•  

Νίκος Προβιάς: «Προ των πυλών σχέδιο πρόληψης περιστατικών με αφορμή την προσωπική ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου»

IMG 4354Την αμέριστη συμπαράσταση του στην Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε, μέσω συνέντευξη του στον TEAM FM 102 και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υποψήφιος Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Νίκος Προβιάς, ενώ αποκάλυψε πως βρίσκεται προ των πυλών σχέδιο αντιμετώπισης και πρόληψης παρόμοιων περιστατικών.

Ο Πρόεδρος του Αρκαδίου και διεθνής κριτής της γυμναστικής αναφέρθηκε στο «απόστημα» που πρέπει να σπάσει με αφορμή την προσωπική ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου και στις προσπάθειες που γίνονται για να δημιουργηθεί ένα πακέτο αντιμετώπισης και πρόληψης, σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον. «Ζούμε ιστορικές στιγμές στον αθλητισμό, διότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο δίνει τέλος σε κάποιες θητείες Ομοσπονδιών. Οι αθλητές έχοντας ως στόχο μία πρόκριση, ένα Ολυμπιακό μετάλλιο κ.ά., θεωρούσαν ότι μόνο με τη στήριξη της Ομοσπονδίας θα μπορούσαν να τα καταφέρουν, οπότε σε κάποια γεγονότα όπως της Σοφίας, έκλειναν το στόμα τους.Το σημαντικό είναι ότι σε μία Ομοσπονδία και σε κάθε άθλημα, οι γονείς και οι προπονητές εμπιστεύονται τα παιδιά τους από πολύ μικρές ηλικίες. 

Όπως γνωρίζετε τέτοια φαινόμενα υπάρχουν έντονα στο εξωτερικό. Αυτές οι χώρες, λοιπόν, που το έχουν βιώσει, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν κανόνες λειτουργίας μέσα στον αθλητισμό. Πέρα από τη θεραπεία των προβλημάτων, περιλαμβάνουν και την πρόληψη. Εμείς, σαν Ελλάδα, καλούμαστε να φτιάξουμε ένα πακέτο πρόληψης, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουμε τους αθλητές, τους προπονητές, τους παράγοντες και τους γονείς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Έχω μιλήσει με τον Υφυπουργό και έχουμε πολύ καλή γραμμή επικοινωνίας. Θεωρώ ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο ώστε να μην έχουμε ανάλογα προβλήματα στο μέλλον».

Έπειτα, ανέλυσε το πλάνο που βρίσκεται στα... σκαριά, σύμφωνα με ανάλογα σχέδια που υπάρχουν ήδη σε άλλες χώρες. «Αυτή τη στιγμή, η αγγλική Ομοσπονδία έχει καταθέσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων σαν αυτό και έχει ορίσει κάποιους κανόνες. Για παράδειγμα δεν επιτρέπεται να κάνει μόνο ένας αθλητής προπόνηση με τον προπονητή. Πρέπει να γίνεται παρουσία και άλλων αθλητών, γονέων ή παραγόντων. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει βιντεοσκόπηση της προπόνησης ώστε να καταγράφεται το παραμικρό.

Για παράδειγμα, στο γυμναστήριο που κατασκευάζουμε στο Ρέθυμνο, έχουμε μεριμνήσει ώστε να έχει χαμηλά παράθυρα περιμετρικά, ώστε να μπορεί να βλέπει ο γονέας τι γίνεται στην προπονητική διαδικασία. Ο γονιός θα μπορεί να επιβλέπει χωρίς όμως να παρεμβαίνει στη διαδικασία.

Επίσης, κοιτάζουμε να φτιάξουμε μία γραμμή υποστήριξης περί καταγγελίας αθλητικών περιστατικών με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, το οποίο θα λειτουργεί με ανώνυμο τρόπο και το Υφυπουργείο θα ελέγχει βάσει της καταγγελίας. Αυτό ισχύει ήδη στις παγκόσμιες Ομοσπονδίες.

Από την άλλη, είναι πολύ εύκολο να πετάς λάσπη και ακόμα και όταν καταρρεύσει κάποια καταγγελία, η λάσπη να παραμένει. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε να ορίσουμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι αδιάβλητο και απόλυτα διαφανές, τόσο στην αξιολόγηση, όσο και στην επιλογή αθλητών ακόμα και των προπονητών. Σπάμε και εμείς αυτό που υπήρχε στο παρελθόν. Συναλλαγή σωματείων, προπονητών, ομοσπονδίας, αθλητών. Αυτό το κομμάτι τελειώνει. Θα είναι όλα ξεκάθαρα, μετρήσιμα και απολύτως διαφανή».

Πηγή: https://goodnet.gr/

adonis dance art banner