•  

Περιμένοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021

471792 3x2 940x627Της Χριστίνας Φιλιππάκη

Τα κορμάκια μπήκαν στην ντουλάπα, οι πόρτες των γυμναστηρίων παραμένουν κλειδωμένες, η αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες του Τόκιο παρατείνεται για ένα χρόνο.

Η αναβολή ήταν αναμενόμενη, δικαιολογημένη και απολύτως αναγκαία. Μια αθλητική διοργάνωση που προσελκύει αθλητές και θεατές από κάθε γωνιά της γης σε κατάμεστα στάδια θα αποτελούσε μια υγειονομική βόμβα με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία. Κι όταν απειλείται η υγεία, όλα τα υπόλοιπα - το όνειρο ζωής, η κατάρριψη ρεκόρ, οι ιστορικές αθλητικές στιγμές, η βαθιά ανάσα που παίρνεις πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου, και ολόκληρο το στάδιο που χειροκροτάει όρθιο μετά από μία “κολλημένη προσγείωση” - όλα πρέπει να μπουν στην άκρη. Η διεθνής αθλητική κοινότητα έχει ήδη αναγνωρίσει την ορθότητα της απόφασης της Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς όμως να κρύψει την απογοήτευσή της για την αναβολή του πιο πολυαναμενόμενου γεγονότος της τετραετίας.

Οι αθλητές που άλλοτε δεν ήξεραν τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος, που είχαν προγραμματίσει με ακρίβεια την κάθε τους μέρα για τους επόμενους μήνες, πίστευαν ότι το 2020 θα είναι η χρονιά που θα γράψουν ιστορία, καλλούνται πλέον να μείνουν σπίτι, προσπαθώντας να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση από το σαλόνι τους. Οι χαμένες ώρες προπόνησης, αν και σίγουρα δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες, δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Το διάστημα του ενός χρόνου δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέο σε ένα άθλημα τόσο απρόβλεπτο όσο η ενόργανη γυμναστική. Τον Οκτώβριο του 2010 η Aliya Mustafina βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 δεν ήταν καν σε θέση να αγωνιστεί λόγω σοβαρού τραυματισμού. Το καλοκαίρι του 2011 η Gabby Douglas ήταν μία νέα και σχετικά άγνωστη αθλήτρια, ενώ το καλοκαίρι 2012 στέφθηκε Ολυμπιακή πρωταθλήτρια, χάρη στην ανέλπιστη πρόοδο που είχε σημειώσει. Το 2007 η Ksenia Semenova ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια στο δίζυγο, ενώ το 2008 δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο μετάλλιο επειδή οι αντίπαλοί της είχαν αυξήσει το επίπεδο δυσκολία τους ενώ εκείνη είχε μείνει σταθερή. Αυτός ο ένας χρόνος μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα και να αποδειχθεί σωτήριος για κάποιες αθλήτριες και καταστροφικός για άλλες. Όμως, αθλήτριες που αυτή τη στιγμή είναι τραυματισμένες ή δεν δε διαθέτουν το επιθυμητό επίπεδο δυσκολίας έχουν πλέον περισσότερο χρόνο να αναρρώσουν, ενώ άλλες, που θεωρούνταν φαβορί στην αρχή του 2020 ίσως δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της προπόνησης όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Για παράδειγμα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2005 Chellsie Memmel ήδη ανακοίνωσε ότι σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στο άθλημα ακριβώς επειδή έχει έναν επιπλέον χρόνο προετοιμασίας, ενώ η θρυλική πλέον Simone Biles, που αναμένεται να συνεχίσει να γράφει ιστορία και το 2021, εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την παράταση της ψυχολογικής πίεσης που πρέπει να υποστεί για έναν ακόμη χρόνο.

Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των επίδοξων Ολυμπιονικών βλέπουν το στόχο τους να απομακρύνεται, υπάρχει και μία μικρή ομάδα αθλητών που μόλις συνειδητοποίησε ότι τα όνειρά της ίσως εκπληρωθούν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Πρόκειται για τις αθλήτριες που γεννήθηκαν το 2005, οι οποίες λόγω της νεαρής τους ηλικίας δε μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες του 2020 αλλά έχουν τώρα την ευκαιρία να αγωνιστούν για τη συμμετοχή του σε αυτούς του 2021. Αυτή η προοπτική, όσο συναρπαστική και να ακούγεται, επιφυλάσσει κινδύνους. Ο σωστός προγραμματισμός της προπόνησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στην ενόργανη γυμναστική. Έχουμε δει πολλές αθλήτριες όπως την Lexie Priessman και την Bailey Key που ήταν υπερβολικά καλές υπερβολικά νωρίς. Έφτασαν στην κορύφωση των ικανοτήτων τους στα δεκατέσσερα και είχαν ήδη εξαντλήσει το σώμα τους πριν προλάβουν καν να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών. Ο κάθε καλός προπονητής προσπαθεί να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση και έχει σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο προπόνησης σύμφωνα με το οποίο η αθλήτριά του θα δείχνει σταδιακή βελτίωση κάθε χρόνο έως ότου να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλήτριες της γενιάς του 2005 πίστευαν ότι θα έχουν τέσσερα χρόνια προετοιμασίες πριν έρθει η στιγμή τους και τώρα καλούνται να διεκδικήσουν το εισιτήριό τους για το Τόκιο σε ένα μόλις έτος. Όμως η εξέλιξη στο άθλημα δε μπορεί να μπει στο fast forward. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτές οι νεαρές αθλήτριες δε θα βρεθούν ξαφνικά να επιχειρούν amanar και silivas για τα οποία δεν είναι έτοιμες κι ότι η ασφάλειά τους δε θα θυσιαστεί στο βωμό της Ολυμπιακής πρόκρισης.

Κάτι που ακούμε διαρκώς τους τελευταίους μήνες είναι ότι η υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα. Ελπίζουμε ότι αυτή η φράση θα συνεχίσει να περιγράφει τις προτεραιότητές μας ακόμη και όταν δε βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας. Το μέλλον παραμένει αβέβαιο και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα βρισκόμαστε στον πυρετό της Ολυμπιακής χρονιάς και θα απολαμβάνουμε όμορφα προγράμματα από υγιείς αθλητές.


  • Χριστίνα Φιλιππάκη
  • Η Χριστίνα Φιλιππάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόλο που η εμπειρία της ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής περιορίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο κατά τα μαθητικά της χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί ανελλιπώς το άθλημα και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις του. Η επιθυμία της να μοιραστεί την αγάπη και τις γνώσεις της για τη γυμναστική την οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή στη διαδικτυακή κοινότητα φιλάθλων της γυμναστικής και τη συγγραφή σχετικών άρθρων. Στο παρελθόν, έχει συνεισφέρει σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες και συνεργάζεται με το gymnast.gr από το καλοκαίρι του 2016..