•  

Μαρία Αλεβίζου: "Η υπέρβαση του εαυτού μας, είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στις επιτυχίες»

IMG 20210224 183624

Της Μαρίας Αλεβίζου

Τι Φταίει και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλαιότερες επιτυχίες της Ρυθμικής γυμναστικής; Η αλήθεια είναι πως η Ρυθμική Γυμναστική είναι ένα άθλημα σχετικά νέο, ειδικά για την Ελλάδα οπού μετράει περίπου σαράντα χρόνια παρουσίας. Κι όμως οι άνθρωποι που το πλαισίωσαν από το 1980 όπου πρωτοεμφανίστηκε, κατάφεραν πολύ νωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Εθνική Ομάδα στελεχώθηκε νωρίς με τα απαιτούμενα στελέχη, όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα έφεραν παρεμβάσεις που σκοπό είχαν την βοήθεια εξέλιξης των νεαρών αθλητριών , πριν φτάσουν να στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα. Η δόμηση ενός συστήματος εγγύτητας της αθλητικής αρχής με τα σωματεία και τις αθλήτριες, καθώς και η σύσταση Κλιμακίων Υψηλών Επιδόσεων που με πλήρη προπονητική στελέχωση προπονούσε παιδιά ήδη από την κατηγορία των κορασίδων απετέλεσε σημείο κλειδί, ώστε να συναντήσει η Ελλάδα το υψηλό επίπεδο των χωρών που μεσουρανούσαν σε παγκόσμιο επίπεδο και κατέστησαν την χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη. Υπό την επίβλεψη της τότε αθλητικής αρχής υπήρχε στενή παρακολούθηση και συμβουλευτική προς τα σωματεία.

Υποχρεωτικές ασκήσεις και προγράμματα, έδιναν το στίγμα του τι θέλαμε να πετύχουμε, χωρίς υπερβολές και με σταδιακή φόρτιση των αθλητριών. Ταυτόχρονα με την διεκδίκηση και διεξαγωγή πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων, η ρυθμική Γυμναστική παγιώθηκε και γνώρισε τεράστια ανάπτυξη. Οι πρώτες συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες επετεύχθησαν το 1988 με δύο αθλήτριες, ομοίως και στις Ολυμπιάδες του 1992 και 1996. Και τότε έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα. Το 1996 η γυμναστική ανεξαρτητοποιείται, ιδρύεται η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, προστίθενται νέοι χώροι στέγασης, το προπονητικό δυναμικό αυξάνεται και πλήρες ιατρικό προσωπικό υποστηρίζει τις αθλήτριες.

Η Θέση της Ελλάδας στο βάθρο όλων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων γίνεται σταθερή, με αποκορύφωμα την κατάκτηση Χάλκινου Ολυμπιακού Μεταλλίου στην Ολυμπιάδα του Σίδνευ από το Ελληνικό ensemble με ταυτοχρόνο πλασάρισμα στην οχτάδα του ατομικού. Ακολουθεί ένας ακόμα Ολυμπιακός κύκλος που αρχίζει να διαφαίνεται μια κάμψη στην απόδοση της χώρας μας. Μετά τους αγώνες της Αθήνας και την κατάκτηση της πέμπτης θέσης και πάλι στο ensemble, μπαίνουμε σε μια πτωτική πορεία παρά τις ηρωικές προσπάθειες αθλητριών και προπονητριών. Οι έριδες περισσεύουν, το προπονητικό δυναμικό αποψιλώνεται, οι συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες περιορίζονται. Η εθνική ομάδα χάνει την αίγλη της και οι αθλήτριες αλλάζουν συνεχώς. Τίποτα δεν θυμίζει τα ένδοξα χρόνια και την ομοθυμία του παρελθόντος.

IMG 20210202 084518

Είχα την ευλογία να υπάρξω σε αυτό το οικοδόμημα από τις απαρχές του ως αθλήτρια και εν συνεχεία ως προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας και έζησα από κοντά σχεδόν όλες τις ένδοξες στιγμές του. Η μέθοδος να επιστρέψουμε υπάρχει και είναι επιτακτική η ανάγκη να επιτύχουμε, ώστε να μην σβήσει το άθλημα. Και υπό αυτό το πρίσμα συμμετέχω συνειδητά στην τρέχουσα εκλογική διαδικασία υπό τον Νίκο Προβιά ώστε να αναβαθμίσουμε εκ νέου την γυμναστική σε όλα τα επίπεδα. Σωματεία, Ενώσεις, Κρίση, Κεντρική Διοίκηση πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, όπως αυτές αναδύονται από τα διεθνή δεδομένα. Μεγαλύτερός μας αντίπαλος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Ας τον υπερβούμε ώστε να γίνουμε αυτό που πρέπει και να αποδόσουμε το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα μας και τα παιδιά της.

Με εκτίμηση προς όλους


alevizouΗ Μαρία Αλεβίζου είναι πρωταθλήτρα Ελλάδος στη ρυθμική γυμναστική και πρώην προπονήτρια της εθνικής ομάδας, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Πρόεδρος του Συμβουλίου της 1ης Κοινότητας Αθηνών