•  

Τόκιο 2020: Στην νέα γενιά ενόργανης ο τίτλος του σύνθετου ατομικού.

226022995 10158460960483277 6508869870883647022 nΤου Θανάση Κοσμίδη

Ο νέος "Ochimura" λέγεται Hashimoto Daiki, είναι μόλις 19 χρονών και Ολυμπιονίκης στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής αντρών.

Το σύνθετο ατομικό θεωρείται ως ο αγώνας που χαρακτηρίζει το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής με δεδομένο ότι βλέπουμε τους αθλητές και στα 6 όργανα παρουσιάζοντας ένα σύνολο ικανοτήτων που δύσκολα μπορείς να βρεις σε κάποιο άλλο άθλημα.

Τους αθλητές που συμμετέχουν μπορούμε να τους συγκρίνουμε μόνο με τους αντίστοιχους δεκαθλητές του στίβου. Ο μέσος όρος ηλικίας των αθλητών που συμμετείχαν ήταν τα 23 έτη με τον μεγαλύτερο και μικρότερο εξ αυτών να είναι από την ίδια χώρα (Ουκρανία): Ο PAKHNIUK 29 ετών και ο KOVTUN 17ετών. Αυτό σημαίνει ότι πολλούς από αυτούς τους αθλητές θα τους ξαναδούμε και προφανώς θα τους συναντήσουμε ως χώρα στα επόμενα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει έτσι ώστε να ρίξουμε λίγο το βάρος και το ενδιαφέρον μας ως πολιτεία και ομοσπονδία στις νεότερες γενιές μας.

Το επίπεδο των αγώνων ήταν αρκετά ψηλό και οι εναλλαγές στην τριάδα ήταν μέσα σε λίγα εκατοστά (μέχρι και το 4ο όργανο οι διαφορές των τεσσάρων πρώτων ήταν περίπου στα 10 εκατοστά). Θα επιδιώξουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά σε μερικούς αθλητές που ξεχώρισαν σε κάποια όργανα είτε για το επίπεδο δυσκολίας είτε για το επίπεδο εκτέλεσης κάποιων ασκήσεων ή ολόκληρου του προγράμματος.

Ο πιο εκρηκτικός αθλητής του εδάφους ο Nikita Nagornyy δεν έκανε το καλό του πρόγραμμα (με το τριπλό σε δίπλωση στην πρώτη διαδρομή) εφαρμόζοντας το ‘’plan B’’ μη θέλοντας να ρισκάρει για ένα καλό πλασάρισμα στο σύνθετο όπου και δικαιώθηκε. Αντίθετα πολύ καλή βαθμολογία στο έδαφος πήρε ένας άλλος ‘’σωματότυπος’’ ο 19χρονος Ιάπωνας HASHIMOTO με 14,833, ενώ ο Καζακστανός KARIMI Milad πήρε την ψηλότερη με 15,033.

Στον ίππο με λαβές ο Hashimoto με 15,166 και τέλεια τεχνική δικαιολόγησε τον σωματότυπο του με μια ψηλή βαθμολογία και άψογη εκτέλεση. Επίσης πολύ καλοί παραδοσιακά σε αυτό το όργανο ήταν και οι δύο Κινέζοι αθλητές με άψογη τεχνική στις στροφές, ως συνήθως. Στους κρίκους δεν είδαμε κάτι ξεχωριστό δεδομένου ότι έλλειπαν οι κορυφαίοι του οργάνου με πρώτο και καλύτερο τον δικό μας αθλητή Λευτέρη Πετρούνια. Στο άλμα πολύ καλός ο Βραζιλιάνος SOUZA CAIO με τριπλή πιρουέτα πίσω και άψογη προσγείωση ενώ ο Ρώσος Nagornyy κάνοντας ένα διπλό μπροστά με ½ στροφή είχε τέλεια προσγείωση παίρνοντας 14.900 μαζί με το κινέζο Sun Wei, ενώ την μεγαλύτερη βαθμολογία σε αυτό το όργανο πήρε ο Τούρκος ASIL ANTEM.
Δίζυγο, οι γνωστή κινέζικη σχολή έδειξε καταπληκτικές εκτελέσεις με πολύ ψηλές βαθμολογίες ενώ πολύ εντυπωσιακό πρόγραμμα έκαναν και οι Hashimoto – Nagornyy με άψογες εξόδους (διπλό μπροστά και μισή στροφή).

Το χρυσό μετάλλιο για άλλη μια φορά κρίθηκε στο τελευταίο όργανο , μονόζυγο, με τον 19χρονο Ιάπωνα Hashimoto να δίνει ένα "μάθημα" ψυχραιμίας και ωριμότητας (με βάση την ηλικία του) και να εκτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με όλα του τα επικίνδυνα πετάγματα (Cashina , kolman , Tkatsef +tkatsef mix) και διπλό διπλή έξοδο, μη θέλοντας να κάνει πρόγραμμα τακτικής ,αλλά πρόγραμμα ουσίας για να κερδίσει με το ¨σπαθί ¨ του το χρυσό μετάλλιο!

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ήταν ένας κορυφαίος αγώνας με ψηλό επίπεδο σε δυσκολία και με κάποιες καλές τεχνικά εκτελέσεις από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου με καινούργια ονόματα και ταλαντούχους αθλητές. Η ενόργανη γυμναστική για άλλη μια φορά έδειξε ότι είναι παρούσα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Από εμάς ως χώρα εξαρτάται αν ανοίξουμε τον βηματισμό μας για να πλησιάσουμε, ή θα κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω!


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής