•  

Η προσαρμογή του παιδιού μου στο γυμναστήριο. Πόσο εύκολη είναι;

gymgirlsΤης Χριστίνας Φιλιππάκη

Θέμα: Η κόρη μου είναι αγχωμένη λόγω της παρουσίας πολλών ατόμων στην προπόνηση. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

To πιο βασικό είναι να χτίσεις την αυτοπεποίθηση της κόρης σου

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να αποθαρρύνουν τα κλάματα και την προσκόλληση που έχουν τα παιδιά τους σε αυτούς χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το πιο σημαντικό που μπορούν να κάνουν σε αυτή την ηλικία είναι να χτίσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους. Το να αναγκάσεις την κόρη σου να προπονηθεί με τρόπους με τους οποίους δεν αισθάνεται άνετα δεν είναι αυτό που θέλεις να κάνεις. Σε αυτή την ηλικία είναι καλύτερα να κατακτήσει τους φόβους της στο δικό της ρυθμό.

Τι μπορείς να κάνεις;
Όταν το παιδί σου αγχώνεται ή φοβάται, ακολούθησε τα ένστικτά σου και πρόσφερε μια αγκαλιά και κάποια γλυκά λόγια. Αλλά μη σταματήσεις εκεί. Το να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει το άγχος του ίσως χρειαστεί κάποια δημιουργικότητα. Τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν

Δείξει τον ενθουσιασμό σου
Η θετική ενέργεια είναι μεταδοτική. Αν δείχνεις ενθουσιασμό για την προπόνηση της κόρη σου, οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι και αυτή πιο ενθουσιασμένη γι αυτήν. Ιδανικά, ο προπονητής της κόρης σου είναι κάποιος που πραγματικά νοιάζεται για την ευτυχία και την επιτυχία της και θα είναι πρόθυμος να δουλέψει μαζί της και μαζί σου για να λύσετε οποιαδήποτε προβλήματα έχει. Η προσέγγιση που θα υιοθετήσετε τώρα θα βοηθήσει να την προετοιμάσει για όλες τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Αναγνώρισε το φόβο της
Οι ανησυχίες της κόρης σου είναι φυσιολογικές και δεν είναι ρεαλιστικό να της αρνηθείς. Πες της ότι εσύ και ο προπονητής της καταλαβαίνεται τη δύσκολη αυτή κατάσταση κι ότι γι αυτό θα την προσέχετε και οι δύο πολύ.

Μην υποτιμάς τα συναισθήματά της
Είναι φυσιολογικό να θες να παρηγορήσεις την κόρη σου αλλά πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν βάζεις περισσότερη πίεση πάνω της. Το να εκφράσεις τις προσδοκίες που έχεις αυτή τη στιγμή ίσως την κάνει να νιώσει πιο υποτιμητικά. Αντί γι αυτό, πες της ότι την καταλαβαίνεις. Και μην της δώσεις την εντύπωση ότι θεωρείς τους φόβους τους χαζούς ή ασήμαντους.

Συζητήστε το
Η συζήτηση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Το να ακούς την κόρη σου μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις την πηγή του προβλήματος.

Δώσ’ της την ευκαιρία να λάβει ηγετικό ρόλο
Τα παιδιά συχνά αντιστέκονται στις προτάσεις των γονιών τους. Επομένως, είναι καλό να ενθαρρύνεις το παιδί σου να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της. Είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει μία στρατηγική που σκέφτηκε και εκείνη. Πρόσφερε πολλές πιθανές λύσεις στο πρόβλημά της και ρώτα την ποια πιστεύει ότι θα δουλέψει καλύτερα.

Βεβαιώσου ότι το πρόβλημα δεν πηγάζει από αλλού
Βεβαιώσου ότι η πηγή της ανησυχίας της δεν είναι φόβος για κάποια συγκεκριμένη άσκηση ή η συμπεριφορά κάποιου προπονητή και ότι δε χρησιμοποιεί την παρουσία πολύ κόσμου ως δικαιολογία.

Προσπάθησε να μειώσεις το άγχος της
Αν είναι δυνατόν, προσπάθησε να την ηρεμήσεις κάνοντας τους φόβους της παιχνίδι. Πες της ότι θα χρονομετρήσεις την ώρα που θα μείνει στην προπόνηση. Μιας και η κόρη σου νιώθει άγχος όταν βρίσκεται σε μεγάλες ομάδες, μπορείς να σχεδιάσεις άλλες δραστηριότητες για εσάς τις δύο σε μέρη που υπάρχει πολύς κόσμος, όπως ένα εμπορικό κέντρο, ένας ζωολογικός κήπος ή μια παραλία, έτσι ώστε να το συνηθίσει και να συνδέσει την παρουσία του κόσμου με ευχάριστες στιγμές.

Βασίσου στην ασφάλεια της ρουτίνας
Δημιούργησε μία χαλαρωτική ρουτίνα πριν και μετά την προπόνηση. Ξεκίνα νέες καθημερινές συνήθειες, όπως το να κοιμάται νωρίς τη νύχτα πριν την προπόνηση ή το να ετοιμάζεις το κορμάκι και τα ρούχα της γυμναστικής της από την προηγούμενη μέρα. Βεβαιώσου ότι έχει αρκετό χρόνο για κάποιες ήσυχες στιγμές πριν και μετά την προπόνηση. Απόφυγε καυγάδες και διαφωνίες πριν την προπόνηση ώστε να νιώθει ήρεμη όταν πηγαίνει στο γυμναστήριο.

Να την πηγαίνεις στο γυμναστήριο νωρίς
Βεβαιώσου ότι πηγαίνεις στο γυμναστήριο λίγα λεπτά νωρίτερα μέχρι να νιώσει άνετα. Αυτό θα της δώσει το χρόνο να παρατηρήσει το γυμναστήριο και να νιώσει το ρυθμό των προπονήσεων πριν φτάσουν οι συναθλήτριές της. Αν αργήσεις, καλό είναι να την ενσωματώσεις στην προπόνηση όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Επικοινώνησε με τους άλλους γονείς
Αν το παιδί σας γνωρίζει τους συναθλητές του, κανόνισε να πάτε μαζί στο γυμναστήριο. Έτσι, είτε φτάσεις νωρίς είτε αργά, το παιδί δε θα πρέπει να μπει μόνο του στο γυμναστήριο. Μπορείς επίσης να κανονίσεις με τους άλλους γονείς να βρεθείτε εκτός της προπόνησης. Η παρουσία των φίλων της σίγουρα αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, οπότε αξίζει να ενθαρρύνεις τη δημιουργία σχέσεων με τα άλλα παιδιά.

Προετοίμασέ την για νέες εμπειρίες
Το παιδί θα νιώσει καλύτερα αν ξέρει τι να περιμένει. Πες της ότι θα γνωρίσει νέους φίλους κι ότι θα βρίσκεται σε ένα καινούριο μέρος. Να έχεις θετική ενέργεια. Αν φαίνεται αγχωμένη, ζήτησέ της να εκφράσει τους φόβους της. Μετά, μπορείς να βρεις τρόπους να τους ηρεμήσεις. Επίτρεψέ της να φέρει το αγαπημένο της παιχνίδι για να νιώσει ασφάλεια. Κι όταν φτάσεις εκεί, δώσε χρόνο να προσαρμοστεί.

Εξήγησέ της όλα τα μέτρα που παίρνει το γυμναστήριο για την ασφάλειά της
Πες της ότι όλοι οι προπονητές την παρακολουθούν προσεκτικά και είναι εκεί για να την προστατεύσουν. Πες της ότι έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό κι ότι ξέρουν πως να κρατήσουν τους αθλητές ασφαλείς. Πες της ότι δε θα την έβαζες ποτέ σε κάποια κατάσταση αν δεν ήξερες ότι θα είναι ασφαλής.

Να περιμένεις οπισθοδρόμηση
Μην εκπλαγείς αν η κόρη σου ξαφνικά δεν κάνει πια πρόοδο και γυρίσει πίσω στις παλιές της συνήθειες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς κάποια οπισθοδρόμηση. Αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί θα επιτύχει. Συνήθως σημαίνει ότι είναι λίγο πιο αγχωμένη απ’ ότι συνήθως και χρειάζεται στήριξη. Αναγνώρισε το ότι δυσκολεύεται και πες της ότι πιστεύεις σ'αυτήν κι ότι θα τη βοηθήσεις.

Θα κάνει πρόοδο με το δικό της ρυθμό
Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να είναι διστακτικά, ιδίως αν έχουν μόλις ξεκινήσει τη γυμναστική. Οι μεγάλες αλλαγές αγχώνουν ακόμη και τους ενήλικες, αλλά η ενήλικες γνωρίζουν ότι η εμπειρία τους θα τους βοηθήσει. Για τα παιδιά, η κάθε εμπειρία είναι καινούρια οπότε το άγχος είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όμως, θα μεγαλώσουν και θα ωριμάσουν και θα ξεπεράσουν όλους τους φόβους τους με τον καιρό.

Πηγή: http://gymnasticszone.com/


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..