•  

Μόντρεαλ 2017: Τι περιμένουμε από τις Ελληνίδες αθλήτριες

Της Χριστίνας Φιλιππάκη:

Παρά τα προβλήματα στην προετοιμασία τους και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στον εξαιρετικό Λευτέρη Πετρούνια, οι Ελληνίδες αθλήτριες είναι έτοιμες να αγωνιστούν ενάντια στις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου. Ας ρίξουμε μια ματιά στα προγράμματα τους λίγο πριν δώσουν τη μεγάλη μάχη.

Ιωάννα Ξουλόγη, δοκός ισορροπίας
Η Ιωάννα έχει προετοιμάσει ένα δυνατό πρόγραμμα, με μία μέγιστη αρχική αξία ύψους 6.0, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους συντελεστές δυσκολίας κορυφαίων αθλητριών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του νέου κώδικα βαθμολόγησης και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε χορευτικές ασκήσεις και δύσκολους συνδυασμούς, χωρίς όμως να παραμελεί τον καλλιτεχνικό τομέα και τη χορογραφία. Μάλιστα, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το μεγάλο περιθώριο εξέλιξης του προγράμματος για το μέλλον. Για παράδειγμα, η Ιωάννα θα μπορούσε να προσθέσει ένα φλικ φλακ μετά το άλμα δαχτυλίδι, καθώς και δύο άλματα πριν και μετά το πλάγιο σάλτο της, αυξάνοντας έτσι την αρχική αξία του προγράμματός της.

Βάλια Πλυτά, δίζυγο
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία έλλειψη πρωτοτυπίας στο δίζυγο, όπου ένας μεγάλος αριθμός αθλητριών βασίζουν τα προγράμματά τους σε συνδυασμούς των διάφορων παραλλαγών του shaposhnikova. Η Βάλια είναι μία από τις αθλήτριες που μάχονται ενάντια σε αυτήν την τάση, παρουσιάζοντας πληθώρα σπάνιων συνδυασμών. Είναι η πρώτη αθλήτρια που εκτελεί τον εκπληκτικό συνδυασμό Maloney + delchev, καθώς και μία από τις λίγες που παρουσιάζουν το συνδυασμό tkatcev + gienger. Μάλιστα, στην προπόνηση έχει καταφέρει να συνδέσει και ένα tkatcev στη δίπλωση με το gienger της.

 

Yeahhh! Something new! Need some work though! 🔜🆕♥️ #gymnastics #bars #nevergiveup

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evangelia Plyta (@evangeliaplyta) στις

Αργυρώ Αφράτη

Η Αργυρώ είναι μία υποσχόμενη αθλήτρια σύνθετου που διεκδικεί μία θέση στην προνομιούχο εικοσιτετράδα του τελικού. Είναι ιδιαίτερα σταθερή στον ίππο, όπου το yurchenko με μονό ελιγμό και το μπροστινό συσπειρωτικό σάλτο με μισό ελιγμό που εκτελεί, της έχουν εξασφαλίσει την είσοδο σε πολλούς τελικούς παγκοσμίων κυπέλλων. Όμως, το πιο δυνατό της όργανο είναι μάλλον το δίζυγο. Εκεί, ήδη εκτελεί δύσκολες ασκήσεις, όπως το ricna (E) και το van leeuwen (E) και προπονείται για να προσθέσει στο πρόγραμμά της τον εξαιρετικά δύσκολο συνδυασμό Maloney (D) + hindorff (E). Επιδεικνύει δύναμη και ορθή τεχνική στο έδαφος, όπου ξεκινάει το πρόγραμμά της με ένα tsukahara και παίρνει εξαιρετικό ύψος σε όλα τα διπλά της σάλτα. Βέβαια, στο παρελθόν έχει παρουσιάσει δυσκολότερα προγράμματα από αυτό που αγωνίζεται φέτος και θα ήταν εξαιρετικό να την δούμε να επαναφέρει κάποιες από τις δυσκολότερες ακροβατικές ασκήσεις της. Πάντως, η Αργυρώ είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που είναι ικανή για αξιόλογα προγράμματα σε όλα τα όργανα και μπορεί να εξελιχθεί σε μία φιναλίστ του σύνθετου ατομικού σε μεγάλες διοργανώσεις.


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..