Ρυθμική γυμναστική, το ευρωπαϊκό των απουσιών και της πολυφωνίας
Της Σοφίας Αϊβαφιάδου
Παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα το 36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής, που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας, με τροποποιημένο «φορμάτ» από αυτό που ήταν αρχικά αποφασισμένο.
Ο αγώνας έχασε τον αρχικό του χαρακτήρα, αφού η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποφάσισε να μην αποτελεί αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο στο ατομικό, όσο και στο ομαδικό. Από το πρωτάθλημα του Κιέβου απουσίαζαν αρκετές χώρες, είτε γιατί αντιμετώπιζαν προβλήματα στην προετοιμασία τους λόγω του ιού, είτε φοβούμενοι την έξαρση του ιού στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα.
Την αυλαία άνοιξαν οι αθλήτριες του ατομικού νεανίδων, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι αθλήτριες της διοργανώτριας χώρας Ουκρανίας, του Ισραήλ, της Λευκορωσίας, της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν. Εξαιτίας της έλλειψης παραδοσιακών δυνάμεων του αθλήματος, οι 8άδες συμπληρώθηκαν από αθλήτριες των χωρών της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και της Εσθονίας.
Οι αθλήτριες της κατηγορίας των γυναικών είχαν μόνο αγώνα για το σύνθετο ατομικό. Εκεί πρωταγωνίστρια ήταν η ισραηλινή Linoy Ashram, η οποία αποτελεί για πολλούς το κάτι διαφορετικό του αθλήματος. Πάντα κάνει αισθητή την παρουσία της στο ταπί , βγάζοντας έναν χαρακτήρα δυναμικό, με δύσκολους χειρισμούς στα όργανα, γρήγορη εκτέλεση, χωρίς μεγάλα λάθη. Έτσι και σε αυτόν τον αγώνα, εκτέλεσε 4/4 όργανα και κατάφερε να ξεχωρίσει μπροστά από τις δύο Λευκορωσίδες, Harnasko Alina και Salos Anastasia.
Οι αθλήτριες της Λευκορωσίας, παρουσίασαν υψηλού βαθμού δυσκολίας συνθέσεις , με πρωτότυπες μαεστρίες , με την πρώτη να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο παρόλο που συγκέντρωσε τους ίδιους βαθμούς με την Ashram (την ισοβαθμία «έσπασαν» τα τεχνικά λάθη εκτέλεσης). Για όλες τις αθλήτριες ήταν ένα δυνατό τεστ στο ξεκίνημα της Ολυμπιακής χρονιάς , που χαρακτηρίστηκε από την αστάθεια των αθλητριών στην εκτέλεση των προγραμμάτων.
Στον αγώνα του ανσάμπλ των γυναικών συμμετείχαν 6 ομάδες . Από αυτές, πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν πάρει οι ομάδες του Ισραήλ, του Αζερμπαϊτζάν και της Ουκρανίας (θα πάρει την θέση της διοργανώτριας Ιαπωνίας στην κατάταξη). Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον γενικό αγώνα ανακηρύχθηκε η ομάδα του Ισραήλ, η οποία παρουσίασε δύο προγράμματα υψηλής δυσκολίας με καθαρή εκτέλεση. Την δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία προκάλεσε αίσθηση με την επιλογή ενδυμασίας που έκανε στο πρόγραμμα με τις 5 μπάλες, καθώς και με την χορογραφία της. Οι αθλήτριες έντυσαν την σύνθεσή τους με ένα λιτό μαύρο κορμάκι, αποδίδοντας τιμή στους νεκρούς του πρόσφατου πολέμου, αλλά και γενικότερα στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν μέσα στο 2020.
Την Τρίτη θέση κατέλαβε η διοργανώτρια Ουκρανία και ακολούθησαν οι ομάδες της Εσθονίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας. Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό, με τις βαθμολογίες να έχουν ανέβει αισθητά σε σχέση με το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, τόσο στην δυσκολία, όσο και στην εκτέλεση. Στα τελικά των οργάνων, τα μετάλλια μοιράστηκαν μεταξύ των 5 ομάδων, πλην της Γαλλίας, με την Ουκρανία να κατακτά την πρώτη θέση στις μπάλες και την Τουρκία στα στεφάνια κορίνες. Ο αγώνας είχε πολλές ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή, κρατώντας ενεργό το ενδιαφέρον των θεατών με όμορφο τρόπο, αφού το αποτέλεσμα δεν ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή.
Τέλος, στον ομαδικό αγώνα των χωρών την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα της Ουκρανίας , με δεύτερο το Ισραήλ και τρίτο το Αζερμπαϊτζάν.
Οι αθλήτριες της ελληνικής εθνικής ομάδας των γυναικών συνεχίζουν εντατικά τις προπονήσεις τους, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα χρονιά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βάρνας. Δυστυχώς, η αντίστοιχη ομάδα των νεανίδων δεν έχει πάρει άδεια από την Γ. Γ. Α. για να συνεχίσει τις προπονήσεις της.
Η Σοφία Αϊβαφιάδου είναι Ομοσπονδιακή προπονήτρια ρυθμικής ομαδικού (ensemble) γυναικών - νεανίδων