•  

Έφη Μπλέκα: "Μια αθλήτρια πρέπει να εστιάζει στις λεπτομέρειες, να έχει επιμονή και υπομονή και να μπορεί να διαχειρίζεται τις μικρές ήττες της"

efi intΗ Έφη Μπλέκα, μια από τις πιο έμπειρες και καταρτισμένες προπονήτριες της ρυθμικής γυμναστικής, απαντάει στο gymnast.gr και σε ερωτήσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον του αθλήματος, με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα.


"Ο ιδιωτικός παράγοντας δύσκολα θα επενδύσει στη γυμναστική μιας και αυτή βρίσκεται στο ημίφως της πληροφόρησης της κοινής γνώμης και τα πάντα κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ κυρίως, αθλήματα δηλαδή στα οποία υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον"

 

Η ίδια, μετρά πλέον αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της, σε ένα  άθλημα που βίωσε ως αθλήτρια και στο οποίο σήμερα φιλοδοξεί να αφήσει τη δική της "ταυτότητα" μέσα από τη δουλειά της σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην πρόοδο της Ελληνικής ρυθμικής. Διαβάστε τη συνέντευξη:

Με το πέρας του παγκοσμίου πρωταθλήματος έκλεισε κι ένα κύκλος της αγωνιστικής περιόδου. Πόσο ικανοποιημένη είσαι με την απόδοση των αθλητριών σου στη περίοδο που διανύσαμε με αποκορύφωμα το παγκόσμιο;

Η φετινή χρονιά ήταν μια πολύ απαιτητική χρονιά με πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις . Οι διεθνείς αγώνες ξεκίνησαν από το Μάιο με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών στο Μπακού, στη συνέχεια ήταν η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα στο Μίνσκ, ύστερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στη Μόσχα και τέλος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στο Μπακού. Οι αθλήτριές μου έκαναν την καλύτερη δυνατή εμφάνιση σε όλους τους αγώνες και εκτέλεσαν τα προγράμματά τους χωρίς μεγάλα τεχνικά λάθη, πλησιάζοντας το άριστά τους. Το εισιτήριο για το Τόκυο δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, ήθελε τέσσερα σταθερά και ποιοτικά προγράμματα. Η ένταση και το άγχος για το αποτέλεσμα οδήγησαν σε λάθη τα οποία στάθηκαν εμπόδιο γι αυτήν την πρόκριση. Οι ελπίδες όμως δεν έχουν χαθεί, υπάρχουν νέες ευκαιρίες την Άνοιξη που με την κατάλληλη προετοιμασία θα μας δώσουν την δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος.

Κάποιες αθλήτριες που παρακολουθήσαμε σε αυτό το παγκόσμιο είχαν πραγματικά πολύ υψηλό επίπεδο εκτέλεσης και σταθερότητα. Σε τι πιστεύεις πως οφείλεται αυτό;

Το επίπεδο των ξένων αθλητριών παγκοσμίως γνωρίζουμε πως είναι πολύ υψηλό. Αυτό βέβαια οφείλεται όχι μόνο στις άπειρες ώρες δουλειάς, αλλά στις φοβερές εγκαταστάσεις και ευκολίες που προσφέρουν τα κράτη τους και οι χορηγοί τους. Επίσης στους ατελείωτους αγώνες που κάνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να εξοικειώνονται με τη διαδικασία των αγώνων, αλλά και να εξελίσσονται αθλητικά.

Τι καινοτομία παρατήρησες σε αυτούς τους αγώνες και κατά πόσο στο επίπεδο της παγκόσμιας ρυθμικής υπάρχουν προοπτικές; Μήπως επαναλαμβάνονται γενικά παρόμοιες χορογραφίες με διαφορετικές αθλήτριες;

Με τον σημερινό κώδικα βαθμολογίας το άθλημά μας αυτή την τετραετία δίνει βάση στο όργανο. Όλα τα προγράμματα που εκτελούνται κινούνται στη "λογική" του, πως θα μαζέψω περισσότερους βαθμούς. Οπότε, η αθλήτρια εκτελεί ασταμάτητες μαεστρίες από την αρχή μέχρι το τέλος του προγράμματος. Αυτό όμως οδηγεί σε πανομοιότυπες χορογραφίες και σε προγράμματα που παρουσιάζονται χωρίς ερμηνεία και χορευτικότητα. Κατά τη γνώμη μου, το άθλημα μας χρειάζεται ανανέωση δίνοντας περισσότερη βάση στη μουσική, τη χορογραφία και στο θέμα του προγράμματος.

efi int2

Με βάση τη πολύχρονη εμπειρία σου, πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση των αθλητριών που βρίσκονται στη κατηγορία των γυναικών; Τι είδους κίνητρα απαιτούνται προκειμένου μια αθλήτρια να θέλει να παραμένει σε υψηλή αγωνιστική διάθεση;

Μια αθλήτρια της ρυθμικής αγωνιστικής γυμναστικής για να πετύχει υψηλούς στόχους θα πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένη, να κάνει ατελείωτες ώρες προπόνηση ,  ώστε να πετυχαίνει τον τελικό της στόχο. Για να αντέξει όλη αυτή την καθημερινή πίεση χρειάζονται κάποια κίνητρα όπως: Μόρια εισαγωγής σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μόρια πρόσληψης σε σώματα ασφαλείας δηλαδή επαγγελματική ασφάλεια και αποκατάσταση, οικονομική ενίσχυση για όλο αυτό τον κόπο και τα έξοδα και πριμ μετά από μεγάλες διεθνείς επιτυχίες. Σήμερα λίγες αθλήτριες καταφέρνουν να επωφεληθούν οικονομικά από τον αθλητισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα ούτε από τους συλλόγους, ούτε από τις ομοσπονδίες διότι οι επιχορηγήσεις από τη πολιτεία έχουν μειωθεί σημαντικά και οι χορηγοί ελάχιστο ενδιαφέρον δείχνουν προς το άθλημά μας. Ο ιδιωτικός παράγοντας δύσκολα θα επενδύσει στη γυμναστική, μιας και αυτή βρίσκεται στο ημίφως της πληροφόρησης της κοινής γνώμης και τα πάντα κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ κυρίως, αθλήματα δηλαδή στα οποία υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Οπότε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, περισσότερη σημασία για τις αθλήτριες έχει η αναγνώριση, η αθλητική καταξίωση και η αγάπη τους για το άθλημα, παρά τα «πρακτικά» οφέλη που θα κερδίσουν από αυτό.

Πέραν του ταλέντου της αθλήτριας και τη δουλειά της προπονήτριας, πόσο ρόλο παίζουν στη πρόοδο της γυμναστικής οι συνθήκες της καθημερινής προπόνησης;

Όσο ταλέντο και να έχει μια αθλήτρια, όσες ώρες προπόνησης και αν κάνει χρειάζονται κάποιες βασικές συνθήκες για να προχωρήσει. Μια πρωταθλήτρια με υψηλούς στόχους χρειάζεται να προπονείται σε περιβάλλον με κατάλληλες εγκαταστάσεις. Ψηλό κτίριο, φωτεινό, με ψύξη-θέρμανση, κατάλληλα ταπί και βοηθητικά όργανα γυμναστικής. Συνθήκες, στις οποίες θα υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα αποκατάστασης με εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και γιατρούς και χώρους ξεκούρασης. Επίσης, ψυχολόγοι που θα στηρίξουν την αθλήτρια και διατροφολόγοι που θα την καθοδηγήσουν ώστε η διατροφή της να της δίνει την ενέργεια που χρειάζεται για το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς περιττό σωματικό βάρος.

Πόσο αισιόδοξη είσαι για το μέλλον της ελληνικής ρυθμικής

Η Ελληνική γυμναστική Ομοσπονδία δίνει τον δικό της αγώνα στηρίζοντας τη προσπάθεια των αθλητριών και προπονητριών. Σήμερα όμως αυτό δεν αρκεί. Για να υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη αλλά και διατήρηση των επιδόσεων υψηλού επίπεδου, το άθλημα χρειάζεται την έμπρακτη οικονομική βοήθεια της πολιτείας και των χορηγών. Δίχως αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια για πρόοδο της ρυθμικής στενεύουν.

Επιμέλεια συνέντευξης, φωτογραφίες, Αντώνης Κεραμιδάς


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.