•  

Έπεσε η αυλαία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης στη Μερσίνη με τα τελικά οργάνων

131297414 4608281409186435 8887671811889622831 nΤου Θανάση Κοσμίδη

Χθες, ο τελικός του ομαδικού στους άνδρες βρήκε στην πρώτη θέση την ομάδα με τα λιγότερα λάθη και αυτή ήταν η Ουκρανία (209,030 βαθμούς) με την Τουρκία στην δεύτερη θέση (206,861 βαθμούς) και την Ουγγαρία στην τρίτη θέση με (200,694 βαθμούς).

Οι ουκρανοί παρ όλο που δεν είχαν στις τάξεις τους έναν από τους κορυφαίους αθλητές και ολυμπιονίκες στο σύνθετο, τον Oleg Vernianev, κατάφεραν με καλές εκτελέσεις και λίγα λάθη να επιβληθούν έναντι της Τουρκίας η οποία δεν απέφυγε μεγάλα λάθη κυρίως στον ίππο με λαβές. Πολύ καλοί και στο άλμα οι Ουκρανοί όπου με άψογες εκτελέσεις κυρίως του Radivilov (διπλό μπροστά με ½ στροφή και καλή προσγείωση ) διεύρυναν την διαφορά τους. Μια μικρή αλλά αισθητή ανάκαμψη είδαμε από την Βουλγαρία που τα τελευταία χρόνια είναι "κρυμένη" πίσω από τις παλαιές μεγάλες δόξες της. Σταθεροί και με νέους αθλητές εμφανίστηκε και η Ουγγαρία που μαζί με την Αυστρία έδειξαν απλά προγράμματα αλλά αρκετά σταθερά και με καλές τεχνικές εκτελέσεις.

Πολλοί καλοί παρουσιάστηκαν και οι Ισραηλινοί με ωραία πετάγματα στο μονόζυγο και με επιστράτευση μιας παλιάς καραβάνας (Shatilov, σπεσιαλίστας στο έδαφος) για τις ανάγκες του ομαδικού. Η τελική γεύση που μας άφησαν τα ομαδικά και στις δύο κατηγορίες (άνδρες και έφηβους) είναι ότι η καλή δουλειά στο τεχνικό κομμάτι σε συνδυασμό με την καλή φυσική κατάσταση κυρίως στην δύναμη και στην κινητικότητα των αθλητών είναι στοιχεία που λειτουργούν αποδοτικά σε ψηλό επίπεδο και δίνουν σταθερές επιδόσεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα σημερινά τελικά των οργάνων δεν επεφύλασσαν κάποια έκπληξη και στους εφήβους και στους άνδρες μιας και οι εκτελέσεις κινήθηκαν στα πλαίσια του ομαδικού και του σύνθετου ατομικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Αλβανία κατέκτησε για πρώτη φορά στη ιστορία της χρυσό μετάλλιο στους άνδρες στον πλάγιο ίππο  με το ομολογουμένως ωραίο πρόγραμμα του Matvei Petrov, παίρνοντας 14.566 βαθμούς, στους κρίκους ο οικοδεσπότης Ibrahim Colak με 15.000 ουσιαστικά πιστοποίησε τα προγνωστικά για το αγώνισμα των κρίκων κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ακόμη ένας Τούρκος, ο Ferhat Arican στο δίζυγο με 15.100 βαθμούς. Τα όσα είδαμε αυτές τις ημέρες σε αυτόν τον αγώνα, και λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον πανδημίας μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε (πολλές απουσίες κρατών και αξιόλογών αθλητών), χρειάζεται να απασχολήσουν την τεχνική ηγεσία της δικής μας ομοσπονδίας η οποία πρέπει να στοχεύσει στη ποιοτική δουλειά σε όλα τα επίπεδα με αθλητές και προπονητές που ήδη υπάρχουν αλλά και με την ανάδειξη νέων από τις μικρές κατηγορίες (παίδες και έφηβους) ώστε να γίνουμε διαχρονικά ανταγωνιστικότεροι. Οι δυνατότητες μας δεν είναι λιγότερες από τις χώρες που είδαμε σε αυτή την φάση, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποδεικνύουμε κάθε φορά στην πράξη.


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής

 

adonis dance art banner