•  

Βασικές αρχές της προπόνησης στη Γυμναστική

 london gymnastics

Ένα σημαντικό κείμενο που ανιχνεύτηκε στο διαδίκτυο, αντιπροσωπευτικό πάνω στις αρχές της προπόνησης και που αφορά κάθε άθλημα και ασφαλώς τα αθλήματα της γυμναστικής. Διαβάστε προσεκτικά:


Δημιουργώντας ένα προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να προσέχουμε κάποιες βασικές αρχές εάν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι αρχές αυτές είναι: η αρχή της επιβάρυνσης η αρχή της προοδευτικότητας η αρχή της παραλλαγής της προπονητικής επιβάρυνσης η αρχή της υπεραναπλήρωσης η αρχή της εξειδίκευσης η αρχή της αντιστροφής η αρχή της επανάληψης και τέλος η αρχή της ατομικότητας και της ηλικίας.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως για να βελτιώσουμε έναν οργανισμό πρέπει να δώσουμε ερέθισμα μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο κατώφλι έντασης. Δώστε προσοχή σε επιβαρύνσεις που βρίσκονται κάτω η πολύ πάνω από αυτό το κατώφλι γιατί δεν βοηθούν την καλυτέρευση του επιπέδου των παικτών. Σας δίνω ένα παράδειγμα οι απροπόνητοι όταν τους κάνετε προπόνηση αερόβιας αντοχής θα πρέπει να τρέχουν με 130-140 puls/min ενώ οι προπονημένοι να πλησιάζουν το αερόβιο κατώφλι 160-165 puls/min.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ αυτή η αρχή μας τονίζει πως για να μην υπάρχει προσαρμογή του οργανισμού στις ίδιες προπονητικές επιβαρύνσεις θα πρέπει ο προπονητής σε ορισμένα χρονικά διαστήματα να αυξάνει την επιβάρυνση. Βαθμιαία ομαλά αλματωδώς σε υψηλού επιπέδου αθλητές σημασία έχει πως πρέπει να αλλάζει γιατί η αυξομείωση της προπονητικής εργασίας στηρίζεται επάνω σε βιολογικούς νόμους.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ με απλά λόγια δεν θα πρέπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα να τροφοδοτούμε τους παίκτες μας με τα ίδια ερεθίσματα επιβάρυνσης-προπόνησης-προθέρμανσης γιατί έτσι προκαλούμε τη μονοτονία και τη στασιμότητα. Μη ξεχνάτε πως ο οργανισμός συμπαθητικό-φυτικονευρικό σύστημα όταν βρίσκεται κάτω από όμοιες ασκήσεις-διεγέρσεις μειώνει την αυξητική απόδοση ενέργειας. π.χ ξεκινάτε την προπονητική σας μονάδα βάζοντας για προθέρμανση 5:2 και αυτό το χρησιμοποιείται συνεχώς το αποτέλεσμα είναι αρνητικό γιατί δημιουργείται μονοτονία οι παίχτες κάνουν παρεάκι μεταξύ τους τα τετράγωνα δουλεύουν σε ρυθμούς διασκέδασης χάνοντας τον στόχο που δεν είναι άλλος από την προετοιμασία του οργανισμού για το κυρίως μέρος της προπόνησης εάν όμως αλλάζεται συχνά τους εσωτερικούς παίκτες των τετραγώνων πηγαίνοντάς τους σε άλλα.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ο οργανισμός χρειάζεται μετά από κάθε προπονητική μονάδα (συμπεριλαμβάνεται και ο αγώνας ως μονάδα) αποκατάσταση-ανάληψη έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί μια νέα επιβάρυνση. Παλιότερα πιστεύανε πως μετά από αγώνα πρέπει οι παίκτες να ξεκουραστούν σήμερα υπάρχει η ενεργητική αποκατάσταση. Μετά από 48ωρες ο οργανισμός βιολογικά είναι κουρασμένος. Θα έχετε παρατηρήσει όσοι κάνατε βάρη σε γυμναστήριο μετά από 48ωρες σας βγάζει μυϊκό πιάσιμο σκεφτείτε το ίδιο και για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα προσέξτε προπονητικά την Τρίτη εάν παίζει η ομάδα παιχνίδι την Κυριακή η την Δευτέρα εάν η ομάδα σας παίζει παιχνίδι το Σάββατο.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Εδώ έχουμε την απλή λογική: τι χρειάζεται ένα προπονητικό πρόγραμμα για να είναι αποτελεσματικό; ειδικές κινήσεις που παρατηρούνται κατά την διάρκεια του αγώνα. Κάντε λοιπόν ένα πρόγραμμα προπόνησης που περιλαμβάνει κινήσεις που θα είναι πανομοιότυπες με του αγώνα. Ένα πολύ απλό παράδειγμα έχουμε τα παρακάτω υλικά μία σκάλα συναρμογής ένα χαμηλό εμπόδιο μία μπάλα δυο στύλους και μια πολύ μικρή εστία. Με αυτά τα υλικά λοιπόν κάνουμε ένα πεδίο προπόνησης όπου εκτελούμε κινήσεις αγώνα όπως: αλλαγή κατεύθυνσης μικρό άλμα οδήγημα με την μπάλα και γκολ.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ Τι σημαίνει αυτό; πως η μακροχρόνια αποχή από τις προπονήσεις φέρνει αρνητικά αποτελέσματα στην φυσική κατάσταση.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Όταν έχουμε συνεχή επανάληψη οι κινήσεις αυτοματοποιούνται και μ αυτόν τον τρόπο έχουμε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα ως αναφορά την βελτίωση φ/κ.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Για να αυξήσουμε την απόδοση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ατομικά δεδομένα του κάθε αθλητή.

Πηγή κειμένου: https://bodydynamic.gr/


Και ασφαλώς στα παραπάνω να τονίσουμε πως σημαντικό κομμάτι της προπόνησης αποτελεί η πλήρης χαλάρωση του σώματος ενός αθλητή ή αθλήτριας στο τέλος της προπόνησης. Λέγαμε κάποτε οι παλαιότεροι στον αθλητισμό, πως, όπως έρχεσαι στο γυμναστήριο με την ίδια κατάσταση πρέπει να φεύγεις. Δηλαδή, η ένταση στο σώμα ενός αθλητή χρειάζεται να καταπραΰνεται σε επίπεδο τέτοιο που ήταν όταν περνούσε την πόρτα του γυμναστηρίου. Γι΄αυτό και η χαλάρωση των μυών στο τέλος της προπόνησης χρειάζεται να μη γίνεται βιαστικά και ο αθλητής να αποχωρεί σε κατάσταση που να μη νιώθει το παραμικρό πρόβλημα στο σώμα του. Και να πούμε εδώ πως, όσο μεγαλώνει μια αθλήτρια ή αθλητής, τόσο η ανάγκη για επιμελή επαναφορά του σώματος στην πλήρη χαλάρωση είναι μεγαλύτερη. 

Η φυσική κατάσταση, γενική και ειδική, απαιτεί επιστημονική γνώση μιας και οι «αφύσικες» επιβαρύνσεις που δέχεται το σώμα ενός αθλητή, ενδέχεται να αφήσουν μόνιμα τραύματα εάν δεν τηρηθεί το επιστημονικό πρωτόκολλο της προπονητικής διαδικασίας (επιμελής προθέρμανση, προπόνηση στα όργανα, δύναμη, χαλάρωση σωματική διανοητική). Τα προπονητικά σεμινάρια της ΓΓΑ δεν μπορούν να καλύψουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα την γνώση μια τέτοια διαδικασία, και το κάθε σωματείο απαιτείται να εποπτεύει τις υψηλές επιδόσεις με γυμναστή που θα κρατά για κάθε αθλητή ή αθλήτρια προσωπικό φάκελο φυσικής κατάστασης και περιοδικών ιατρικών ελέγχων.

Το ότι ο αθλητικός νόμος δείχνει το δικαίωμα στο κάθε φυσικό πρόσωπο να ελέγχει διοικητικά έναν αθλητικό οργανισμό (σωματείο – ομοσπονδία) δεν του δίνει επιπρόσθετο δικαίωμα να παραμένει αδαής σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα του αθλήματος και τις υποχρεώσεις που απορρέουν μέσα από αυτό. 


gymnast.gr