•  

Στωικό μήνυμα σε ένα μπουκάλι

shutterstock 1765351862Της Χριστίνας Κούρφαλη

Ποιες συνθήκες μπορεί να σας οδήγησαν, αγαπητέ μου φίλε, να διαβάσεις το μήνυμά μου; Στον πολιτισμένο κόσμο μου, υπάρχουν πάρα πολλά αγαθά και πολύ λίγα χαμόγελα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι παθιασμένοι με την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ψυχολογικές τους ανασφάλειες αυξάνονται συνεχώς. Τα σεμινάρια ηγεσίας και αυτογνωσίας είναι άφθονα, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν εσωτερικά αδύναμοι.

Αλλά, ποιος δεν θα ήθελε να είναι δυνατός!

Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον ανταλλάσσοντας την ευχή «Ερρωσο!» (Να είσαι δυνατός). Τι είναι όμως η δύναμη και πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Ο Σενέκας, ο στωικός, έγραψε: «Δυνατός είναι αυτός που κυβερνά τον εαυτό του»

Αγαπητέ μου φίλε, πρόσεχε το νόημα αυτής της φράσης. Θέλεις να είσαι δυνατός; Στη συνέχεια, ξεκινήστε με το να σκέφτεστε τον εαυτό σας: Βάλτε τον εαυτό σας στο μικροσκόπιο και ανακαλύψτε τη δομή σας, τις δυνατότητές σας, τις σχέσεις σας, τον κόσμο σας. Στη συνέχεια, αποδεχτείτε αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει. το λατρεύω; το καταλαβαίνω. Και, τέλος, αλλάξτε αυτό που χρειάζεται να αλλάξει, κάνοντας συνειδητές επιλογές και χτίζοντας έναν νέο εαυτό.

Εργαστείτε ως γλύπτης. Όσο πιο επιδέξιος είναι ο καλλιτέχνης, τόσο πιο όμορφο είναι το γλυπτό του.

Κανένας καλλιτέχνης, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι χωρίς μια εννοιολόγηση της απόλυτης μορφής του. Και η απόλυτη μορφή του γλυπτού σας είναι αυτή του ειρηνικού, ελεύθερου, χαρούμενου εαυτού γιατί μόνο ένας τέτοιος εαυτός μπορεί να είναι δυνατός.

Με οδηγό την τελική σας εικόνα, αρχίστε να απορρίπτετε κάθε ιδεολογία που στέκεται εμπόδιο στην ηρεμία σας που δημιουργεί ψυχική πίεση. Είναι οι δικές μας ιδέες, και οι λάθος κρίσεις, οι σκέψεις και οι συνήθειές μας που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.

Γίνε ο κύριος του μυαλού σου!

Το μυαλό σου δεν είσαι εσύ! Είστε ο οδηγός του μυαλού σας, ο πραγματικός ηγέτης του.

Το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί μηχανικά, υποσυνείδητα. Είναι στη φύση του να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο: καταγράφει, οργανώνει και αναδιοργανώνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που παρέχετε. Ωστόσο, έχετε μάθει να ταυτίζεστε με αυτό. Μάθετε τώρα ότι μπορείτε να κυβερνήσετε το μυαλό σας. Είναι μια δύναμη που δεν αφορά την κυριαρχία, αλλά την καλλιτεχνία. Είναι η τέχνη του να ζεις το παρόν της επιλογής σου.

Διαλέξτε λοιπόν το παρόν σας και μην αφήσετε έναν υποσυνείδητο μηχανισμό να σας το ορίσει ξεθάβοντας σκέψεις που δημιουργούν φόβο, πόνο, ανασφάλεια και δεν σας επιτρέπουν να ζήσετε ήσυχα.

Ζήστε τη ζωή μέσα από τη γεύση του αληθινού φαγητού, μέσα από τους ήχους της φύσης και της μουσικής, μέσα από το φιλί του ανέμου και το άγγιγμα ενός εραστή, μέσα από τη μυρωδιά που αναδύεται από το υγρό χώμα, μέσα από την ομορφιά των τοπίων και των ανθρώπινων μορφών, μέσα από υγιείς κρίσεις που σε κάνουν να νιώθεις ελεύθερος. Και ενισχύστε τη θέλησή σας για δράση.

Ενεργοποιήστε τον μηχανισμό της σκέψης στον δικό σας χρόνο και για τον δικό σας στόχο.

Είναι στο χέρι του καθενός μας να είναι αυτός που θέλει να είναι. Η παιδική ηλικία αναπόφευκτα τελειώνει. Οι άνθρωποι είναι δειλοί. είναι άδικοι, γκρινιάζουν, δυστυχισμένοι, όλα επειδή το επιτρέπουν. Παραδίδονται σε ό,τι τους έχουν διδάξει οι άλλοι και σε ό,τι έχουν καλλιεργήσει στον εαυτό τους μέσω της συνήθειας.

  • Η αδυναμία είναι προϊόν άγνοιας και συνήθειας.
  • Η δύναμη είναι προϊόν γνώσης και συνειδητής επιλογής.
  • Τολμήστε να είστε αυτός που θέλετε να είστε!
  • Τολμήστε να επιθυμείτε και να κάνετε πράξη αυτό που θεωρείτε σωστό!
  • Και κάντε όλα αυτά με λογική και δικαιοσύνη. Είναι απλά θέμα προσωπικής επιλογής...

Πηγή κειμένου: StoicCloud

adonis dance art banner