•  

Προπόνηση μικρών παιδιών στη Γυμναστική. Πόσο σημαντική είναι;

Είναι ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος ενός παιδιού που αποφασίζει (ή έστω αποφασίζουν άλλοι γι΄αυτό) να ακολουθήσει τον δρόμο του πρωταθλητισμού. Η προπόνηση των μικρών αθλητών/τριών στη γυμναστική απαιτεί χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης αφοσίωσης. Πρωτίστως, ως προπονητές απαιτείται να έχετε επιλέξει λεπτά παιδιά στη κατάλληλη ηλικία.

Ο κατάλληλος σωματότυπος είναι απαραίτητος ωστε  να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις ανάγκες της προπόνησης που χρειάζεται για τα μετέπειτα χρόνια. Στα παιδιά  - αθλητές/τριες χρειάζεται πρώτα απ' όλα να εδράζεται η προσωπική παρακίνηση ως βασική προϋπόθεση.

Πειθαρχία
Θα πρέπει να ξεκινάτε τη προπόνηση στη προγραμματισμένη ώρα εξασφαλίζοντας ότι τα παιδιά είναι πειθαρχημένα και φθάνουν στο γυμναστήριο την σωστή στιγμή, ξεκινώντας πλήρη προθέρμανση πριν αρχίσει η βασική προπόνηση. Ουσιαστικά ως προπονητές πρέπει να δείξετε πρώτα ότι είστε οι ίδιοι συνεπείς. Παρά το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά βιάζονται να κάνουν τα πράγματα γενικά γρήγορα, χρειάζεται κατά τη διάρκεια της μάθησης να εμβαθύνουμε προσεκτικά και υπομονετικά στη τεχνική νέων ασκήσεων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μικρές ηλικίες τα παιδιά αδυνατούν να εκτελούν αριστοτεχνικά τις δύσκολες ασκήσεις.

 

Θεμέλια
Βάζοντας τα θεμέλια στη κατάλληλη στιγμή, η μάθηση έρχεται ως φυσιολογικό επακόλουθο και σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ελεύθερο μυαλό, αφοσίωση και σταθερή προπόνηση επί ώρες κάθε μέρα. Αν και τα παιδιά δεν είναι μόνο αθλητές/τριες αλλά και μέλη της κοινωνίας, εντούτοις η καριέρα στη γυμναστική απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις δραστηριότητες εκτός γυμναστηρίου οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα όπως τραυματισμοί από αθλοπαιδιές με άλλα παιδιά, ή ανεξέλεγκτες δραστηριότητες στην θάλασσα.

Αυτοέλεγχος
Εκτός από την πάγια και βασική πρακτική προπόνησης, η άλλη πτυχή που θα πρέπει να διδαχτούν τα παιδιά είναι το πώς να εκτελούν τις ασκήσεις και τα προγράμματά τους με ασφάλεια, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα όριά τους κατά την εκτέλεση των ασκήσεων διότι εκεί "κρύβονται" οι επικίνδυνοι τραυματισμοί. Μια κακή εμπειρία από έναν απρόσμενο τραυματισμό στη μικρή ηλικία σε συγκεκριμένη άσκηση ή ασκήσεις, μπορεί να αφήσει  ψυχολογικό τραύμα και φόβο για την μελλοντική εκτέλεσή τους.

Ασφάλεια
Μια βασική παράμετρος της όλης προπονητικής διαδικασίας είναι η εξασφάλιση της ποιότητας του εξοπλισμού του γυμναστηρίου. Χρειάζεται να υπάρχει συχνός έλεγχος στα βασικά αλλά και βοηθητικά όργανα γυμναστικής φροντίζοντας να βρίσκονται πάντα σε τέλεια κατάσταση. Προσοχή επίσης σε περιττά αντικείμενα και επικίνδυνες αιχμηρές προεξοχές που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα που εμποδίζουν την κίνηση των παιδιών και θα μπορούσαν να τα τραυματίσουν.

Αφοσίωση
Θα πρέπει να δώσετε να κατανοήσουν τα παιδιά ότι ο μόνος τρόπος για να μάθουν ασκήσεις είναι η σωστή τεχνική και αφοσίωση στη καθημερινή προπόνηση. Η Γυμναστική είναι ένα άθλημα στο οποίο η αίσθηση της ηρεμίας, της ισορροπίας, και της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητα για την επίτευξη της τελειότητας. Σημαντική παράμετρος της προπόνησης των παιδιών είναι η εξάσκηση και διατήρηση της ευλυγισίας του σώματος προκειμένου να το προετοιμάσουν για μελλοντικές δύσκολες ασκήσεις.

Διατροφή
Για τους αθλητές/τριες που αναπτύσσονται, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουν το σωστό βάρος και τη καλή φυσική τους κατάσταση είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Το πρόχειρο φαγητό, τα λιπαρά τρόφιμα και τα ανθρακούχα ποτά πρέπει να βρίσκονται έξω από το μενού διατροφής.

Ψυχολογία
Η Ψυχική δύναμη είναι ένα σημαντικό μέρος της εξελισσόμενης προσωπικότητας του παιδιού αθλητή/τριας. Χωρίς την απαιτούμενη ψυχική δύναμη, ένα παιδί δύσκολα μπορεί να φτάσει στο αποκορύφωμα της γυμναστικής. Ως προπονητής/τρια του παιδιού έχετε την ευθύνη ώστε να αναπτύξει την ψυχική του δύναμη και αυτοεκτίμηση. Θα πρέπει η ψυχολογία να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τυχόν αποτυχία στην προπόνηση ή σε κάποιον αγώνα να τους ωθεί να αφοσιωθούν στην εξομάλυνση των προβλημάτων στην τεχνική των ασκήσεων και στον στόχο τους προς τη δόξα.

 

Πρότυπα
Να θυμάστε, ότι, όπως τα παιδιά έχουν πρότυπο τους γονείς τους στο σπίτι και γαλουχούνται κοινωνικά, στο γυμναστήριο το πρότυπο είναι οι προπονητές/τριες από τους οποίους οδηγούνται προς την αθλητική παιδεία η οποία τους οδηγεί σε μετέπειτα συμπεριφορές και στάση αθλητικής (και όχι μόνο) ζωής. Σε σταθερά διαστήματα χρειάζεται να υπάρχει ενημέρωση προς και από τους γονείς για τη δραστηριότητα των παιδιών στο σπίτι και το γυμναστήριο.

Συναισθηματική Επαφή
Μια πολύ σημαντική παράμετρος του να είσαι προπονητής/τρια, είναι να είσαι φίλος των παιδιών δίνοντας τους συναισθηματική υποστήριξη όπου χρειάζεται, ειδικά όταν αποτυγχάνουν. Χωρίς αυτή την σημαντική υποστήριξη δεν θα μπορείτε ποτέ να ελπίζετε ότι ένα από τα παιδιά σας θα μπορεί να γίνει η επόμενη Κανάεβα, ή επόμενος Κοτσιμούρα.

gymnast.gr