•  

Νέα εποχή για την Γυμναστική έφεραν οι εκλογές. Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες

virtΤου Αντώνη Κεραμιδά

Μετά από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας του Θανάση Βασιλειάδη, η διοίκηση της ΕΓΟ περνά στα χέρια του πρώην στενού του συνεργάτη και γραμματέα της ομοσπονδίας, Θανάση Σταθόπουλου.

Ο ίδιος και η ομάδα του σίγουρα αισθάνονται πλήρως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά η αλήθεια είναι πως περιβάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του covid-19 να παραμένει για πολύ καιρό στο προσκήνιο, φαίνεται να βάζει εμπόδια για επιδόσεις και διακρίσεις της γυμναστικής σε υψηλό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο βάσης όπως έχουμε συνηθίσει, αφού οι πόρτες των γυμναστηρίων για τα παιδιά των μικρών κατηγοριών παραμένουν για τα καλά κλειδωμένες εδώ και έναν χρόνο (άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη). Αν συνυπολογίσει κάποιος και την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ομοσπονδία λόγω παγώματος μέρους της οικονομικής επιχορήγησης από την ΓΓΑ, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Οι παραπάνω γραμμές, δεν αποτελούν μοιρολατρική οπτική της κατάστασης, αλλά μια περιγραφή της πραγματικότητας μέσα στην όποια καλείται το νέο διοικητικό συμβούλιο να προστατέψει τα μέχρι τώρα κεκτημένα της γυμναστικής οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα ελπιδοφόρο μέλλον. 

Με δεδομένο πλέον πως μέσα στο Δ.Σ. θα βρίσκονται άνθρωποι και από τρεις «παρατάξεις», αυτό που χρειάζεται στις ημέρες που θα ακολουθήσουν είναι, οι διακηρύξεις που συνόδεψαν τα λογότυπα τους, όπως, «μαζί για την γυμναστική», «όλοι μας είμαστε η γυμναστική» και άλλα παρόμοια... «δεν περισσεύει κανείς...», να μην αποτελέσουν ξεθωριασμένα προεκλογικά συνθήματα, αλλά ουσιαστική συσπειρωτική στρατηγική συνεργασιών μπρος στον κίνδυνο απώλειας σημαντικού αθλητικού δυναμικού. Κι αν θέλετε, σ΄αυτό το σημείο φαίνεται το πραγματικό ενδιαφέρον για τη γυμναστική και για το μέλλον των παιδιών.  Χρειάζεται να επισημάνω εδώ, πως αποτελεί σημαντικό γεγονός η εκλογή της Ειρήνης Αϊνδινλή, ως η πρώτη Ολυμπιονίκης (και γυναίκα) που κοσμεί με την παρουσία της ένα διοικητικό συμβούλιο της ΕΓΟ και είμαι σίγουρος πως οι προθέσεις της για τη ρυθμική θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την αξιόλογη διαδρομή της.

Εκπαίδευση, του ανθρώπινου δυναμικού των σωματείων πάνω σε βασικά μοντέλα αθλητικής διοίκησης και στοχευμένη στρατηγική προβολής των αθλημάτων της ΕΓΟ προκειμένου να γίνουν ελκυστικά προς τους υποψήφιους χορηγούς, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της νέας διοίκησης.

Στο τεχνικό κομμάτι απαιτείται η άμεση και ουσιαστική επαναφορά της τεχνικής ηγεσίας (εθνικός προπονητής) έτσι όπως συμβαίνει σε όλον τον σύγχρονο κόσμο προκειμένου να ορίσει τις αρχές του αθλήματος (κουλτούρα), να αξιολογήσει σοβαρά το επίπεδο του αθλητικού δυναμικού στα κέντρα υψηλών επιδόσεων, να οργανώσει και να εποπτεύσει το έργο των ομοσπονδιακών. Μ΄ αυτόν τον τρόπο όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, δεν χρειάζονται οι λεγόμενες ...τεχνικές επιτροπές (η γνωστή άποψή μου) και αν οπωσδήποτε η διοίκηση επιθυμεί να υπάρχουν, ας αποτελούνται τουλάχιστον στο σύνολό τους από άτομα με καθαρά τεχνική ιδιότητα αναγνωρισμένου κύρους. Μια απλή αλλαγή του καταστατικού χρειάζεται.

Διάβαζα σε προεκλογικές δηλώσεις των υποψηφίων, πως με νοικοκύρεμα των διαδικασιών μπορούμε να κάνουμε δουλειά χωρίς πολλά ή καθόλου χρήματα, αλλά μακάρι να ήταν έτσι απλά τα πράγματα. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Και θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Ο ερασιτεχνικός πρωταθλητισμός δεν είναι καθόλου δωρεάν. Μόνον μέσα από την άνετη οικονομική ρευστότητα της Ομοσπονδίας καθορίζονται πλέον το ύψος και η συχνότητα καταβολής των μισθών, τα κίνητρα των αθλητών και προπονητών, οι προσλήψεις, η αγορά και διάθεση υλικού και σύγχρονων οργάνων (βοηθητικών και μη) για τις προπονήσεις και η αναγκαία μόνιμη κάλυψη των προπονητικών κέντρων με ιατρικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ναι, η επιβίωση των μη εμπορικών ατομικών αθλημάτων, (αυτά που δεν έχουν οργανωμένους φιλάθλους και δεν κόβουν εισιτήρια) όπως η γυμναστική σε μια δυτική χώρα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η αποχώρηση από την ενεργό δράση των αθλητών και αθλητριών που  με συσσωρευμένα προβλήματα φτάνουν στις κατηγορίες ανδρών - γυναικών, έχει συγκεκριμένη αιτιολογία και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτεί πλήρη κατανόηση της κατάστασης. 

Σε κάθε περίπτωση, μαζί με τις ευχές όλων μας για μια καλή πορεία, να πω ότι, κάθε νέα σύσταση σε ένα διοικητικό συμβούλιο χρειάζεται μια σχετική πίστωση χρόνου ώστε να μπορέσει να βρει τους ρυθμούς της ελπίζοντας πως η κάθε «διαφορετική φωνή» ανάμεσα στα μέλη θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την πρόοδο του αθλήματος.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.