•  

Υπάρχει και η Γυμναστική. Η ΕΡΤ ακούει;

RG ethniki atomiko baku2019 720 720x390Του Αντώνη Κεραμιδά

Φυσικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για τη συμπεριφορά της κρατικής τηλεόρασης στην πάγια τακτική της απέναντι στα αθλήματα της γυμναστικής.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής όπου αγωνίζονται τρεις Ελληνίδες με τις προπονήτριές τους (ενώ ετοιμάζεται και το ανσάμπλ), προσπαθώντας να αγγίξουν τα όνειρά τους, σε ένα άθλημα όπως η ρυθμική, του οποίου η δυσκολία σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να κατανοηθεί εύκολα από τον μέσο θεατή. Παρακολουθούσα το πρωί το κομμάτι της αθλητικής ώρας της εκπομπής «πρωινή ενημέρωση» της κρατικής τηλεόρασης και δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στη μέχρι τώρα προσπάθεια των κοριτσιών στους αγώνες. Εκτός από «...μπάλα», μέχρι και για μάουντεν μπάικ είπαν κι έδειξαν, αλλά για γυμναστική ούτε κουβέντα. Για live μετάδοση δεν το συζητάμε... Ενώ στο παγκόσμιο του μπάσκετ στη Κίνα, εκτός από τις ζωντανές μεταδόσεις των αγώνων (και για τις υπόλοιπες ομάδες πλην της εθνικής μας), είχε στηθεί κανονικό πάνελ συζητώντας επί ώρες κάνοντας ανάλυση επί των αναλύσεων.

Εντάξει, το καταλαβαίνω, το μπάσκετ μαζί με το ποδόσφαιρο αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για να γεμίσουν τα ταμεία τους, αλλά, για σταθείτε.... Την ΕΡΤ την πληρώνουμε οι πάντες, και όχι μόνον αυτοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και αυτό το κρατικό μέσο οφείλει, αν δεν θέλει να δείξει ή δεν του συμφέρει να πάρει τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, τουλάχιστον να κάνει τις οφειλόμενες σχετικές αναφορές πάνω στη εξέλιξη των αγώνων και τη προσπάθεια των κοριτσιών μας. Για τα ιδιωτικά ΜΜΕ και sites κατανοώ την πολιτική τους να προωθούν τα «πιασάρικα» και οπαδικά αθλήματα, αλλά η ΕΡΤ;

Ακόμη και στη περίπτωση του Πετρούνια που σείστηκε η Ελλάδα, τα Ιδιωτικά κανάλια αλλά και η ΕΡΤ αναπαρήγαγαν απλά τα δελτία τύπου της ΕΓΟ, ενώ κανένα δεν μπήκε στη διαδικασία να αναλύσει εις βάθος τα προβλήματα και τις απαιτήσεις της γυμναστικής και για το πως πραγματικά ο Πετρούνιας και ο κάθε αθλητής φτάνει σε έναν σημαντικό στόχο.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, η γυμναστική είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα με πλήθος ρεπορτάζ αναφορικά με τις ηρωικές προσπάθειες των αθλητών/τριών, κάτι που νομοτελειακά τη κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό και κατ΄επέκταση αρκετά ελκυστική στους υποψήφιους χορηγούς.

Φυσικά, αν πάλι υπάρξει (και το εύχομαι) κάποιο μετάλλιο, θα τρέξουν οι πάντες να πάρουν μέρος της λάμψης των πρωταγωνιστών αλλά και να δώσουν απλόχερα κάλπικες υποσχέσεις για ένα άθλημα του οποίου την ταυτότητα αγνοούν πλήρως.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν η γυμναστική στο παγκόσμιο της ρυθμικής πορεύεται μόνη της βιώνοντας για ακόμη μια φορά έναν ιδιότυπο "αθλητικό ρατσισμό" κάτι που για τους θεατές δεν είναι ορατός και για κάποιους θεωρείται φυσιολογικός. Και αυτό είναι το πιο τρομακτικό.


  • Αντώνης Κεραμιδάς
  • O Αντώνης Κεραμιδάς είναι φωτογράφος χορού και γυμναστικής, πρώην αθλητής και ομοσπονδιακός προπονητής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Αρθρογραφεί και σχολιάζει πάνω σε θέματα που άπτονται της εξέλιξης της Γυμναστικής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο.

adonis dance art banner