωπίστηκαν καιροσκοπικά από τις εκάστοτε κυβερνητικές διοικήσεις του αθλητισμού με αποτέλεσμα η γυμναστική να παλεύει συνεχώς να ορθοποδεί μόνη της βασιζόμενη στην αγάπη και το μεράκι των αθλητών/τριών, των προπονητών/ριών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γονιών. Η αγάπη όμως, το μεράκι και ο εθελοντικός δεν αποτελούν «εφαλτήριο» προόδου αλλά απλή «βάση». Το «άλμα» (οφείλεται να) δίνεται από την πολιτεία για να υπάρχει υγιής συνέχεια και εξέλιξη του αθλήματος ώστε να ξαναγευτούμε κάποια στιγμή νέες ολυμπιακές νίκες.

Με φόντο τις επικείμενες εκλογές στο τέλος του Μάρτη, ο Σάκης Βασιλειάδης, με σχετικό δημοσίευμα ανακοινώνει και το επίσημο "αντίο" από το τιμόνι της ΕΓΟ με το οποίο οδηγούσε τις τύχες της γυμναστικής για 14 χρόνια περίπου. Το gymnast.gr και ο ίδιος προσωπικά, άσκησα βαθιά κριτική για το αποτέλεσμα ενός μέρους των επιλογών της Ομοσπονδίας αλλά πάντα στα πλαίσια μιας επιστημονικής οπτικής που αφορούσε το οργανωτικό και τεχνικό κομμάτι της γυμναστικής. Τα λάθη σε κάθε οργανισμό ειναι ο κανόνας και με βάση αυτά επιτελείται πρόοδος. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Μέσα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης με τις «τρόικες» και «θεσμούς» να γονατίζουν την Ελληνική οικονομία, όπου το σύνολο σχεδόν των ομοσπονδιών κατέρρεε σε επίπεδο εξαφάνισης, η γυμναστική κατέφερε να σταθεί όρθια με αξιοπρέπεια και όχι μόνον με τις εξωπραγματικές επιδόσεις του Λευτέρη Πετρούνια. Το χαμηλό και αντι-σταρ προφίλ, του προέδρου και η ικανότητά του να επικοινωνεί με τον κόσμο και τα σωματεία, στηρίζοντάς τα όταν τα πάντα έμοιαζαν χαμένα, έκαναν τον Βασιλειάδη να απολαμβάνει δικαίως τη πλήρη στήριξη του συνόλου σχεδόν των σωματείων, παρά τα πρακτικά προβλήματα που έβγαιναν στην επιφάνεια. Και όλα αυτά φυσικά, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Σάκης Βασιλειάδης προέρχεται από τον χώρο της γυμναστικής, είναι γέννημα θρέμμα της ενόργανης. Αυτό σε συνδυασμό με τις σπουδές του στη Φυσική Αγωγή, του έδινε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τα βαθύτερα προβλήματα, από όλο φάσμα του ανθρώπινου δυναμικού της ομοσπονδίας, αθλητικού, προπονητικού, εθελοντικού.

Σε μια κοινωνία που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς όπου ο πρωταθλητισμός αλλάζει μορφή, σχεδόν μεταλλάσσεται και τα κίνητρα για τους αθλητές επαναπροσδιορίζονται, η εξειδικευμένη γνώση σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο από τους μετέχοντες σε ένα μοντέρνο πλέον διοικητικό συμβούλιο μιας αθλητικής Ομοσπονδίας είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Περισσότερα για το θέμα, σε μελλοντικό άρθρο!


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.