•  

Όχι, δεν θα τους χαρίσουμε τον Πετρούνια για ακόμη μια φορά

ringsΤου Αντώνη Κεραμιδά

Το «έργο» φυσικά το έχουμε ξαναδεί. Προκρίσεις, χαρές, συγκινήσεις. Ολυμπιακά μετάλλια, βραβεύσεις από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αλλά και από τον ΠΣΑΤ προς τιμή του Πετρούνια και του προπονητή του Δημήτρη Ράφτη, αλλά η γυμναστική ως άθλημα παραμένει στα αζήτητα αφού το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται τα ΜΜΕ (αυτή άλλωστε είναι η δουλειά τους), είναι η ανάδειξη της είδησης, και του ήρωα αθλητή  που έρχεται να ανανεώσει την περηφάνια της κατακερματισμένης ψυχολογίας του κόσμου.

Θυμηθείτε μόνον την απουσία κρατικής τηλεοπτικής κάλυψης του πρόσφατου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ενόργανης στη Βασιλεία αλλά και αυτήν της χθεσινής πρόκρισης του Λευτέρη από την Ντόχα. Αυτό άξιζε η γυμναστική έπειτα από όλα αυτά που μας χάρισε ο Λευτέρης; Επίσης, μετρημένοι στα δάχτυλα από αυτούς έχουν αντίληψη των πραγμάτων για το περιβάλλον μέσα στο οποίο για παράδειγμα ο «χάλκινος» της  Ντόχα στο έδαφος Αντώνης Τανταλίδης προπονείται καθημερινά ώστε να φέρει μια διάκριση στη χώρα μας. Το ίδιο συμβαίνει και για το κέντρο της Θεσσαλονίκης που κάποτε αποτελούσε τροφοδότη πρωταθλητών.

Για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση, χρειάζεται πριν ακόμη από το Τόκιο, η "φρέσκια" διοίκηση της ΕΓΟ παράλληλα με τις εξελίξεις της πρόκρισης του Πετρούνια να πραγματοποιήσει άμεσα μια σειρά από πολιτιστικές – αθλητικές «επιθέσεις» - ενημερώσεις προς την πολιτεία αλλά και τον κόσμο σχετικά με το άθλημα της ενόργανης και την ουσιαστική κοινωνική του διείσδυση μέσα στην κοινωνία, απαιτώντας παράλληλα από την πολιτεία, τις αυτονόητες συνθήκες προπόνησης προκειμένου να έχουμε προοπτικές για περεταίρω διακρίσεις στο μέλλον. Παρουσία φυσιοθεραπευτών, διατροφολόγων αλλά και γιατρού μέσα στα κέντρα για όλο το αθλητικό δυναμικό, πλήρως εξοπλισμένα κέντρα φυσιοθεραπείας και αποθεραπείας ώστε να προλαμβάνονται δράματα τραυματισμών. Και άλλα πολλά. Στον υψηλο αθλητισμό, η απουσία βασικών συνθηκών προπόνησης  καθορίζει τις επιδόσεις και τον βαθμο παραμονής των αθλητών/τριών στο άθλημα. Αυτά είνα βασικά πράγματα.

Όχι λοιπόν, δεν πρέπει να τους χαρίσουμε τον Ολυμπιονίκη μας για ακόμη μια φορά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε πως ο Πετρούνιας εκφράζει εκτός από το ήρωα μέσα του και ένα άθλημα που μπορεί να μεταμορφώσει μέρος της κοινωνίας μας. Το μόνο που απαιτείται είναι εφαρμογή της γνώσης και θέληση για πρόοδο.

Από υποσχέσεις η πολιτεία μας έχει χορτάσει, καιρός είναι να περάσει στις πράξεις επιτέλους.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.