•  

Τόκιο 2020: Η ώρα της Ρυθμικής Γυμναστικής

232708136 10158475646503277 3878111538180420137 nΤης Άννας Ιλίνας

Με έναν χρόνο καθυστέρησης, μέσα στην πανδημία του COVID-19, όλοι μας έχουμε την χαρά να ζήσουμε ξανά την μαγεία αυτής της γιορτής του αθλητισμού.

Δεν θα μιλήσουμε καθόλου αυτή την στιγμή για την δοκιμασία που έχουν περάσει αθλητές με σκοπό να προετοιμαστούν και να μπορέσουν να πάρουν μέρος στους αγώνες, καθώς η χώρα μας όπως οι άλλες χώρες του κόσμου έχουν περάσει μήνες lock down. 

Η Ρυθμική γυμναστική μπήκε στην ομάδα Ολυμπιακών αθλημάτων το 1984 στο Λος-Άντζελες. Από το 1996 στην Ατλάντα αθλήτριες αγωνίζονται σε δυο κατηγορίες ατομικό και ανσάμπλ. Θα ήθελα να θυμηθούμε πως το 2000 στο Σίδνεϋ η ελληνική αποστολή ανσάμπλ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής. 

Μερικά στοιχεία για τη ρυθμική

Η σύγχρονη ρυθμική γυμναστική αποτελείται από το σύνθετο ατομικό στο οποίο αθλήτρια αγωνίζεται στα τέσσερα προγράμματα: με μπάλα, στεφάνι, κορύνες, κορδέλα το καθένα διάρκειας 1.30 λεπτών, και το ανσάμπλ στο οποίο συμμετέχουν 5 αθλήτριες ταυτόχρονα εκτελώντας δυο προγράμματα το ένα είναι με 5 μπάλες και το δεύτερο είναι με 4 κορύνες και 3 στεφάνια όπου το κάθε πρόγραμμα έχει διάρκεια 2.30 λεπτά. Τα προγράμματα βαθμολογούνται από τους κριτές σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα Παγκόσμιας Γυμναστικής Ομοσπονδίας (FIG). Ο κώδικάς βαθμολόγησης είναι εξαιρετικά περίπλοκος καθώς περιέχει πολλές λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να τα προσέξει ένας απλός θεατής, π.χ. αν η αθλήτρια ρυθμικά σωστά (σύμφωνα με την μουσική) εκτελεί το πρόγραμμα, αν η ασκήσεις έχουν εκτελεστεί με την σωστή τεχνική και την ακρίβεια, αν υπάρχει εκφραστικότητα κατά την εκτέλεση του προγράμματος κλπ. Κάθε τι που κάνει η αθλήτρια στο ταπί έχει την «τιμή» του και την ποινή , η ποινή σε γενικές γραμμές είναι η αφαίρεση βαθμολογίας από το συνολικό «κόστος» της άσκησης. Όπως και σε κάθε ολυμπιακό άθλημα, αν προπονητές βάσιμα δεν συμφωνούν με την βαθμολογία που πήρε η αθλήτρια, μπορούν να κάνουν την ένσταση και κριτές θα ξαναδούν το πρόγραμμα. 

Δυστυχώς η ελληνική αποστολή μέσω της διαδικασίας της πρόκρισης έμεινε ένα σκαλοπάτι μακριά από τους Ολυμπιακούς αγώνες για φέτος, κατακτώντας ωστόσο το εισιτήριο συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 2022. Οι ομάδες-φαβορί που θα διεκδικήσουν το ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο είναι της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Λευκορωσίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. 

Να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία. Στους ολυμπιακούς αγώνες φέτος η ρυθμική θα κάνει την εμφάνιση της 6-8 Αυγούστου. 6 Αυγούστου θα γίνουν προκριματικοί αγώνες σύνθετο ατομικό Ά στις 4:20 ώρα Ελλάδος, προκριματικοί αγώνες σύνθετο ατομικό Β στις 8:50 ώρα Ελλάδας. 7 Αυγούστου θα γίνουν προκριματικοί αγώνες των ανσάμπλ στις 4:00 ώρα Ελλάδας. Τελικός σύνθετου ατομικού στις 9:20 ώρα Ελλάδας. 8 Αυγούστου θα γίνει τελικός των ανσάμπλ στις 5:00 ώρα Ελλάδος.


  • Άννα Ιλίνα
  • Η Άννα Ιλίνα είναι Kαθηγήτρια χορού και χορεύτρια, απόφοιτη του ΕΚΠΑ, τμήματος ΦΠΨ με ειδίκευση στην Ψυχολογία, τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος χορογραφίας του πανεπιστημίου Δοστογιέβσκι (Ρωσία), πρώην αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής. Ως χορεύτρια συμμετείχε σε παραστάσεις όπως «Καρυοθραύστης», «Ωραία Κοιμώμενη». Συνεργάζεται ως αρθογράφος με το gymnast.gr από το 2018