•  

«Μα πόσο της αρέσει..» Και "πόσο" αλήθεια κρύβεται πίσω από τα λόγια της μητέρας;

 gymss

Του Αντώνη Κεραμιδά.

«Μα πόσο της αρέσει..» Και "πόσο" αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις; Είναι κάτι που συνήθως εκφράζουν για τα παιδιά τους που κάνουν ρυθμική. Ναι, θέλουμε τόσο πολύ να δούμε τα παιδιά μας να πετυχαίνουν (καλοπροαίρετα φυσικά), το θέλουμε με πάθος, σε σημείο που δεν παρατηρούμε πως, θέλουμε περισσότερο από τα ίδια τα παιδιά μας

Στη ζωή, βασική αρχή και απαραίτητη προϋπόθεση για να φάσεις στην επιτυχία είναι η δράση. Να δράσεις γενικά, να κινηθείς να λάμψεις, να ολοκληρώσεις να δημιουργήσεις, να ζήσεις.. Αν κάτι όμως δεν σου αρέσει, όταν υπάρχει απάθεια, υπάρχει και δυσκολία στην ...δράση. Λογικό δεν ακούγεται; Πολλές φορές ο ίδιος πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται πως «πρέπει να θέλω να το θέλω» για να κάνω κάτι. Τελικά δεν μου αρέσει και τέλος.

Και αυτό είναι που θέλουμε να θέλουν τα παιδιά μας. Δηλαδή, τα παραπάνω, θέληση για δράση, ζωή, ορμή, κίνηση, επιτυχία, δύναμη και ...δόξα. Και εν τέλει, το παράδοξο (και το ύπουλο της υπόθεσης) είναι ότι, όταν θέλουμε για τα παιδιά μας, αρνούνται εντελώς να το θέλουν. Παλεύουμε ως γονείς ώστε να αυτά να έχουν ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους, την ελευθερία της βούλησης, της έκφρασης και της επιλογής. Αλλά, ένας άνθρωπος με τακτοποιημένη και λογική σκέψη (και ασχέτως ηλικίας), όταν αντιλαμβάνεται πως κάποιος «θέλει» γι΄αυτόν, ακόμα κι αν αυτά τα «θέλω» φαντάζουν όμορφα και λαμπερά γεμάτα ...επιτυχία, ψάχνει την πόρτα της εξόδου να απεγκλωβιστεί από την πίεση.

Αν πας σε ένα γυμναστήριο, ή στους αγώνες, βλέπεις αυτά τα όλο ζωντάνια κορίτσια να συνοδεύονται από νέες, δραστήριες και φιλόδοξες μητέρες. Μητέρες που βρίσκονται σε εγρήγορση και επενδύουν με κάθε τρόπο στο να κάνουν το παιδί τους να ...θέλει με πάθος όπως οι ίδιες. Αλλά η συμπεριφορά αυτών των παιδιών υποδηλώνει το αντίθετο. Και ασφαλώς αυτό δεν αλλάζει, ακόμη και αν η μητέρα φτάσει στο σημείο να θέλει πάρει την διαβεβαίωση που επιθυμεί,  "ρωτώντας" το κορίτσι της μπροστά στην απαιτητική και σοβαρή προπονήτρια: «Πες την κυρία σου πόσο το θέλεις...». Και το παιδί δεν μπορεί να πει όχι. Θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τόσο της μητέρας του, όσο και της προπονήτριας, αλλά και πιθανόν και κάποιον συγγενών κλπ. Ιδίως όταν έχουν πέσει στο τραπέζι υποσχέσεις, ικανές να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της αθλήτριας να προπονείται.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.