•  

Συνέντευξη του προέδρου των Κριτών της Eνόργανης Ανδρών, Νίκου Προβιά

proviasΓια τα θέματα της κρίσης στην Ενόργανη Γυμναστική των ανδρών μιλάει ο πρόεδρος των κριτών Νίκος Προβιάς σε συνέντευξή του στο gymnast.gr.

 

   Είναι βέβαια δική μας η ευθύνη να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι σε συνεργασία με τους πιο έμπειρους και παλιούς θα πρέπει να δουλέψουν αρμονικά για το καλό του αθλήματος που όλοι υπηρετούμε...

Αγαπητέ Νίκο, με αφορμή τη συμμετοχή σου στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου ως επίσημη κριτής στη Γυμναστική, θα ήθελα καταρχήν ένα γενικό σχόλιο για την οργάνωση τους και ιδιαίτερα στο άθλημα της Γυμναστικής.

Οι ολυμπιακοί αγώνες για όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού αποτελούν ένα όνειρο ζωής. Είναι μία διοργάνωση που με έκανε ν' αγαπήσω τον αθλητισμό και να με ώθησε να σπουδάσω αθλητικές επιστήμες. Οι διοργάνωση των αθλημάτων της γυμναστικής ήταν άρτια, το γυμναστήριο, οι χώροι προετοιμασίας και προπόνησης, τα όργανα ήταν όλα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας ομοσπονδίας και της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής. Το διαφορετικό στο Λονδίνο σε σύγκριση με την Αθήνα και το Πεκίνο ήταν ότι το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής δεν διεξήχθη στο Ολυμπιακό αθλητικό πάρκο με αποτέλεσμα να χάσει λίγο από την μαγεία που προσφέρει η συνύπαρξη με τα άλλα αθλήματα. Είναι ωραίο να βγαίνεις από το στάδιο της γυμναστικής και στο διπλανό γήπεδο να παίζεται ένας αγώνας μπάσκετ, πόλο, ποδηλασία, ή κολύμβηση. Με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με παγκόσμιο πρωτάθλημα και λιγότερο με ολυμπιάδα.

Υπήρχαν σε αυτούς τους ολυμπιακούς νέες τεχνικές συνθήκες (π.χ. ηλεκτρονικά μέσα) στο άθλημα της γυμναστικής ώστε οι βαθμολογίες να βγαίνουν έγκαιρα;

Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ίδια που χρησιμοποιεί η παγκόσμια ομοσπονδία τα τελευταία 3 χρόνια. Επίσης αρνητικό ήταν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα χρησιμοποίησης βίντεο για επιβεβαίωση βαθμολογιών με αποτέλεσμα οι αρχηγοί των οργάνων να μην έχουν στην φαρέτρα του όλα τα όπλα που προσφέρουν τα συστήματα που δίνει η εταιρεία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Ποιες ακριβώς δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας διεθνής κριτής σε τόσους μεγάλους αγώνες όσον αφορά την συνεννόηση και συνεργασία με άλλες (μη έμπειρες συναδέλφους) συναδέλφους άλλων χωρών;

Οι κριτές στους ολυμπιακούς αγώνες υποτίθεται ότι είναι οι καλύτεροι και έχουν επιλεγεί από την παγκόσμια ομοσπονδία με βάση ποιοτικά κριτήρια. Θεωρώ ότι η κρίση πήγε πολύ καλά σε αυτούς τους ολυμπιακούς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Πιστεύεις ότι ο κώδικας βαθμολογίας όπως υφίσταται θα μπορούσε να υποστεί κάποιες αλλαγές; Όπως λειτουργεί σήμερα, επηρεάζει καθόλου την ανάδειξη της γυμναστικής μέσω των media; Και γιατί;

Πιστεύω ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Για παράδειγμα τελειώνει ο αθλητής την προσπάθεια του και δεν μπορεί ο κόσμος να υπολογίσει και να πει με σιγουριά ποιος είναι ο νικητής. Για μένα θα έπρεπε να τιμωρούνται περισσότερο λάθη που καταλαβαίνει ο κόσμος.

Την εμφάνιση των αθλητών μας πως την είδες; Υπήρξε καθόλου η σκέψη μέσα σου ότι θα μπορούσε ο Βασίλης Τσολακίδης να βαθμολογηθεί υψηλότερα στο δίζυγο;

Ο Βασίλης πραγματοποίησε μία πολύ καλή προσπάθεια και η απουσία του από το βάθρο κρίθηκε καθαρά σε λεπτομέρειες. Πίστευα ότι εφόσον ο Βασίλης ολοκλήρωνε το πρόγραμμα του δύσκολα θα ήταν έξω από τα μετάλλια επίσης τον είχα δει στην προετοιμασία του και αισθανόμουν μεγάλη σιγουριά. Δυστυχώς μία άσκηση λιγότερη έκανε την διαφορά.

Ποιο το μέλλον της κρίσης στην Ελλάδα;

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια κριτών για τον νέο ολυμπιακό κύκλο. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί σε αυτά συμμετείχαν περίπου εξήντα νέοι κριτές. Αυτό δείχνει ότι θα υπάρξει συνέχεια. Είναι βέβαια δική μας η ευθύνη να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι σε συνεργασία με τους πιο έμπειρους και παλιούς θα πρέπει να δουλέψουν αρμονικά για το καλό του αθλήματος που όλοι υπηρετούμε.

Ευχαριστώ πολύ

Εγώ ευχαριστώ!

gymnast.gr