•  

Τοκιο 2020: Συμπεράσματα αλλά και προβληματισμοί από τα προκριματικά των ανδρών

okiΤου Θανάση Κοσμίδη

Μία μικρή αποτίμηση των όσων μπορέσαμε να δούμε (από την κακή τηλεοπτική μετάδοση της πρώτης ημέρας των αγώνων, αφού δεν είδαμε σε απευθείας κάλυψη την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή και με δεδομένο ότι η συνολική σκηνοθετική παρουσίαση ήταν κάτω του μετρίου για επίπεδο ολυμπιακών αγώνων.

Η προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια ήταν εξαιρετική τόσο στο κομμάτι των στατικών στοιχείων του προγράμματος του όσο και στην έξοδο που είναι όπως λέμε και στην γυμναστική το "κερασάκι στην τούρτα"  για την είσοδο σε ένα τελικό. Το πρόγραμμα του Έλληνα αθλητή ήταν σταθερό και με καλά (χρονικά) κρατήματα ανεβάζοντας από την αρχή το επίπεδο δυσκολίας του οργάνου αρκετά ψηλά και μεταφέροντας το άγχος της εκτέλεσης στους υπόλοιπους αθλητές για την ημέρα των τελικών. Αν ο Λευτέρης επαναλάβει το πρόγραμμα των προκριματικών με την ίδια εξαιρετική έξοδο δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να κρεμάσει στο στήθος του ένα ακόμα ολυμπιακό μετάλλιο.

Το συνολικό επίπεδο των προκριματικών ήταν αρκετά ψηλό. Οι αθλητές παρουσίασαν αρκετές δυσκολίες σε όλα τα όργανα, όμως σε πολλές περιπτώσεις θυσιάστηκε η αριστοτεχνική εκτέλεση οδηγώντας αρκετές φορές σε πτώσεις ή σημαντικά λάθη. Τα μεγάλα παραδοσιακά ονόματα του αθλήματος δεν έλειψαν κπροσπαθώντας να κάνουν μια καλή εμφάνιση, τέτοια που θα τους οδηγήσει σε ένα ακόμα τελικό.

Ιδιαίτερη εντύπωση (αλλά όχι έκπληξη) και προβληματισμό (για το Ελληνικό μέλλον της ενόργανης γυμναστικής) μάς δημιούργησε η εμφάνιση των γειτόνων Τούρκων αθλητών που έχουν συνολικά 7 τελικούς. Δύο αθλητές στο σύνθετο ατομικό, δύο αθλητές στους κρίκους, δύο αθλητές στο άλμα και ένας αθλητής στο δίζυγο. Και όταν λέω προβληματισμό, αναφέρομαι στο γεγονός πως  παραδοσικά οι γείτονες ήταν πίσω σε επιδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα σε μεγάλες διοργανώσεις. Και άσχετα από το αποτέλεσμα της εμφάνισής τους στα τελικά οργάνων το γεγονός και μόνο της συμμετοχής τους, τοποθετεί την Τουρκία στις ελίτ χώρες της γυμναστικής.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα προκριματικά των γυναικών!


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής