•  

Γυμναστική και μόρφωση, πόσο συνδυάζονται; Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη;

gym eduΤου Αντώνη Κεραμιδά

Ανατρέχοντας στον χρόνο μερικά χρόνια πίσω, θα δούμε πως η Ελλάδα όπως τη ξέρουμε έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, κάτι που εκ των πραγμάτων αλλάζει και τα δεδομένα των αθλημάτων της γυμναστικής.

Η ανάγκη των αθλητών για μόρφωση μέσω του σχολείου ως εφαλτήριο για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση, αποτελεί μονόδρομο σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον με υψηλές πλέον απαιτήσεις. Αν και η πίεση στις καθημερινές προπονήσεις (ιδίως σε ηλικίες που ο αθλητής ωριμάζει «γυμναστικά») είναι μεγάλες, οι σχολικές υποχρεώσεις μπορούν να συμβαδίζουν με αυτές του πρωταθλητισμού, όταν κυριαρχεί η αποφασιστικότητα για κάτι τέτοιο. Ο μικρός αθλητής και αθλήτρια μετά από λιγα χρόνια, χρειάζεται να αντιμετωπίσει την σκληρή κοινωνία και ως πολίτης που θα πρέπει να επιβιώσει και κανένα άθλημα δεν μπορεί να του υποσχεθεί ή να του εγγυηθεί κάποιον θρόνο ευημερίας αν ο ίδιος ο αθλητής δεν φροντίσει γι΄αυτό. Νομίζω είναι ένα θέμα που απασχολεί κάθε γονέα.

Η ανάγκη βέβαια για μόρφωση του αθλητή, δεν (θα έπρεπε τουλάχιστον να) περιορίζεται μόνον στα σχολικά εγχειρίδια με απώτερο στόχο τον μελλοντικό βιοπορισμό, αλλά σε μια γενικότερη παιδεία που θα βασίζεται στη θέληση για ατομική πρόοδο. Λογοτεχνικά βιβλία, φιλοσοφικά δοκίμια αλλά και σε συχνά διαστήματα ειλικρινείς συζητήσεις με την οικογένεια έχουν την δύναμη να καλλιεργούν την αναλυτική σκέψη και τη κριτική ικανότητα μέσα στην καθημερινότητά του αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του. Στην βάση τους, αποτελούν μια ουσιαστική φροντίδα αλλά και ψυχολογική ασπίδα προς έναν νέο άνθρωπο που αναζητά το μέλλον του. Το ταξίδι προς τη γνώση παράλληλα με αυτό της γυμναστικής καθιστά τον αθλητή ικανό να αντιμετωπίζει την ένταση της καθημερινότητάς του μέσα στο γυμναστήριο εξορθολογίζοντας τις καταστάσεις που συναντά και ομαλοποιώντας τη σχέση του με τον προπονητή και τους συναθλητές του. Με αυτόν τον τρόπο κατακτά τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται βαθειά μέσα του αυτό που πραγματικά τού προσφέρει η γυμναστική, ανεξάρτητα από το τι αντιλαμβάνονται ή πως αισθάνονται οι άλλοι γύρω του στο γυμναστήριο ή έξω από αυτό. Όπως και να το πεις, είναι ένα είδος ελευθερίας που θα τον ακολουθεί μέχρι την ενήλικη ζωή του. Ας μη ξεχνάμε: Ο αθλητής εκτός από αθλητής είναι και κομμάτι μιας οικογένειας που ψάχνει την προσωπική του ευτυχία κυρίως μέσα στο περιβάλλον που εμείς έχουμε τη δυνατότητα του προσφέρουμε. Αρκεί φυσικά να κατανοήσουμε την ανάγκη του για κάτι τέτοιο.

Γνωρίζω πως ίσως ακούγονται ουτοπικά όλα αυτά, μέσα σε μια κοινωνία με κατακερματισμένη σχολική παιδεία και με την οικογένεια να βιώνει τις δικές της δυσκολίες προκειμένου να σταθεί όρθια σε πολλά επίπεδα. "Που χρόνος για τέτοια πράγματα", "Πρέπει να προλάβουμε τη προπόνηση", κλπ., συνήθως ακούγονται από τις οικογένειες που θέτουν τις δικές τους προτεραιότητες. Ίσως λοιπόν εδώ θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε και ιεραρχήσουμε αυτές της προτεραιότητες στη καθημερινότητα του παιδιού. Και νομίζω πως αξίζει ο κόπος να προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό προκειμένου οι αθλητές, τα παιδιά μας να αισθάνονται και ευτυχισμένοι άνθρωποι.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.