•  

Άρτεμις Γκαβέζου Κάστρο, και Ολυμπιακοί αγώνες του Ρίο

Μια δική μας κοπέλα από την Θεσσαλονίκη ή Άρτεμις Γκαβέζου Κάστρο, αποτελεί μέρος της εθνικής ομάδας του ανλάμπλ της Ισπανίας, όπου ζει και γυμνάζεται  τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό "Tempo de Hoy" σχετικά με την προετοιμασία της:

Ποιες είναι οι πιθανότητες να κερδίσετε ένα μετάλλιο; Αν δεν το καταφέρετε θα το θεωρήσετε αποτυχία;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κερδίσει αρκετά μετάλλια στους αγώνες που έχουμε λάβει μέρος. Συνολικά έχουμε κερδίσει πάνω από 45 μετάλλια σε αυτόν τον προ-ολυμπιακό κύκλο. Αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετές ομάδες με σχεδόν όμοιες δυνατότητες, οπότε η κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου είναι κάτι το δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Αν από την πλευρά μας κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε ακόμα και αν δεν κερδίσουμε ένα μετάλλιο σε καμία περίπτωση δεν θα το θεωρήσουμε αποτυχία. Οι προσδοκίες μας για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να εκτελέσουμε τα προγράμματα μας όσο το δυνατόν καλύτερα χωρίς λάθη. Αυτό από μόνο του θα είναι επιτυχία για μας. Από εκεί και πέρα η ευθύνη περνάει στους κριτές, μια και στο άθλημά μας αυτές αποφασίζουν.

Αυτοί θα είναι οι πρώτοι σου Ολυμπιακοί Αγώνες. Αισθάνεσαι κάποιας μορφής πίεση λόγω αυτής σου της συμμετοχής;
Αισθάνομαι πιο πολύ ενθουσιασμό παρά πίεση και άγχος. Θα προσπαθήσω να το θεωρήσω σαν έναν αγώνα ακόμα και να είμαι ήρεμη. Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουμε εμείς την κάθε στιγμή των αγώνων έτσι ώστε και το κοινό να απολαμβάνει, με τη σειρά του, τα προγράμματά μας.

Πώς ήταν η προετοιμασία για την συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Η προετοιμασία ήταν λίγο-πολύ η ίδια που ακολουθούμε κάθε χρονιά. Η καθημερινή προπόνηση διαρκεί 6-7 ώρες κατά την διάρκεια όλης του έτους χωρισμένη σε δύο ενότητες. Ξεκινάμε με προθέρμανση, μπαλέτο ή φυσική κατάσταση και συνεχίζουμε με στοιχεία των προγραμμάτων με τα όργανα. Η βάση της προπόνησης είναι οι συνεχείς επαναλήψεις των ασκήσεων συνοδεία μουσικής.

Υπάρχει κάποια διαδικασία που συνήθως εκτελείτε πριν τον κάθε αγώνα;
Πριν από κάθε αγώνα έχουμε την συνήθεια να σχηματίζουμε οι πέντε αθλήτριες έναν κύκλο, να ενώνουμε τα χέρια και να αναφέρουμε κάποια σημεία των ασκήσεων που θα μας βοηθήσουν εκείνη τη στιγμή. Στο τέλος επαναλαμβάνουμε όλες μαζί την φράση «Ο πόνος είναι προσωρινός, η ικανοποίηση παντοτινή».

gymnast.gr