•  

Η οροφή της Μίκρας και η απαξίωση της γυμναστικής

mikraΤου Αντώνη Κεραμιδά

Διαβάζω πρωί πρωί από το site της Ε.Γ.Ο.:  "Σας ενημερώνουμε ότι ο προγραμματισμένος για το προσεχές Σαββατοκύριακο (07-08 Μαρτίου) αγώνας της Α’ Φάσης Ενόργανης Γυμναστικής Α’-Β’-Γ’ Κατηγοριών (Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων), Β’ Περιφέρειας, αναβάλλεται λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας «Ι. Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, η οποία πλημμύρισε μετά από ραγδαία βροχόπτωση το μεσημέρι της Τετάρτης (04/03), εξαιτίας του γνωστού σημαντικού προβλήματος στεγανότητας στην οροφή του σταδίου".

Δηλαδή πόση απαξίωση ακόμη, πόση περισσότερη αδιαφορία χρειάζεται από τους εκλεγμένους πολιτικούς και πολιτειακούς χειροκροτητές των επιτυχιών της γυμναστικής προκειμένου να σκύψουν σοβαρά πάνω από τα προβλήματα ενός αθλήματος που τους έκανε υποτίθεται να νιώσουν περηφάνια;

Ψεύτικα λόγια, ψεύτικες υποσχέσεις μετά από κάθε βράβευση του Πετρούνια και άλλων αθλητών μας από επισκέψεις τους σε προεδρικά μέγαρα και κυβερνητικά σαλόνια πως τάχα θα βοηθήσουν έμπρακτα τη γυμναστική. Εκείνες τις τελετές του ΠΣΑΤ τις θυμάστε με τα ατέλειωτα ευχολόγια απέναντι στον τον Πετρούνια που σε στιγμές της οικονομικής κρίσης σήκωνε μαζί με την ΕΓΟ το βάρος του ελληνικού αθλητισμού μοιράζοντας τις απαραίτητες χαρές στον κόσμο που έψαχνε την ελπίδα από κάπου; Εκτός του ότι, όλα αυτά τα χρόνια μας αντιμετωπίζουν πάνω σε μια λογική «ισορροπιών» σε σχέση με άλλες ομοσπονδίες όσων αφορά τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, δεν είναι ικανοί ούτε τα αυτονόητα προβλήματα να φροντίσουν όπως κομμάτι της οροφής της αίθουσας Ιωάννης Μελισσανιδης στη Μίκρα που με κάθε δυνατή βροχή, το προπονητήριο θυμίζει διάτρητες παράγκες τριτοκοσμικής χώρας.

Από την άλλη θα έρθουν σε λίγο καιρό με βάση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο να απαιτήσουν τις ανάλογες επιτυχίες από τους αθλητές μας προκειμένου να δώσουν και την ανάλογη κρατική επιχορήγηση. Τι είδους αξιολόγηση είναι αυτή; Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει γυμναστική, ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες προκειμένου ένας αθλητής υψηλού επιπέδου να αποδώσει τον καλύτερό του αυτό. Δεν έχουν ιδέα τι επιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν στην υγεία του αθλητή όταν δεν υπάρχουν οι αυτονόητες συνθήκες σε ένα εθνικό γυμναστήριο  Η αναβολή ενός αγώνα δεν ισοδυναμεί με την αναβολή ενός ..πάρτι. Ο αθλητής ετοιμάζεται με βάση τον προγραμματισμό τού προπονητή να αποδώσει τα μέγιστα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Έτσι λειτουργεί ο πρωταθλητισμός ιδίως σε πολύ ιδιαίτερα και επίπονα αθλήματα όπως η γυμναστική όπου το αποτέλεσμα της προσπάθειας βασίζεται σε πολλούς παράγοντες.

Η τόπος του Μελισσανίδη, του Ταμπάκου, του Τσολακίδη υποβαθμίζεται σε σημείο ντροπής και οι πάντες ακόμη και οι παλαιότεροι του αθλήματος με βάση αυτά τα δεδομένα μοιάζουν αδύναμοι αλλά και απογοητευμένοι στο να αντιδράσουν, παίρνοντας ως δεδομένη πλέον αυτή τη κατάσταση. Αυτό είναι και το πιο θλιβερό της υπόθεσης.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.