•  

Θανάσης Κοσμίδης: Η επένδυση στην ανάπτυξη της γυμναστικής, ο μόνος δρόμος για μελλοντικές διακρίσεις

 DSC5870Του Θανάση Κοσμίδη

Δεκαεπτά (17) χιλιοστά χώρισαν την πρώτη από την δεύτερη θέση στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Το πέναλτι – μείωση που μπορεί να έχει ένας αθλητής της ενόργανης αν κουνήσει στην έξοδο το βλέφαρο του, αφού τα πάντα πρέπει να γίνονται με τέλειο έλεγχο και άψογή τεχνική!

Ουσιαστικά οι δύο αθλητές από τις δύο εμβληματικότερες "γυμναστικές" χώρες (Κίνα και Ιαπωνία) ισοβάθμησαν στην συνείδηση μας παρ όλο που το 87.981 και το 87.964 βαθμοί αντίστοιχα έχρισαν τον εικοσιενάχρονο (21) Κινέζο Zhang Boheng "χρυσό" παγκόσμιο πρωταθλητή έναντι του εικοσάχρονου (20) Ιάπωνα ολυμπιονίκη Hashimoto Daiki που κατετάγη "αργυρός". Η τρίτη θέση απέχει τρεις βαθμούς (84.899) και ανήκει στον Ουκρανό δεκαοχτάχρονο (18) Kovtun Illia. Μία λέξη και για τους τρεις: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ

Στον τελικο του συνθέτου σε αυτο το παγκόσμιο, έκπληξη αποτέλεσε η 17 θέση του Ρώσσου Ignatyev Nikita (εν αντιθέσει με τις γυναίκες που κέρδισαν τον τίτλο). Ίσως να ξεχάστηκαν στους πανηγυρισμούς του ολυμπιακού τίτλου (χαριτολογώ), όμως μιλάμε για μια σοβαρή χώρα, με παράδοση στην ενόργανη γυμναστική και είμαι σίγουρος πως θα τους ξανασυναντήσουμε σε επόμενη διοργάνωση με όλα της τα αστέρια!

Επίσης θετική έκπληξη αποτέλεσε και η πρόκριση ως 7ος του νεαρού εικοσιδυάχρονου (22) Κύπριου αθλητή Ηλία Γεωργίου στο σύνθετο ατομικό ο οποίος όμως τελευταία στιγμή αποσύρθηκε και περιμένουμε να τον δούμε στον τελικό του μονόζυγου. Η προσπάθεια κυρίως στον τελικό του συνθέτου ατομικού του δικού μας αθλητή Νίκου Ηλιόπουλου κρίνεται πολύ καλή και ίσως είναι ένα κίνητρο για να δούμε στο μέλλον καλύτερες επιδόσεις και από τους υπόλοιπους αθλητές μας, έχοντας όπως προ-είπα το βλέμμα στους νέους!

Η αναφορά στην ηλικία τους δεν είναι τυχαία. Είναι μία διαπίστωση που θα πρέπει να μας προβληματίσει για να καταλάβουμε ότι, οι χώρες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν, φροντίζουν να βάζουν τις βάσεις  από νωρίς στις νεαρές ηλικίες, επενδύοντας στην ανάπτυξη του αθλήματος. Σε πολλούς τομείς, όταν μια χώρα επενδύει στις μικρές ηλικίες (στην προκειμένη περίπτωση στην ενόργανη), κάποια στιγμή θα εισπράξει μελλοντικές διακρίσεις. Στην σύγχρονη εποχή μπορείς να ανακαλύψεις τη γνώση είτε μέσα από βιβλιογραφίες είτε μέσα από το διαδίκτυο και τίποτα δεν είναι πλέον μυστικό όπως παλαιότερα επί Σοβιετικής Ένωσης ή της μεγάλης Ρουμάνικης σχολής.

Η γυμναστική αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς κι εμείς ως χώρα δεν έχουμε το περιθώρια να καθυστερούμε και δεν δικαιολογούμαστε να μένουμε πίσω στα αθλητικά δρώμενα. Πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε με τους ήδη υπάρχοντες αθλητές σε όλες τις κατηγορίες αλλά με το βλέμμα πάνω στους νεότερους των αναπτυξιακών κατηγοριών. Γνωρίζοντας ότι ανοίγω μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, θα επανέλθω με προτάσεις και όχι απλές διαπιστώσεις!


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής