•  

Τόκιο 2020: Οξάνα Τσουσοβίτινα, το τέλος ενός θρύλου

222962385 10158453293033277 1484710500483879039 nΤης Χριστίνας Φιλιππάκη

Σήμερα, ο κόσμος της γυμναστικής αποχαιρετάει έναν ζωντανό θρύλο. Αφού ολοκλήρωσε τα υψηλού επιπέδου άλματά της, η σαρανταεξάχρονη Οξάνα Τσουσοβίτινα γύρισε στην κάμερα και είπε "μπολσόι σπασίμπα" στα ρωσικά και "bye bye" στα αγγλικά, ενώ όλοι οι αθλητές, προπονητές και επίσημοι που βρίσκονταν στην αρένα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Με δάκρυα στα μάτια, η θρυλική αθλήτρια ανέβηκε στο πόντιουμ και υποκλίθησε μπροστά στις άδειες κερκίδες. Και κάπως έτσι, με μια υπόκλιση κι ένα "bye bye" τελειώνει μία συναρπαστική καριέρα 29 ετών. Μία καριέρα που ξεκίνησε το 1990 υπό τη σημαία της σοβιετικής ένωσης, συνεχίστηκε με τα χρώματα της Γερμανίας και τελειώνει με το εθνόσημο του Ουζμπεκιστάν. Μια κεριέρα που πέρασε από τη Βαρκελόνη, την ΑΤλάντα, το Σύδνευ, την Αθήνα, το Πεκίνο, το Λονδίνο, το Ρίο και το Τόκυο, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ για Ολυμπιακές συμμετοχές στην ενόργανη γυμναστική. Μια καριέρα που μας έδειξε ότι η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός και ότι ούτε τα χρόνια, ούτε η μητρότητα, ούτε η έλλειψη υποδομών μπορούν να σταματήσουν έναν αθλητή με τόσο πάθος και τόσο ταλέντο.

Η συνταξιοδότηση της Τσουσοβιτίνα αποτελεί το τέλος μιας εποχής. Πολλοί από μας δεν ξέρουμε καν πως είναι η ενόργανη χωρίς αυτήν κι ιδανικά, θα προτιμούσαμε να μην μαθαίναμε ποτέ. Αποχαιρετώντας την, μπορούμε μόνο να την ευχαριστήσουμε που έγραψε ιστορία μπροστά στα μάτια μας, που μας έδειξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και που μας κράτησε συντροφιά για τα τελευταία τριάντα χρόνια..


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..