•  

Ευρωπαϊκό Ενόργανης, η παρουσία και το επίπεδο των εφήβων

oukraniaΤου Θανάση Κοσμίδη

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Μερσίνη της Τουρκίας ουσιαστικά ολοκληρώθηκε για την κατηγορία των εφήβων από την πρώτη ημέρα με τον ομαδικό αγώνα, εν αναμονή βέβαια του σύνθετου ατομικού και του τελικού οργάνων τα οποία θεωρώ ότι δεν θα μπορέσουν να μας δείξουν κάτι περισσότερο με σαφήνεια για το επίπεδο και την δυναμική μιας χώρας αφού απαιτείται κάτι παραπάνω από την εξιδίκευση σε ένα όργανο για να εκτιμήσουμε την συνολική απόδοση και το επίπεδο ενός αθλητή αλλά και της χώρας που εκπροσωπεί.

Η πανδημία (αλλά και η έλλειψη επιπλέον Ολυμπιακών προκρίσεων) οδήγησε πολλές χώρες να ακυρώσουν την συμμετοχή τους, ανάμεσα σε αυτές και την Ελληνική αποστολή.

Είχαμε 11 ομάδες, 57 αθλητές και αρκετά χαμηλό επίπεδο. Έλλειπαν μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος όπως η Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.λ.π που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον μέσο όρο του επιπέδου του αθλήματος. Παρ όλα αυτά, κάποια μικρά συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε από όσες ομάδες διαγωνίστηκαν αφού όπως καλά γνωρίζουμε η ιστορία γράφεται από τις παρουσίες και όχι από τις απουσίες.

Οι Ουκρανοί επικράτησαν σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα κατακτώντας το ομαδικό και έχοντας αθλητές στα τελικά όλων σχεδόν των οργάνων (εκτός του άλματος), ενώ στο σύνθετο ατομικό έχουν και εκεί εκτός απροόπτου τον πρώτο λόγο (με 2 αθλητές στις 2 πρώτες θέσεις). Στο ομαδικό πίσω από την Ουκρανία βρέθηκαν η Ουγγαρία και η Βουλγαρία στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα με την Ρουμανία από κοντά στην τέταρτη θέση. Οι αθλητές σε κάποια όργανα όπως στον πλάγιο ίππο και το μονόζυγο έδειξαν μερικά καλά τεχνικά χαρακτηριστικά όμως σε όργανα όπου απαιτείται ειδική δύναμη και καλή φυσική κατάσταση (κρίκοι, έδαφος, άλμα) το επίπεδο ήταν αρκετά χαμηλό. Αποσπασματικά υπήρχαν καλές παρουσίες και εκτελέσεις όμως το πρόσημο και το συμπέρασμα παραμένει μέτριο. Σήμερα οι έφηβοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με το σύνθετο ατομικό ενώ με ενδιαφέρον θα παρακολουθησουμε αύριο Σάββατο το ομαδικό των ανδρών και τη Κυριακή τα τελικά των οργάνων όπου θα έχουμε και μια συνολική και ξεκάθαρη εικόνα για το επίπεδο των αγώνων.


  • Θανάσης Κοσμίδης
  • Ο Θανάσης Κοσμίδης είναι πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και ασχολείται με την ενόργανη του crossfit σε επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεργάζεται με το gymnanst.gr από το 2015 αρθογραφώντας και σχολιάζοντας θέματα της ενόργανης γυμναστικής

adonis dance art banner