•  

Τα αστέρια της εθνικής τραμπολίνο

Τα αστέρια της εθνικής τραμπολίνοΛίγοι μπορούν να αντισταθούν στη γοητεία του, ακόμη λιγότεροι, όμως, να γίνουν αστέρια του αθλήματος και να μάθουν τα μυστικά του. Αποτελούν την εθνική ομάδα τραμπολίνο και σχεδιάζουν να φτάσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αφιερώνουν το χρόνο τους και επενδύουν το πιο ακριβό νόμισμα που υπάρχει: τα όνειρά τους.

Το CNN Greece συνάντησε αθλητές και προπονητές στο Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων στον Άγιο Κοσμά και μίλησε μαζί τους για το σπορ, τις δυσκολίες και τις φιλοδοξίες τους.

Ο αθλητής της Αριάδνης Περιστερίου, Κώστας Γράψας, αναφέρει σχετικά με τον στόχο της ολυμπιακής διάκρισης: «Πριν την Ολυμπιάδα του Τόκιο, έχουμε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις που πρέπει να μπούμε σε τελικούς και να πάρουμε μετάλλιο. Με λίγη βοήθεια και όρεξη για δουλειά θα τα καταφέρουμε».
Τι ήταν αυτό, όμως, που τους τράβηξε στο τραμπολίνο; Όπως αναφέρει ο αθλητής της εθνικής ομάδας, Απόστολος Κουταβάς, «ξεκίνησα τυχαία. Βρήκα ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, αλλά την πρώτη φορά που πήγα κατάλαβα ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Με τράβηξε από την πρώτη στιγμή και συνέχισα για να φτάσω στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα».

Η μεγαλύτερη δυσκολία τους σε αυτήν τη μαραθώνια διαδρομή δεν είναι η μάχη με τη βαρύτητα. Είναι η αναμέτρηση με την καθημερινότητα, οι απαιτήσεις, οι ανάγκες της. Όπως μας λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας και της Αριάδνης Περιστερίου, Κυριάκος Μαβιτζής, «είναι πάρα πολύ δύσκολο στην Ελλάδα του σήμερα να προπονείς αθλητές σε ολυμπιακό επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι προσπάθεια ανθρώπων που έχουν αφιερωθεί ψυχή και σώματι. Από κει και πέρα υπάρχουν βοήθειες. Χρειάζεται, όμως, η ενίσχυση της πολιτείας αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Χάρη στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας Τραμπολίνο και τη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι αθλητές προπονούνται στο κέντρο υψηλών επιδόσεων του Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τραμπολίνο, Αθανάσιο Βασιλειάδη, «έχουμε δώσει όλη μας την προσοχή να βρούμε κατάλληλους αγωνιστικούς χώρους και τα κατάλληλα όργανα, τα οποία να πληρούν τις προδιαγραφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Είμαστε σε μία καλή πορεία και είμαστε ευτυχισμένοι γιατί πάνω από όλα έχουμε δυνατούς ανθρώπους που αγαπούν σε υπερβολικό βαθμό το άθλημα που κάνουν».

Όσο ελκυστικό και αν φαίνεται σε όλους το τραμπολίνο, άλλο τόσο δύσκολο είναι να μάθεις την τέχνη του. Όπως αναφέρει η αθλήτρια του Αστέρα Πεύκης, Λίλα Καζάπογλου, «αυτό που φαίνεται από έξω ότι νιώθεις ελεύθερος δεν ισχύει. Όταν είμαστε πάνω στο τραμπολίνο είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, γιατί υπάρχει κίνδυνος». Σύμφωνα με την προπονήτριά της, Βαρβάρα Βοϊβόδα, «για να κάνεις το άθλημα του τραμπολίνο πρέπει να είσαι ένας πειθαρχημένος άνθρωπος το βλέπουμε εύκολο και διασκεδαστικό αλλά έχει πάρα πολλούς κινδύνους καθημερινά».

Στο Κέντρο Επιλέκτων Αθλητών Τραμπολίνο του Αγίου Κοσμά προπονούνται:
- Απόστολος Κουταβάς (προπονητές Βασίλης Αγγελάκος, Ράνια Ρούτση, σωματείο: Αθλος Καλαματας)
- Κώστας Γράψας, Μάριος Γράψας, Χρήστος Γράψας, Χρήστος Αζωίδου, Βασιλική Γαρμπή (προπονητής Κυριάκος Μαβιτζής. σωματείο Αριάδνη Περιστερίου)
- Λίλα Κασάπογλου ( προπονήτρια Βαρβάρα Βοϊβόδα. σωματείο Αστέρας Πεύκης.
- Γιάννης Τοπτίδης (προπονητής Αρτούρ Γεριμιάν, σωματείο ΔΑΣ Δραπετσωνας)
- Νικόλαος Σαββίδης (προπονητής Κώστας Πεξάρας, σωματείο ΓΟ Καβάλας)
- Δήμητρα Τόλη (σωματείο ΓΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

 Πηγή