•  

Γιατί θυμούνται την σωματική άσκηση μόνο σε περίοδο καραντίνας;

science behind boot campsΤου Αντώνη Κεραμιδά

«Αναγκαία η άσκηση, ιδιαίτερα στην πανδημία του κορωνοϊού» αναφέρει ο ΠΟΥ. Έχει κατακλυστεί το διαδίκτυο από παρόμοια δημοσιεύματα και συμβουλές για σωματική άσκηση, για το πόσο σημαντική είναι αυτή εν καιρώ πανδημίας προκειμένου να μην αρρωστήσουμε.

"Βγείτε στη φύση, περπατήσετε, τρέξτε σε μέτρια ένταση, κάνε ασκήσεις με απλές αντιστάσεις για να μη μουχλιάσετε μέσα στο σπίτι σας", και τέτοια πράγματα μας συμβουλεύει το ίδιο το κράτος αλλά και ιδιώτες. Μάλιστα.. Η άσκηση είναι αλήθεια πως μπορεί λειτουργεί και σαν παυσίπονο πολλές φορές αφού είναι γνωστές οι άμεσες βιοχημικές μεταβολές που προκαλεί στο σώμα, αλλά, ο αθλητισμός δεν λειτουργεί ευκαιριακά και δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Η ουσία της άσκησης βρίσκεται μέσα στην λεγόμενη κανονικότητα, μέσα στην απλή καθημερινότητα του ανθρώπου όταν κυρίως δεν υφίσταται καμιά πανδημία. Η άσκηση έχει νόημα όταν γίνεται παράλληλα με την εργασιακή και κοινωνική του επιβίωση. Τα οφέλη της άσκησης τα βιώνει ο άνθρωπος τις στιγμές που η ζωή τού χτυπάει το καμπανάκι του χρόνου, όταν ο τελευταίος προσπαθεί να φθείρει τις σωματικές και ψυχολογικές του αντοχές μέσα στην καθημερινή ρουτίνα των αστικών κέντρων.

Η άσκηση είναι ικανή να του υπενθυμίσει την αξία της ζωής βοηθώντας τον να διαχειριστεί τα προβλήματά μέσα στη ζωή του. Η όποια καμπάνια για σωματική άσκηση έχει νόημα λοιπόν μόνον όταν αυτή αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση ανάλογης κουλτούρας σε μια κοινωνία. Και κάθε τέτοια κουλτούρα ξεκινά από το σχολείο εκεί που αρχίζουν τα πάντα, εκεί που ριζώνονται νοοτροπίες. Και δυστυχώς το ελληνικό σχολείο προτιμά να κρατά υποβαθμισμένο το μάθημα της φυσικής αγωγής.

Να θυμίσω πως με αφορμή τη διαρκή αύξηση του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας, η επιτροπή πολιτισμού και υγείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εξέδωσε το 2007 μια έκθεση με προτάσεις και συμπεράσματα σχετικά με τον ευεργετικό ρόλο της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση  όπου αναφέρει το εξής σημαντικό μέσα σε όλα τ΄αλλα:

«Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τους όρους συμμόρφωσης με τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθημάτων φυσικής αγωγής, έχοντας κατά νου ότι η τακτική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη» πηγή: (2007/20862007/2086(INI)

Μια έκθεση λοιπόν που αναδεικνύει τον αθλητισμό και τη Φυσική αγωγή ως μέσο, όχι μόνον για την καλή σωματική διάπλαση και για τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και ως διαχρονική λύση για μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία. Ακούει κανείς;


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.

adonis dance art banner