•  

Πόσο επηρεάζει η γυμναστική το ύψος των αθλητών;

Πόσο επηρεάζει η γυμναστική το ύψος των αθλητών;Κατά μέσο όρο, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα στην γυμναστική έχουν κοντό ανάστημα. Είναι αλήθεια όμως ότι, αυτό το κοντό ανάστημα θεωρείται πλεονέκτημα στο άθλημα διότι δίνει στον αθλητή χαμηλότερο κέντρο βάρους το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις ασκήσεις γυμναστικής.

Με το ζήτημα του ύψους των αθλητών/τριών έχουν ασχοληθεί αρκετές μελέτες οι οποίες προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν πράγματι η γυμναστική καθυστερεί την ανάπτυξη στους αθλητές της. Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες «κλειδιά» που προσπαθούν να εξηγήσουν την καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Γενετική προδιάθεση
Η Γενετική προδιάθεση ίσως μπορεί να δικαιολογήσει την συντριπτική πλειοψηφία των βραχύσωμων αθλητών και αθλητριών της γυμναστικής. Η αλήθεια είναι πως η γυμναστική προσελκύει αθλητές που είναι γενετικά μικρού αναστήματος. Εξετάζοντας στοιχεία για την ανάπτυξη και την γυμναστική σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο "Clinical Journal of Sports Medicine", παρουσιάζονται σημαντικές μελέτες που έδειξαν ότι οι αθλήτριες της γυμναστικής είναι βραχύσωμες πριν ακόμη ξεκινήσουν την γυμναστική. Επίσης οι έρευνες έδειξαν ότι, οι γονείς των αθλητριών που επιλέχθηκαν σε εθνικό επίπεδο, είναι συνήθως μικρότερου αναστήματος από το φυσιολογικό.

Προπόνηση
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν μια σχέση μεταξύ γυμναστικής και καθυστερημένης ανάπτυξης στις γυναίκες. Κατά μέσο όρο, οι νεότερες αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής των ηλικιών 7-10 πέφτουν στην 48η εκατοστιαία θέση για το ύψος και το βάρος, κατατάσσοντάς τους στη μέση της κλίμακας, σε σύγκριση με τις συνομήλικες τους. Από ηλικίας 11 έως 14, η ανάπτυξη επιβραδύνεται για πολλές αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, και το μέσο βάρος και το ύψος πέφτει στο 20ο εκατοστημόριο, σύμφωνα με το περιοδικό "The American Journal of Clinical Nutrition." Αφού αποσυρθούν οι αθλήτριες από την ενεργό δράση, παρατηρείται η επανάκτηση της ανάπτυξης στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Διατροφή
Η διατροφή είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη των αθλητών. Επειδή στην γυμναστική θεωρείται πλεονέκτημα το χαμηλό βάρος, ορισμένες αθλήτριες περιορίζουν την διατροφή τους σε μια προσπάθεια να παραμείνουν λεπτές. Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ αρκετές αθλήτριες δεν περιορίζουν τη διατροφή τους, δεν φροντίζουν ταυτόχρονα να την προσαρμόζουν έτσι ώστε να ταιριάζει με την υψηλή μεταβολική απαίτηση του αθλήματος. Για να υπάρχει ισορροπία μέσα στο γυμναστήριο με βάση την επιβάρυνση που δέχονται οι αθλητές, απαιτούνται επιπλέον θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ασβεστίου και βιταμίνης D για την υγεία των οστών και την ανάπτυξη.

Η Γενετική προδιάθεση, η έντονη επιβάρυνση στο άθλημα, η δίαιτα ή ο συνδυασμός των τριών, βοηθούν να δικαιολογηθεί και κατανοηθεί η καθυστέρηση στην ανάπτυξη που συχνά παρατηρείται σε αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ακόμα αποδείξει την άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της προπόνησης και της ανεπαρκούς ανάπτυξης των αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής. Άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος της προπόνησης και των αγώνων μπορούν επίσης να επηρεάσουν την καθυστέρηση της ανάπτυξης. 

Όσο η συμμετοχή στην γυμναστική πραγματοποιείται σε ιδανική ατμόσφαιρα δίχως στρεσσογόνες καταστάσεις και με βάση την ψυχαγωγία, τόσο η ανάπτυξη του αθλητή και της αθλήτριας θα κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα.

 gymnast.gr