•  

Aimee Boorman: "Εγώ είμαι απλά ο οδηγός της Simone Biles"

Η Simone Biles και η προπονήτρια της Aimee Boorman, είναι μια ιδιαίτερη ομάδα, που μοιράζονται μια συνεργασία ζηλευτή από τον καθένα στο άθλημα της ενόργανης και ίσως ένα πρότυπο που οι επόμενοι θα ακολουθήσουν. Αλλά η Boorman δεν ξεχνάει το ρόλο της στην παραγωγική αυτή εξίσωση.

«Είναι η δική της γυμναστική» είπε η Boorman «Εκείνη πρέπει να αγωνιστεί κι εκείνη πρέπει να πάρει την απόφαση να ακολουθήσει το δρόμο της κατ' οίκον διδασκαλίας, να δουλέψει για παραπάνω ώρες και να κάνει περισσότερες ασκήσεις ευλυγισίας. Αυτό ήταν δική της επιλογή. Εγώ είμαι απλά ο οδηγός της».

Το ότι η Boorman περιγράφει τον εαυτό της ως οδηγό της Biles διαφέρει σημαντικά από τον αυταρχικό ρόλο του προπονητή που αποτελούσε το σύνηθες στη γυμναστική. Ίσως δε φέρει τα σωστά αποτελέσματα σε όλους, αλλά φέρνει τα σωστά αποτελέσματα σε αυτές.

«Ξέρει πώς νοιώθω κάθε φορά που περνάω την πόρτα και σε τι διάθεση είμαι επειδή γνωρίζουμε η μία την άλλη για τόσο πολύ καιρό.» Είπε η Biles «Έχουμε παρόμοιο χαρακτήρα και είχαμε και τις διαφωνίες μας, όπως πάντα συμβαίνει όταν δουλεύεις με κάποιον. Υπάρχουν φορές που πρέπει να με σπρώξει λίγο παραπάνω επειδή δεν σπρώχνω τον εαυτό μου αρκετά, αλλά όλοι χρειάζονται κάποιον να το κάνει αυτό στη ζωή τους»

Η Biles δεν ήταν μέλος της εθνικής ομάδας νεανίδων μέχρι το 2012, όπου ήταν και η τελευταία της χρονιά σε αυτή την κατηγορία. Μετά από το επιτυχημένο ντεμπούτο της το 2013, πολλοί φοβήθηκαν ότι θα φθειρόταν σωματικά και ψυχικά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αλλά η Biles έχει γίνει μόνο δυνατότερη στα τελευταία 3 χρόνια. Ένα πιθανό δίδαγμα από αυτή την ιστορία, είπε η Boorman είναι ότι οι προπονητές δε χρειάζεται να πιέζουν τους αθλητές τους να ακολουθήσουν τον πρωταθλητισμό τόσο γρήγορα.  

  «Πιστεύω στις οικογενειακές διακοπές, πιστεύω στα ρεπό, Πιστεύω ότι αν είναι τα γενέθλια της κολλητής σου, φεύγεις από το γυμναστήριο και περνάς μια μέρα μαζί της. Αυτές είναι στιγμές που δε μπορείς να πάρεις πίσω.

«Αν δεν θα έχεις συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας σου, κι επομένως δε μπορείς να διαγωνιστείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το 2024, θέλεις να ξεκινήσεις τον πρωταθλητισμό τώρα και να παραμείνεις σε αυτό το επίπεδο για πολλά χρόνια ή μήπως να παραμείνεις στα χαμηλότερα επίπεδα, να πάρεις όσο χρόνο σου χρειάζεται, και να μην έχεις τόση πίεση να κερδίσεις;» είπε «Δεν είναι ανάγκη να βάλουμε τους αθλητές σε αυτή τη διαδικασία πριν να είναι απαραίτητο»

Καθώς η Biles βελτιωνόταν, η Boorman είπε ότι έπρεπε κι η ίδια να βελτιωθεί ως προπονήτρια. Είπε ότι ζήτησε συμβουλές από άλλους προπονητές για να βοηθήσει την Biles να γίνει από μία υποσχόμενη αθλήτρια σε σοβαρή διεκδικήτρια μεταλλίων.

«Είπα στους γονείς της Biles ότι θα τους ενημέρωνα αν δε μπορούσα να συμβαδίσω μαζί της» είπε η Boorman «Ήμουν πρόθυμη να την αφήσω να φύγει αν δε μπορούσα να τη βοηθήσω να γίνει καλύτερη, αλλά είχα επίσης μια ευκαιρία να γίνω μια καλύτερη προπονήτρια. Ήξερα ότι μπορούσα να παρέχω τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειαζόταν η Simone αλλά έπρεπε να βελτιωθώ σε τεχνικά ζητήματα»

Η συνεργασία της Boorman και της Biles χτίστηκε στη φιλοσοφία ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή εκτός από τη γυμναστική. Οι οδηγίες της προς τη 19χρονη Biles είναι να αγωνίζεται για τον εαυτό της, να εστιάζει στην προσωπική ευχαρίστηση που της φέρνει ο αγώνας και όχι στις προσδοκίες μιας ολόκληρης χώρας. Η Boorman επέμεινε η Biles να έχει κοινωνική ζωή έξω από το γυμναστήριο. Δεν έλεγχε τη δίαιτά της και την ενθάρρυνε να περάσει χρόνο με τους φίλους της.

«Πρέπει να αποφύγεις την υπερκόπωση» είπε η Boorman «Πιστεύω στις οικογενειακές διακοπές, πιστεύω στα ρεπό, Πιστεύω ότι αν είναι τα γενέθλια της κολλητής σου, φεύγεις από το γυμναστήριο και περνάς μια μέρα μαζί της. Αυτές είναι στιγμές που δε μπορείς να πάρεις πίσω.

Πρόκειται για μία προσέγγιση που οι περισσότεροι προπονητές θα θεωρούσαν καταστρεπτική για τη φήμη και την καριέρα τους. Η Boorman το γνώριζε αυτό. Γνώριζε όμως επίσης ότι είναι εύκολο να είσαι ένας μη συμβατικός προπονητής όταν ο μαθητής είναι ένα ταλέντο τόσο σπάνιο όσο η Simone Biles.


«Ίσως χάσαμε άλλους αθλητές, που θα μπορούσαν να φτάσουν το ψηλότερο επίπεδο επειδή τους πιέσαμε πάρα πολύ, υπερβολικά γρήγορα. Απλά θέλω να αγαπάει τη ζωή. Αυτό είναι όλα. Ό,τι θέλει να κάνει, ό,τι θέλει να γίνει, θα είμαι πάντα εδώ για αυτήν».

Πηγή: 1, 2

Μετάφραση - επιμέλεια για το gymnast.gr, Χριστίνα, Φιλιππάκη