•  

Τα πρώτα βήματα στην Ενόργανη Γυμναστική

13e36b3238bc9946b09c4643bbeedc7aΤου Θανάση Κοσμίδη

Σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου, ανεξάρτητα με τι θα ασχοληθεί στο μέλλον, είναι πολύ σημαντικό το πώς θα γίνουν τα πρώτα βήματα για την ποιοτικότερη του πορεία! Όταν μιλάμε για αθλητισμό και κυρίως για αγωνιστικό, τότε η σωστή προσέγγιση του αθλήματος είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη.

Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται όταν το άθλημα που θα διδάξουμε – προπονήσουμε είναι κατεξοχήν τεχνικό! Η ενόργανη γυμναστική είναι ίσως το τεχνικότερο άθλημα από τα ήδη γνωστά Ολυμπιακά αθλήματα κα ο "τροφοδότης" πολλών άλλων αθλημάτων.

Οι αγωνιστικές ασκήσεις και τα προγράμματα που εκτελούνται πάνω στα όργανα έχουν τέτοιο βαθμό δυσκολίας που ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης (με δεδομένη την φυσική κατάσταση) είναι η σωστή τεχνική.

Τα πρώτα βήματα του αθλούμενου στην αγωνιστική ενόργανη γυμναστική (άνδρες - γυναίκες) πρέπει να γίνουν αργά, σταθερά και με γνώμονα το "χτίσιμο" σωστών βάσεων για την ομαλή πορεία στο μέλλον. Το κάθε όργανο έχει τα δικά του βασικά χαρακτηριστικά των οποίων ο προπονητής ή η προπονήτρια πρέπει να έχει βαθειά γνώση για να μπορεί να ασχοληθεί με κάθε λεπτομέρεια. Η επιφανειακή προσέγγιση θα οδηγήσει σε καταγραφή λανθασμένων πληροφοριών οι οποίες σε βάθος χρόνου θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στην εξέλιξη ακόμα και του πιο "ταλαντούχου" αθλητή. Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσοχή στην σωστή καθοδήγηση των τεχνικών βασικών ασκήσεων κυρίως τα πρώτα αγωνιστικά χρόνια του αθλούμενου.

Οι σωστές βασικές θέσεις και κινήσεις είναι αυτές πάνω στις οποίες θα χτίσουμε στο μέλλον πλήθος ασκήσεων για υψηλές επιδόσεις όπως:

  • Η σωστή θέση του σώματος στην κατακόρυφο, η οποία είναι στοιχείο που σε καθημερινή βάση θα πρέπει να διδάσκεται και να προσεγγίζεται από διαφορετικές αρχικές θέσεις και σε όλα τα όργανα. Όλα τα μέρη του σώματος (δάχτυλα ποδιών, πέλματα, γόνατα, λεκάνη, οσφυϊκή και θωρακική μοίρα σπονδυλικής στήλης, κεφάλι, ώμοι, αγκώνες, παλάμες χεριών) θα πρέπει να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στον νοητό κάθετο άξονα που περνά από τα δάχτυλα των ποδιών και καταλήγει στα δάχτυλα των χεριών)
  • Η άσκηση ροντάτ  (τροχός με ¼ στροφής και κλείσιμο των ποδιών κατά την προσγείωση με ¼ στροφή) ή οποία  θα μας "ταλαιπωρήσει" σε όλες τις φάσεις εξέλιξης του αθλητή. Είναι άσκηση φόρας από την οποία εξαρτάται όλο το ασκησιολόγιο των πίσω κινήσεων στο έδαφος, στην δοκό και στο άλμα ανδρών και γυναικών. Ακόμα και αθλητές παγκοσμίου επιπέδου θα πρέπει να επανέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην διόρθωση της βασικής τεχνικής του ροντάτ. Τα γενικά χαρακτηριστικά της άσκησης στα όργανα που προαναφέραμε είναι τα ίδια και η διαφοροποίηση έγκειται κυρίως στο ποια άσκηση θα επακολουθήσει!

Γενικά για το ροντάτ πρέπει να έχουμε υπόψη:

  • Η τοποθέτηση των χεριών πρέπει να γίνεται χωρίς γωνία στους ώμους και με λύγισμα του ποδιού στήριξης – ώθησης , έτσι ώστε να αποφεύγεται η "αλματική"τοποθέτηση των χεριών και να εξασφαλίζεται το χαμήλωμα του κέντρου βάρους του σώματος!
  • Το πόδι αιώρησης θα πρέπει να κινείται – αιωρείται καθ΄ όλη την διάρκεια της άσκησης και να συναντιέται με το πόδι ώθησης όταν πλέον έχει ολοκληρωθεί το τελευταίο τέταρτο της στροφής ( δηλαδή, περίπου λίγο πριν την τοποθέτηση των ποδιών). Έτσι, εξασφαλίζουμε την ομαλή ροή της άσκησης και την όσο καλύτερη κινητική ενέργεια για ότι επακολουθήσει!
  • Η κατάληξη της θέσης του σώματος διαφοροποιείται ανάλογα με την επόμενη άσκηση και ανάλογα το όργανο (φλικ-φλακ ή σάλτο πίσω στο έδαφος, ροντατ φλικ-φλακ ή σάλτο πίσω πάνω στην δοκό ή στην έξοδο, ροντατ σε βατήρα για είσοδο στην δοκό ή για τσουκαχάρα στο άλμα ή για άλματα τύπου γιουρτσένκο στον ίππο)

Άσκηση βασικής εκμάθησης για τα πρώτα χρόνια δουλειάς (και όχι μόνο) είναι και η χειροκυβίστηση. Είναι προπαρασκευαστική αλλά και καθαρά αγωνιστική άσκηση. Χρησιμοποιείται είτε ως φόρα για τις κινήσεις εμπρός, είτε αυτόνομα ως τελική θέση. Έχει αρκετές παραλλαγές ανάλογα την άσκηση που θα συνδέσουμε όπως:

  • Χειροκυβίστηση από το ένα πόδι με προσγείωση στο ένα.
  • Από το ένα πόδι με προσγείωση στα δύο.
  • Από τα δύο πόδια με προσγείωση στα δύο.
  • Σύνδεση όλων των παραπάνω κ.λ.π

Θέλει πολύ προσοχή στην αρχή ώστε η τοποθέτηση των χεριών να μην γίνεται με "αλματικό" τρόπο και να ευθιάζεται ο νοητός άξονας που περνά από τις παλάμες τους ώμους , την πλάτη, την λεκάνη, και το πόδι αιώρησης. Την συναντάμε σε όλα τα όργανα ανδρών και γυναικών ( κυρίως στο έδαφος, άλμα, και δοκό). Η σωστή τεχνική προετοιμασία στα πρώτα στάδια προπόνησης και εκμάθησης των βασικών ασκήσεων – κινήσεων , θα μας βοηθήσει στην ομαλή και χωρίς λάθη πορεία στην ενασχόληση – προπόνηση μας με το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής.

Υ.Γ Σε επόμενο άρθρο μας θα επανέλθουμε με λίγο δυσκολότερες ασκήσεις αλλά αρκετά βασικές στην ενόργανη αγωνιστική γυμναστική.


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής