•  

"Μένουμε στο σπίτι": Περιορισμός, ή ευκαιρία για βελτίωση;

gyhomeΤου Αντώνη Κεραμιδά

Με αφορμή το πρόβλημα του περιορισμού στα σπίτια μας έτσι όπως ο covid-19 ορίζει ως ο κυρίαρχος αντίπαλος της ανθρωπότητας που απειλεί τις ζωές μας και έχει ανατρέψει τη καθημερινότητά μας, το αθλητικό δυναμικό της γυμναστικής και όχι μόνον, αναγκάζεται να εισέλθει σε έναν νέο τρόπο ζωής, μακριά από αυτόν που βρισκόταν λίγες μέρες πριν.

Πέραν της παύσης όλων των προπονήσεων, η ματαίωση και μόνον όλων των προγραμματισμένων αγώνων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η αναβολή των ολυμπιακών αγώνων ένα χρόνο μετά, δημιουργεί στην αθλητική οικογένεια της γυμναστικής μια μελαγχολική ατμόσφαιρα, η οποία λόγω της πρωτόγνωρης φύσης της (αβεβαιότητα) δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ας μη ξεχνάμε πως πολλές φορές το νόημα της ζωής ενός αθλητή και μια αθλήτριας βρίσκεται στο χρώμα της κορδέλας και μπάλας της ρυθμικής, στη μυρωδιά της μαγνησίας και στα λουράκια του μονόζυγου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι αθλητές χρειάζεται να επιστρατεύσουν κάθε περιθώριο υπομονής προκειμένου να επιστρέψουν στον «φυσικό» τους χώρο με όσο τον δυνατόν λιγότερες «απώλειες». Και αυτό διότι, μπορεί τα πράγματα να φαίνονται δύσκολα, αλλά με λίγη δουλίτσα μπορούμε να τα κάνουμε λιγότερο δύσκολα.

Το μυστικό ονομάζεται φυσική κατάσταση. Εάν οι αθλητές καταφέρουν μέσα σε περιβάλλον σπιτιού να συντηρήσουν (και γιατί όχι να βελτιώσουν) την φυσική τους κατάσταση είτε τη γενική είτε την ειδική (όσο είναι δυνατόν αυτό), τότε η επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα θα είναι αρκετά ομαλή. Εάν η φυσική κατάσταση "πέσει κάτω", πέραν του προβλεπόμενου χρόνου ξεκούρασης (διακοπές) όπως αυτή δίνεται από τους προπονητές κατά την μετάβαση από την αγωνιστική περίοδο σε αυτήν της προετοιμασίας, τότε θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος να επανέλθει στα «φυσιολογικά του» ο αθλητής προκειμένου να ακολουθήσει το πρόγραμμα προπόνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγωνιστικούς στόχους.

Να θυμάστε πως, η τεχνική κατάρτιση χειρισμού των οργάνων που εμπεδώνεται νευρομυικά κατά την παιδική αθλητική ηλικία, παραμένει «ζωντανή» ανά πάσα στιγμή. Όσο συντηρούμε και βελτιώνουμε τη μυϊκή αντοχή, τη ταχύτητα και την ελαστικότητα των μυών, τόσο η τεχνική κατάρτιση θα προσαρμόζεται πιο εύκολα σις ασκήσεις μας ομαλοποιώντας την απόδοση μας. Να το γράψω πιο απλά: Όσο πιο ισχυρή είναι η φυσική κατάσταση, τόσο πιο ανώδυνα θα επαναλαμβάνει ο αθλητής και η αθλήτρια τα άλματα, και τις τεχνικές των ασκήσεων στα όργανα δίχως να κινδυνεύει να τραυματιστεί. Αυτό λέγεται και αντοχή στην προπόνηση. Ουσιαστικά, η φυσική κατάσταση είναι η βάση πάνω στην οποία, η τεχνική μπορεί να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο.

Το προπονητικό πλάνο σε περιβάλλον σπιτιού δίνεται από τον προπονητή και προσαρμόζεται ανάλογα τον χώρο που διαθέτει ο κάθε αθλητής (αυλή, σκαλιά, στατικά ποδήλατα, διαδρόμους σπιτιού, λάστιχα, βαράκια) ή και την προβλεπόμενη μετακίνηση με το γνωστό sms για προπόνηση εκτός σπιτιού.

Πολύ σημαντικό να υπογραμμίσω δυο βασικές παραμέτρους της φυσικής κατάστασης πέραν των παραπάνω:

Πρώτο, παράγει και αυξάνει τις ενδορφίνες, αυτές τις μικρές ομάδες πρωτεϊνών που αποτελούν το ισχυρότερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και της μελαγχολικής ατμόσφαιρας των ημερών που επιχειρεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία και
Δεύτερο περιορίζει ή και αποτρέπει την αύξηση του σωματικού λίπους που θα μπορούσε να λειτουργήσει βλαπτικά στην ψυχολογία του αθλητή και αθλήτριας.

Και κάτι τελευταίο. Η κάθε δυσκολία, το κάθε εμπόδιο μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για αυτοβελτίωση και ενίσχυση της αυτογνωσίας του κάθε ανθρώπου. Η δίχως άγχος (από το πήγαινε έλα στη προπόνηση) ορθότερη κατανόηση των σχολικών υποχρεώσεων και η ποιοτική επαφή με την οικογένεια, μπορούν να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση του αθλητή.

Ναι, είναι ένας διαφορετικός αγώνας από αυτούς που έχουν συνηθίσει τα παιδιά. Η δύναμη της θέλησης η επιμονή και η πίστη στον εαυτό μας μέχρι τέλος,  είναι τα κριτήρια που θα ορίσουν τους τελικούς νικητές από αυτήν την δοκιμασία μέχρι να επιστρέψουμε στα γυμναστήρια.

Καλές προπονήσεις λοιπόν...


 

  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.