Είναι αρκετό από μόνο του το ταλέντο για υψηλές επιδόσεις;
Του Θανάση Κοσμίδη
Ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά. Πολλοί παράγοντες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πριν γύρει η ζυγαριά προς την μία ή την άλλη άποψη.
Αρχικά θα πρέπει αρχικά να δώσουμε ένα γενικό ορισμό της έννοιας "ταλέντο" και στην συνέχεια να παραθέσουμε επιγραμματικά τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την άποψη μας στον αθλητισμό. Με τον όρο ΤΑΛΕΝΤΟ εννοούμε : «Το φυσικό χάρισμα, η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα σε έναν τομέα, συχνά ήδη από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησής τους με αυτόν»
Ως τα κορυφαία πρωτεύοντα θηλαστικά στον πλανήτη έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και είμαστε ικανοί για σπουδαίες επιδόσεις σε πολλούς τομείς.
Οι τομείς που καλύπτει ο συγκεκριμένος ορισμός αφορούν:
1. Την γενική νοητική ικανότητα
2. Την ειδική ακαδημαϊκή ικανότητα
3. Την δημιουργική σκέψη
4. Την αρχηγική ικανότητα
5. Την καλλιτεχνική ικανότητα
6. Την αθλητική ικανότητα
Ας δούμε παρακάτω μερικούς παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη ενός ταλέντου στον αθλητισμό:
Σωματότυπος
Στον αθλητισμό ένας πολύ σημαντικός παράγοντας εξέλιξης είναι ο σωματότυπος. Το κάθε σπορ έχει τον δικό του χαρακτηριστικό σωματότυπο που δημιουργεί μαζί με άλλους παράγοντες τις προϋποθέσεις για καλές επιδόσεις.
Οικογενειακό περιβάλλον
Η στήριξη και σωστή καθοδήγηση του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος (γονείς , αδέρφια, συγγενείς), θα συμβάλει ώστε να μην υποκύψει ο νέος ασκούμενος στις πρώτες δυσκολίες του αθλήματος.
Ψυχικά χαρίσματα
Τα ψυχικά χαρίσματα – χαρακτηριστικά καθορίζουν τον βαθμό της επιμονής και υπομονής που χρειάζεται για να συνεχιστεί η προσπάθεια στην προπόνηση και τον αγώνα.
Υλικοτεχνική υποδομή
Η καλή υλικοτεχνική υποδομή του χώρου άθλησης θα ενισχύσει και θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία στην προπονητική διαδικασία και θα συμβάλει στην εξωτερίκευση των «κρυφών ικανοτήτων « του αθλητή.
Ομάδα
Ο προπονητής και όλο το εμπλεκόμενο team θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην ενθάρρυνση και στο κλίμα εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί στον αθλητή ώστε να δίνει κάθε φορά το μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Κοινωνικό περιβάλλον
Το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον (φίλοι και γνωστοί) θα βοηθήσει ή όχι με θετικά ή αρνητικά μηνύματα ή σχόλια ώστε να διακοπεί ή να ενισχυθεί η προσπάθεια του αθλητή που τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα επίπονη.
Όταν όλοι οι παραπάνω παράγοντες διασταυρωθούν τότε δημιουργούνται οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες «δημιουργίας ταλέντων» που τον πρώτο και τελευταίο λόγο αξιοποίησης ή μη έχει ο ίδιος ο ασκούμενος. Και κλείνοντας θα πρότεινα... να μην ρωτάμε "ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ ΚΑΛΟΣ!!!"
-
Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής