•  

Τόκιο 2020: Χρυσή η ομάδα της Ρωσίας σ΄ έναν αγώνα θρίλερ αλλά και διαφήμιση για την ενόργανη

rusTου Ανώνη Κεραμιδά

Μετά από 20 χρόνια κυριαρχίας των Ιαπώνων και Κινέζων στους Ολυμπιακούς αγώνες, οι Ρώσοι (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή - ROC) επιστρέφουν στη κορυφή.

Κι αυτό, κερδίζοντας τους οικοδεσπότες Ιάπωνες στο ομαδικό μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα που πρόσφερε απίστευτες συγκινήσεις με τους Abliazin, Nagornyy και Belyavskiy να παίρνουν την ρεβάνς από τους Ιάπωνες αφού στο Ρίο το 2016 ως μέλη της τότε ομάδας της Ρωσίας είχαν βρεθεί πίσω κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό. Η Ιαπωνία που συγκέντρωσε 262,397 βαθμούς έχασε το χρυσό μετάλλιο κυριολεκτικά στη λεπτομέρεια όπως δείχνει και η διαφορά 0,103 από τους νικητές. Το Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε για ακόμη μια φορά όπως και στο Ρίο η ομάδα της Κίνας με 262,397βαθμούς. Οι Βρετανοί προσπάθησαν με τον Whitlock αλλά η διαφορα δυναμικότητας με τους τρεις τροπαιούχους ήταν ολοφάνερη όπως φαίνεται και από τη βαθμολογία που χωρίζει τους τρίτους κινέζους από τις υπόλοιπες ομάδες.

Με ηγέτη τον Nagornyy οι Ρώσοι φάνηκε πως ήθελαν την νίκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με εκτελέσεις στις ασκήσεις εδάφους που εντυπωσίασαν σε επίπεδο ακροβατικών και προσγειώσεων, έδειξαν πως είναι αποφασισμένοι για σοβαρά πράγματα, όπως και στους κρικους μέσα από τους οποίους πήραν σημαντική διαφορά από τους Ιάπωνες. Στο Άλμα τι να πει κανείς... Εξωπραγματικές κόντρες με απίστευτα ύψη και ελιγμούς και προσγειώσεις σε ρυθμούς προπόνησης. Η Ιαπωνία με πρωταγωνιστές τους Kitazono και Hashimoto προσπάθησαν αρκετά αλλά η απουσία του Ochimura ως ηγέτη της ομάδας ήταν φανερή. Οι κινέζοι για ακόμη μια φορά ενώ έδειξαν πως άξιζαν το χρυσό τουλάχιστον σε επίπεδο καλλιτεχνικής εκτέλεσης, δεν απέφυγαν (όπως κάνουν συνήθως σε μεγάλους αγώνες) για ακόμη μια φορά τα λάθη που αποδείχθηκαν μοιραία για την εξέλιξη του αγώνα, όπως η πτώση στο έδαφος από τον Lin Chaopan.

Η τελευταία υπέροχη εκτέλεση του Nagornyy στις ασκήσεις εδάφους, αυτή που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα διδακτικό μάθημα μάχης. Στην ουσία οι Ρώσοι δίδαξαν πάθος για την νίκη μέσα από την ατομική υπέρβαση την ίδια στιγμή που κυριαρχούσε στον καθένα το ομαδικό πνεύμα. Και αυτό φάνηκε σε όλη την διάρκεια του αγώνα με αποκορύφωμα τη στιγμή που περίμεναν με αγωνία και δάκρια στα μάτια την βαθμολογία του συνάθλητή τους.

Μετά από τέτοιες επιδόσεις σε Ολυμπιακούς αγώνες χρειάζεται να εξάγουμε διδακτικά συμπεράσματα. Η ομαδική απόδοση και η συμμετοχή των αθλητών σε όλα τα όργανα χρειάζεται να επανέρθει ως στρατηγική προόδου αν θέλουμε να κρατήσουμε στην χώρα μας το άθλημά μας ζωντανό και μετά την "Πετρούνια εποχή" (όποτε έρθει αυτή). Η γυμναστική είναι ένα μοναχικό άθλημα το οποίο ξεκίνησε και μεγαλούργησε σε δύσκολα καθεστώτα. Σε δυτικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αν θέλουμε να επιβιώσει και σε ομαδικό επίπεδο χρειάζεται να στηριχτεί οικονομικά καλύπτοντας πρωτίστως τα αυτονόητα που σήμερα απουσιάζουν παντελώς από τα ΚΥΕ. 

Ο νέος Ολυμπιακός κύκλος χρειάζεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή με την προϋπόθεση πως έχουν οικοδομηθεί οι κατάλληλες συνθήκες και έχουν θεσπιστεί τα ανάλογα κίνητρα για τους αθλητές και προπονητές ώστε να αξίζει η όποια προσπάθεια...


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.