•  

Ελληνικές επιτυχίες για τις γυναίκες στο Αζερμπαϊτζάν

ξουλόγη ΙωάνναΤης Χριστίνας Φιλιππάκη:

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε η φετινή αγωνιστική σεζόν για την Εβελίνα Μάγια και την Ιωάννα Ξουλόγη.

H νεαρή Εβελίνα Μάγια υπερέβη τις προσδοκίες όλων καταφέρνοντας να προκριθεί σε δύο τελικούς οργάνων στο διεθνές της ντεμπούτο. Η πρωτοεμφανιζόμενη αθλήτρια είχε πτώσεις κατά τη δύσκολη είσοδό της στη δοκό τόσο στα προκριματικά, όσο και στους τελικούς, αλλά έδειξε υψηλό επίπεδο δυσκολίας και καλή εκτέλεση στο υπόλοιπο πρόγραμμά της. Ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή στις ασκήσεις εδάφους, όπου παρουσίασε δυναμικές ακροβατικές ασκήσεις και ορθή τεχνική. Οι ατέλειες στις προσγειώσεις της δεν της επέτρεψαν να ανέβει στο βάθρο, αλλά η κατάκτηση της πέμπτης θέσης στο πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο σίγουρα δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Όπως κάθε δεκαεξάχρονη αθλήτρια, έτσι κι η Εβελίνα έχει σίγουρα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Όμως, φαίνεται να έχει τα απαραίτητα προσόντα για να αυξήσει τη δυσκολία της και να εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο μέλος της εθνικής ομάδας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η πολύ πιο έμπειρη Ιωάννα Ξουλόγη επίσης προκρίθηκε στους τελικούς της δοκού και του εδάφους διεκδικώντας μετάλλια και στα δύο όργανα. Δυστυχώς, αστάθειες και χαμένοι συνδυασμοί στο πρόγραμμά της την άφησαν στην τέταρτη θέση στη δοκό. Παρά τα μικρά λάθη που είχε, η Ξουλόγη κατάφερε να αποφύγει τις πτώσεις και στις δύο φάσεις του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι μετά τις δυσκολίες που είχε στο παρελθόν, έχει πλέον βρει τη σιγουριά και αυτοπεποίθηση που είναι τόσο απαραίτητη στο συγκεκριμένο όργανο. Στα δύο πρώτα σκαλιά του βάθρου ανέβηκαν οι Κινέζες αθλήτριες Luo Huan και Lyu Jiaqi. Η πρώτη έδειξε ένα χαμηλό επίπεδο δυσκολίας για τα δεδομένα της αλλά εντυπωσίασε τους κριτές με την εξαιρετική τεχνική για την οποία η χώρα της φημίζεται. Η δεύτερη είχε μία ατυχή πτώση αλλά κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο χάρη στην υψηλή αρχική της αξία. Αποφασισμένη να μη φύγει από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν με άδεια χέρια, η Ιωάννα επέστρεψε δυναμικά στο έδαφος, όπου εντυπωσίασε με τις σταθερές προσγειώσεις της, την εξαιρετική ευλυγισία της και την όμορφη χορογραφία της. Το πρόγραμμά της ήταν αρκετό για να τη φέρει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, προσφέροντας της έτσι τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση της μέχρι τώρα καριέρας της. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ana Derek (Κροατία) με ένα άρτια εκτελεσμένο πρόγραμμα που περιλάμβανε δύσκολες χορευτικές ασκήσεις, ενώ το χάλκινο πήγε στην Τουρκάλα Demet Mutlu, που κέρδισε τις εντυπώσεις με τη δυναμική χορογραφία της.

Μία ξεχωριστή αναφορά αξίζει στη θρυλική Oksana Chusovitina, που στα 42 της χρόνια κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα και το χάλκινο στη δοκό, παρουσιάζοντας υψηλό βαθμό δυσκολίας του αγώνα και στα δύο όργανα.

Ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο παγκόσμιο κύπελλο ήταν αναμφισβήτητα χαμηλός, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι είδαμε αθλήτριες να κερδίζουν μετάλλια τελειώνοντας τα προγράμματά τους με απλά τεντωμένα σάλτα. Όμως, αυτό δεν αναιρεί τίποτα από την προσπάθεια των Ελληνίδων αθλητριών, που κατάφεραν να χειριστούν την πίεση και να παρουσιάσουν δυνατά προγράμματα εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι σημαντικές διακρίσεις της ελληνικής ομάδας, υπό την απουσία κορυφαίων αθλητριών τους, όπως η Βασιλική Μιλλούση και η Αργυρώ Αφράτη, δίνει πολλές ελπίδες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε για ακόμη καλύτερες επιδόσεις στους αγώνες που θα ακολουθήσουν.


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..

adonis dance art banner