•  

Τόκιο 2020: Προκριματικός γυναικών, η μεγάλη ανατροπή

224850745 10158452898268277 5056986372990745175 nΤης Χριστίνας Φιλιππάκη

Τα τελευταία δέκα χρόνια η γυμναστική είναι αμερικάνικη υπόθεση. Η κυριαρχία των ΗΠΑ ξεκίνησε με αθλήτριες όπως η Jordyn Wieber, η Gabby Douglas και η Aly Raisman και συνεχίστηκε με τη θρυλική Simone Biles, που δημιούργησαν μία δυναστεία που σάρωσε τα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Τόκιο αναμενόταν να είναι ένα ακόμη ένδοξο κεφάλαιο αυτής της χρυσής εποχής και δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν πρώτη στο ομαδικό αγώνισμα με προβάδισμα πολλών πόντων. Ακόμη και ο συντονιστής της ομάδας είχε δηλώσει ότι το πλεονέκτημα των αθλητριών του είναι τόσο σημαντικό που λίγα δέκατα δε θα κάνουν καμία διαφορά, ενώ προπονητές και αθλητές άλλων χωρών δε δίστασαν ποτέ να δηλώσουν ότι πλέον παλεύουν για το ασημένιο, επειδή η ομάδα των ΗΠΑ είναι πλέον άπιαστη.

Τελικά όμως, ο κόσμος της γυμναστικής βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς μετά από το γύρο των προκριματικών, στην πρώτη θέση του ομαδικού δε βρίσκεται η ομάδα των ΗΠΑ αλλά αυτή της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής. (1) Η Ρωσία ήταν πάντοτε μία ομάδα με εξαιρετικό ταλέντο που όμως έχανε συνεχώς κορυφαίες αθλήτριες λόγω τραυματισμών, είχε πτώσεις και δεν κατάφερνε να παρουσιάσει τον καλύτερό της εαυτό στην κρίσιμη στιγμή, ενώ η ΗΠΑ φημιζόταν για την αποτελεσματικότητα και τη σχεδόν ρομποτική τους ακρίβεια. Σήμερα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι Ρωσίδες αθλήτριες ήταν εξαιρετικές. Η Listunova παρουσίασε νέες ασκήσεις και απέφυγε τα λάθη και στα τέσσερα όργανα. Melnikova κατάφερε να βάλει στην άκρη τις δυσκολίες που είχε στη δοκό και το δίζυγο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έδωσε την καλύτερη επίδοση της καριέρας της, ενώ η Urazova, που φαίνεται να έχει πια ξεπεράσει τον τραυματισμό της, είχε τα καλύτερα προγράμματα της ζωής της στη δοκό και το δίζυγο. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας και τη σχετική έλλειψη εμπειρίας των δύο νεότερων μελών της ομάδας. Οι Αμερικάνες από την άλλη είχαν μια άσχημη μέρα, με την Jordan Chiles να έχει πολλαπλές πτώσεις, τη Simone Biles να έχει σοβαρά προβλήματα στις προσγειώσεις της στη δοκό και το έδαφος και την Grace McCallum να μην διαθέτει το βαθμό δυσκολίας και το επίπεδο εκτέλεσης που χρειαζόταν για να έχει κορυφαίες βαθμολογίες. Η Suni Lee ήταν η μοναδική αθλήτρια της ομάδας που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, κερδίζοντας την πρόκριση στο σύνθετο ατομικό, στο δίζυγο και τη δοκό ισορροπίας, ενώ η Jade Carey, που αγωνίζεται ατομικά, ήταν επίσης εντυπωσιακή στο άλμα και το έδαφος. Η MyKayla Skinner, η δεύτερη αθλήτρια που αγωνίζεται ατομικά, δεν κατάφερε να προκριθεί στους τελικούς οργάνων. Αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό, μιας και θα είναι η μοναδική Αμερικάνα που θα φύγει από το Τόκιο χωρίς καμία συμμετοχή σε τελικό.

(1) Πρόκειται φυσικά για την ομάδα από τη Ρωσία, που όμως δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το επίσημο όνομα, τη σημαία ή τον εθνικό ύμνος της χώρας της μετά από το πρόσφατο σκάνδαλο ντόπινγκ.

Φυσικά, η Biles έχει τόσο υψηλό επίπεδο δυσκολίας που προκρίθηκε πρώτη στους τελικούς του σύνθετου και κέρδισε μια θέση σε όλους τους τελικούς οργάνων παρά τα προβλήματα που είχει. Επίσης, από τη στιγμή που και η δύο ομάδες προκρίθηκαν στους τελικούς, η σημερινή μέρα δεν επηρεάζει την κατανομή των μεταλλίων. Κατά πάσα πιθανότητα, η ομάδα της Αμερικής θα επιστρέψει δυναμικά και θα αποδείξει τι αξίζει, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο με σημαντικό προβάδισμα. Και ίσως η Ρωσία να επιστρέψει στον παλιό, “καλό” της εαυτό και να έχει πολλαπλές πτώσεις στη δοκό. Όμως, το σημερινό αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι σημαντικό επειδή μας δείχνει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο κι ότι η υποτίμηση του αντιπάλου δεν είναι ποτέ καλή στρατηγική γιατί μερικές φορές, μία δεκαπεντάχρονη αθλήτρια με ελάχιστη εμπειρία δίνει τον καλύτερό της εαυτό ενώ ο ζωντανός θρύλος του αθλήματος έχει πτώσεις. Παράλληλα, τίθενται ερωτήματα για τη συνέχιση της αμερικανικής κυριαρχίας μετά την επικείμενη συνταξιοδότηση της Biles που κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει να αγωνίζεται στο σύνθετο ατομικό μετά το Τόκιο. Ελπίζουμε ότι το σημερινό αποτέλεσμα θα είναι ένα “ξύπνημα” που θα κάνει τις Αμερικανίδες αθλήτριες να επανέλθουν πιο δυνατές από ποτέ και μία ενθάρρυνση που θα δώσει αυτοπεποίθηση στις Ρωσίδες, χαρίζοντας μας έτσι έναν συναρπαστικό αγώνα.

Πέρα από τις Ρωσίδες και τις Αμερικάνες, στα προκριματικά ξεχώρισε και η Κίνα, με την Guan Chenchen να παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό πρόγραμμα δοκού ισορροπίας και την Lu Yufei και Fan Yilin να διακρίνονται στο δίζυγο. Το μέλλον της Κίνας στον τελικό ομάδων εξαρτάται κατά πολύ από την επίδοση της δεκαεξάχρονης Ou Yushan, που σήμερα δεν κατάφερε να δείξει τον καλύτερό της εαυτό σε κανένα όργανο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η βετεράνος Vanessa Ferrari, που κατάφερε να κερδίσει την υψηλότερη βαθμολογία στις ασκήσεις εδάφους. Η Vanessa ισοβάθμισε για την τρίτη θέση στις ασκήσεις εδάφους στο Λονδίνο και έχασε το μετάλλιο επειδή δεν επιτρέπονται οι ισοβαθμίσεις. Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν τέταρτη στο ίδιο όργανο στους Αγώνες του Ρίο. Θα καταφέρει επιτέλους να σπάσει την κατάρα και να ανέβει στο βάθρο μετά από δεκαπέντε χρόνια στο άθλημα;

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η Βραζιλιάνα Rebeca Andrade, που άγγιξε την τελειότητα στο άλμα και τις ασκήσεις εδάφους και προκρίθηκε δεύτερη στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Μετά από χρόνια σοβαρών τραυματισμών, η Andrade είναι επιτέλους σε κορυφαία φυσική κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα κερδίσει το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Βραζιλίας στη γυμναστικη γυναικών. Ιστορία για τη χώρα της ελπίζει να γράψει και η Nina Derwael από το Βέλγιο που προκρίθηκε πρώτη στον τελικό του διζύγου με ένα πρόγραμμα που έκοβε την ανάσα. Αντίθετα, η Larisa Iordache πασχίζει να κρατήσει ζωντανή τη Ρουμανική παράδοση στον τελικό της δοκού ισορροπίας. Η εικοσιεξάχρονη αθλήτρια, που έχασε τη μητέρα της πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, υποφέρει από έναν ακόμη τραυματισμό και έκλαιγε από τον πόνο μετά το πρόγραμμά της, αλλά φαίνεται αποφασισμένη να αγωνιστεί στον τελικό. Τέλος, η Mai Murakami είναι η μοναδική ελπίδα της χώρας της για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο σύνθετο ατομικό ή στις ασκήσεις εδάφους.

Μετά από το χάος και τις ανατροπές των σημερινών προκριματικών, οι τελικοί οργάνων αναμένονται συναρπαστικοί. Τις επόμενες μέρες, θα δούμε την ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια μας.


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..