•  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Διατροφή
Το αναπόσπαστο κομμάτι της "γυμναστικής" επιτυχίας!

Η αλήθεια για τις βιταμίνες

Πάρε μια βιταμίνη και θα νοιώσεις πιο δυνατός. Οι αθλητές που ασχολούνται με την σωματική διάπλαση, παίρνουν βιταμίνες με σκοπό να δώσουν πλεονέκτημα στο σώμα τους για καλύτερη ανάπτυξη.

Ωστόσο, η αλήθεια του θέματος είναι, ότι οι αθλητές που χρησιμοποιούν πολύ ενέργεια, σν καταναλώνουν πρόσθετους υδατάνθρακες και νερό κατά την δραστηριότητα τους, δεν χρειάζονται πρόσθετες βιταμίνες.

Οι ειδικοί της διατροφής μας λένε ότι οι βιταμίνες δεν καίγονται, αλλά χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες ως καταλύτες. Κατά βάθος είναι χημικές ουσίες, που στην πραγματικότητα αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούν να περιέχουν μόνο 8-10 από τις 13 γνωστές βιταμίνες. Λοιπόν πόσο τις χρειαζόμαστε;

Ίσως είναι σημαντικό να δούμε τι προτείνει η Διεθνής Ακαδημία Επιστημών για τις καθημερινές ανάγκες βιταμινών, ενός μέσου υγιούς ατόμου, περιέχοντας και ένα περιθώριο ασφαλείας για τα άτομα με μεγάλες μεταβολικές ανάγκες. Για παράδειγμα το σώμα χρειάζεται 10mg. βιταμίνης C, για να προλάβει την έλλειψη και την ασθένεια σκορβούτο, ενώ οι οδηγίες στην συσκευασία συχνά προτείνουν 60mg. Εισάγοντας λοιπόν τόσο μεγάλες ποσότητες βιταμινών στον οργανισμό, μπορούν να προκληθούν αντίθετα αποτελέσματα.

Η τάση για μεγάλες δόσεις βιταμινών έχει αυξηθεί στις μέρες μας, και δυστυχώς οι εταιρείες που προωθούν κάτι τέτοιο, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της μεγάλης διαπότισης των ιστών με βιταμίνες, ή ακόμα και τις συνέπειες από την συνεχή διαπότιση των νεφρών με βιταμίνες.

Γνωρίζουμε τις λειτουργίες του σώματος καλύτερα, όταν αυτές βρίσκονται σε ισορροπία και οι βιταμίνες σε καθαρή αναλογία μεταξύ τους.

Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C μπορούν να καταστρέψουν την βιταμίνη Β12. Όπως επίσης γνωρίζουμε, ότι οι εμφιαλωμένες συσκευασίες αύξησης του σιδήρου, μπορούν να αλλοιώσουν την ευπαθή ισορροπία σιδήρου-ψευδαργύρου στους ιστούς και να προκαλέσουν τα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου. Παρομοίως είναι γνωστά τα τοξικά αποτελέσματα μεγάλων δόσεων λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K).

Επομένως οι διαφημίσεις που χρησιμοποιούν παγκοσμίου κλάσεως αθλητές, οι οποίοι μας λένε ότι με βιταμίνες είναι καλύτερα και ότι οι βιταμίνες μας δίνουν ενέργεια, είναι μάλλον παραπλανητικές. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε κάποια βιταμίνη, ας διαβάσουμε στην ετικέτα τα ποσοστά που προτείνει ότι χρειάζεται ένας οργανισμός και ας τα συγκρίνουμε με αυτά που προτείνει ο Οργανισμός Υγείας.

Στις μέρες μας ένας μέσος άνθρωπος με τόσα προβλήματα που συνήθως έχει, αφιερώνει λίγο χρόνο στην σωστή διατροφή του, άρα και γενικότερα στην υγεία του. Το φάρμακο πάντως δεν βρίσκεται στα χάπια, αλλά στην προτεραιότητα της καλλιέργειας της φυσικής κατάστασης μέσω άσκησης, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη ποικιλόμορφη διατροφή.

Πηγή: Patti Typit R.D.