•  

Ευρωπαϊκό ενόργανης, εντυπώσεις από τα προκριματικά ανδρών

131058896 4599824863365423 6832861552798874838 nΤου Θανάση Κοσμίδη

Ολοκληρώθηκε και ο ομαδικός αγώνας του Ευρωπαϊκού των ανδρών όπου τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τους έφηβους. Παρ όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπισαν οι αθλητές στην προετοιμασία τους την περίοδο της πανδημίας το επίπεδο ήταν αρκετά ψηλό.

Είχαμε 10 ομάδες με συμμετοχή νέων και παλαιών αθλητών όπως αυτή του θρύλου του αθλήματος Marian Dragulescu ο οποίος έλαβε μέρος μόνο στο άλμα και βαθμολογήθηκε με 14,283 βαθμούς ( ο μέσος όρος των 2 αλμάτων ) και ο Κροάτης Ude Filip που συμμετείχε μόνο στον πλάγιο ίππο κυρίως για να βοηθήσουν βαθμολογικά τις ομάδες τους, κάτι το οποίο όμως δεν φάνηκε αρκετό, αφού η Ρουμανία και η Κροατία έμειναν εκτός τελικής 8άδας και το μόνο που κατάφεραν αξιοπρεπώς οι δύο συγκεκριμένοι αθλητές ήταν να προκριθούν στα αντίστοιχα όργανα τους στους τελικούς.

Οι αρχικές αξίες των αθλητών, η δυσκολία δηλαδή των προγραμμάτων τους είχε εμφανώς μειωμένους συντελεστές αλλά αυτή είναι μία τακτική που αποσκοπεί στην σίγουρη και σταθερή παροχή βαθμών προς την ομάδα με το λιγότερο δυνατό ρίσκο.

Την έκπληξη σε αυτή την κατηγορία των ανδρών αλλά και στην διοργάνωση γενικότερα την έκανε η Τούρκικη ομάδα, αντικειμενικά και όχι λόγω έδρας, περνώντας στην πρώτη θέση και αφήνοντας πίσω της την Ουκρανία με μόλις ένα βαθμό διαφορά και την Ουγγαρία αρκετά πίσω με περίπου 10 βαθμούς. Βέβαια στον ξεχωριστό αγώνα που θα διεξαχθεί για τα τελικά του ομαδικού ίσως να δούμε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις μόνο όσο αναφορά την πρώτη και δεύτερη θέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

Στο αγώνισμα των κρίκων που μας ενδιαφέρει (λόγω και του δικού μας έλληνα αθλητή Πετρούνια) θα δούμε μια καλή μάχη ανάμεσα στον Τούρκο παγκόσμιο πρωταθλητή Colak Ibrahim (14.633) και τον Αυστριακό έκπληξη Hoeck Vinzent με 14.633 βαθμούς επίσης και τον παλιό του αγωνίσματος Ουκρανό Igor Radivilov (14.600). η καλύτερη έξοδος (ως συνήθως ) θα δώσει και το πρώτο μετάλλιο αφού οι διαφορές τους στην αρχική αξία είναι πολύ μικρές.

Τέλος η μεγαλύτερη βαθμολογία του αγώνα μέχρι αυτή την στιγμή ήρθε από το δίζυγο και τον Τούρκο πρωταθλητή Arican Ferhat με αρχική αξία 6.6 και τελικό βαθμό 15.333.
Όμως την παράσταση έκλεψε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα ενός "άσημου" καινούργιου αθλητή Sharamkou Yahoz από την Λευκορωσία στις ασκήσεις εδάφους με αρχική αξία 6.3 και τελικό βαθμό 15.033. ο συγκεκριμένος αθλητής παρουσίασε στην πρώτη διαδρομή ίσως το καλύτερο τριπλό σάλτο πίσω των τελευταίων χρόνων. Θα περιμένουμε να δούμε κάτι αντίστοιχο και στα τελικά οργάνων! Αυτά ήταν και τα μοναδικά 15 άρια του αγώνα ως αυτή την στιγμή.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι έγινε ένας ωραίος και καθαρός αγώνας με καλές εκτελέσεις από το σύνολο των αθλητών με δεδομένη την δυναμικότητα των χωρών που συμμετέχουν!


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής

adonis dance art banner