•  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Διατροφή
Το αναπόσπαστο κομμάτι της "γυμναστικής" επιτυχίας!

Πόση ώρα πρέπει να απέχει ένα γεύμα πριν την προπόνηση;

Πόση ώρα πρέπει να απέχει ένα γεύμα πριν την προπόνησΈνα πράγμα που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι κάνοντας προπόνηση κατευθείαν μετά από ένα μεγάλο γεύμα δεν είναι μια ευχάριστη αίσθηση. Όταν προπονήστε με γεμάτο στομάχι εκτός από το ότι αισθάνεστε υποτονικοί και μπορεί να έχετε στομαχικές/εντερικές ενοχλήσεις, ασκείτε επίσης μεγάλη πίεση στην καρδία σας. 

Έτσι ανάλογα με το τι θα φάτε πριν από την προπόνηση πρέπει να περιμένετε και την ανάλογη ώρα ώστε να χωνέψετε με την ησυχία σας προτού γυμναστείτε. Μπορεί να είστε σε θέση να γυμναστείτε άνετα χωρίς ενοχλήσεις μετά από μια σαλάτα, το ίδιο όμως δεν ισχύει άμα φάτε μια καρμπονάρα!

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε προπόνηση με γεμάτο το στομάχι

Το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα που είναι υπεύθυνο για τις υποσυνείδητες σωματικές σας λειτουργίες (ρύθμιση λειτουργίας οργάνων όπως το συκώτι, εφίδρωση κτλ) χωρίζεται στο παρασυμπαθητικό (Π.Ν.Σ) και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (Σ.Ν.Σ). Το Π.Ν.Σ ρυθμίζει τις λειτουργίες που γίνονται αποδοτικά ενώ είσαστε σε ήρεμη κατάσταση εκ των οποίων η βασικότερη είναι η χώνεψη. Το Σ.Ν.Σ είναι ενεργοποιείται κυρίως σε απαιτητικές/στρεσογόνες καταστάσεις όπως είναι η προπόνηση. Για την μέγιστη ενεργοποίηση του ενός από τα παραπάνω νευρικά συστήματα πάντα αναγκαστικά αναστέλλεται η λειτουργία του άλλου.

Με απλά λόγια αν πάτε στο γυμναστήριο με γεμάτο το στομάχι και αρχίσετε να τρέχετε στον διάδρομο ή να σηκώνετε κιλά, το νευρικό σας σύστημα μοιράζει την ενέργεια που θα αφιέρωνε εξ ολοκλήρου για τη χώνεψη για να μπορέσει να ρυθμίσει τις λειτουργίες του σώματός σας που απαιτούνται για να γυμναστείτε. Έτσι, τα επίπεδα ενέργειας σας πέφτουν και η καρδιά σας που πρέπει να στείλει αίμα στο στομάχι και στους μυς ταυτόχρονα αρχίζει να υπερλειτουργεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί παράλληλα και στις δύο καταστάσεις – κάτι που όπως καταλαβαίνετε είναι απόλυτα ανθυγιεινό για τον οργανισμό σας.

Πόση ώρα πριν την γυμναστική πρέπει να φάτε

Αυτό είναι καταρχάς κάτι που εξαρτάται από το τι θα φάτε πριν την γυμναστική. Για παράδειγμα αν φάτε ένα φρούτο σε 20-30 λεπτά μπορείτε να γυμναστείτε χωρίς πρόβλημα, βέβαια άμα φάτε 3 μερίδες αγριογούρουνο και 5 πιάτα τηγανιτές πατάτες τότε ίσως χρειαστείτε μέχρι και 7-8 ώρες! Παρακάτω μπορείτε να δείτε πόση ώρα κατά μέσο όρο απαιτείτε για την πλήρη χώνεψη των πιο συνηθισμένων τροφών για να ξέρετε τι μπορείτε να φάτε ιδανικά ανάλογα με την ώρα που απέχει η προπόνηση από το γεύμα σας.

 Τρόφιμα   Μέσος όρος χώνεψης
 Χυμοί φρούτων/λαχανικών  20 λεπτά
 φρούτα     30 λεπτά
 Σαλάτες (ωμές)  30-40 λεπτά
 Μαγειρεμένα λαχανικά  40 λεπτά
 Σύνθετοι υδατάνθρακες/ Σιτηρά (όπως  ρύζι, πατάτες, ψωμί, βρώμη)     60 - 90 λεπτά (ανάλογα με το πόσο  ελαφριά είναι μαγειρεμένα)
 Γαλακτοκομικά προιόντα με χαμηλά  λιπαρά  90 λεπτά
 Γαλακτοκομικά προιόντα με πολλά  λιπαρά     120 λεπτά
 Αυγό     45 λεπτά
 Ψάρι  60 λεπτά
 Κοτόπουλο  90 λεπτά
 Γαλοπούλα  120 λεπτά
 Βοδινό κρέας     3,5 ώρες
 Χοιρινό κρέας  4,5 ώρες
 Πλήρες γεύμα (λαχανικά + πατάτες/ρύζι  + κρέας)  5 – 8 ώρες!

Tip: Για γρήγορη χώνεψη προτιμήστε να τρώτε τις τροφές σας απομονωμένα ή σε συνδυασμό μόνο με ωμά λαχανικά τα οποία πρέπει να τρώγονται στην αρχή του γεύματος. Αποφύγετε τον συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών (πχ κρέας με πατάτες) σε μικρό διάστημα πριν από μια προπόνηση καθώς είναι ο χειρότερος συνδυασμός αν θέλετε μια όσο το δυνατόν αποδοτικότερη χώνεψη.

Τέλος

Καταλαβαίνουμε πως μπορεί να μην είναι εφικτό να περιμένετε 6 ώρες προκειμένου να χωνευτεί πλήρως ένα μεγάλο γεύμα με τους τρελού ρυθμούς της καθημερινότητας που είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε και να δουλεύουμε οι περισσότεροι... Ούτε και έχει σκοπό αυτό το άρθρο να σας αποτρέψει από το να πάτε στο γυμναστήριο αν δεν τηρείτε στην εντέλεια το παραπάνω χρονοδιάγραμμα όμως καλό θα ήταν να δίνετε στο σώμα σας ένα ήρεμο και όσο το δυνατόν γίνεται μεγάλο χρονικό διάστημα ξαπλωμένοι σε έναν καναπέ μετά από ένα πλήρες γεύμα αφήνοντας για λίγο στην άκρη αγχωτικές σκέψεις και πράματα που σας στρεσάρουν (μην βλέπετε ειδήσεις ΠΟΤΕ μετά το φαγητό!) προτού πάτε στο γυμναστήριο και αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό προτιμήστε να φάτε κάτι που χωνεύετε γρηγορότερα και να αφήσετε δυσκολοχώνευτες τροφές όπως το χοιρινό ή βοδινό κρέας για μετά την προπόνηση.

Πηγή